Καλώς ήρθατε στο blog του τμήματος Γ2 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου

cropped IMG 20220116 221140

Μήνας: Ιανουάριος 2022

Γνωρίζω την Κύπρο μέσα από φωτογραφίες

Οι μαθητές του Γ2, έψαξαν και βρήκαν φωτογραφίες από την Κύπρο, τις πόλεις και τα αξιοθέατά της.

Τις χώρισαν σε εικόνες πριν ή κατά τη διάρκεια του 1974 και σε εικόνες μετά το 1974.

Πριν το 1974

Λάπηθος

Το γυμνάσιο

gymnasion Lapithos

Η γιαγιά του Ηρακλή:

Άννα δημοτικό 1

Άννα δημοτικό 3

Άλλες φωτογραφίες από τη Λάπηθο:

1

3    4

2 5

Κερύνεια

10 182 αντίγραφο

photo1 photo2

Βαρώσια-  Αμμόχωστος

 

famagusta3

famagusta6

ammoxwstos43

Σήμερα

Κύπρος Γενικά

1 2 3 4 5 7 8 9

Λάπηθος Σήμερα

1 2 3

Κερύνεια

1

etisia ekthesi2017

Βαρώσια- Αμμόχωστος

1 2

0b338440 b6ed 41fd 80c0 8bedd75b5c16

Η ιστορία της γιαγιάς Άννας

Η ιστορία της γιαγιάς μου της Άννας

Λάπηθος

3

Η γιαγιά μου η Άννα γεννήθηκε το 1959 στη Λάπηθο της Κύπρου, που είναι μια πολύ όμορφη πόλη (από όσο μου έχουν πει, γιατί δεν έχω πάει), που έχει θάλασσα, αλλά βρίσκεται και πολύ κοντά σε βουνό, που στην Κύπρο δεν έχουμε πολλά. Επίσης ξέρω ότι ήταν πολύ εύφορη περιοχή, δηλαδή είχε πολλά δέντρα με φρούτα και πολλά λαχανικά. Ακόμη, είχαν στην μικρή πόλη της Λαπήθου και βρύση για να παίρνουν οι κάτοικοι νερό, που επίσης δεν βρίσκουμε πολύ στην Κύπρο. Εκεί ζούσε η γιαγιά μου με τους γονείς της και τα δύο της αδέλφια μέχρι να γίνει 15 χρονών.

2021 12 02

Ιούλιος 1974

4Το καλοκαίρι του 1974, όταν δηλαδή ήταν η γιαγιά μου 15 χρονών, έγινε η εισβολή. Τουρκικά πλοία και αεροπλάνα έφτασαν στην Κερύνεια, μια πόλη (και αυτή πολύ όμορφη μου έχουν πει) που είναι κοντά στη Λάπηθο και άρχισαν να καταλαμβάνουν τις πόλεις και τα χωριά ένα ένα.

b kerynia

Όλοι οι κάτοικοι μάζεψαν πρόχειρα όσα πράγματα μπορούσαν και ξεκίνησαν να φεύγουν προς άλλες πόλεις. Κάποιοι πρόλαβαν κάποιοι όμως μπορεί και να μην πρόλαβαν. Η γιαγιά μου και η οικογένειά της πρόλαβαν και πήγαν σε μια πόλη που τη λένε Μόρφου. Ο ένας της ο αδελφός, ο θείος μου ο Τάκης, πήγε και πολέμησε, αλλά όσες φορές τον ρωτάμε δεν θέλει να μιλάει για τον πόλεμο.

5

slider home page

Μετά από λίγες μέρες, έπρεπε να φύγουν και από την Μόρφου, γιατί ο στρατός που περνούσε και καταλάμβανε περιοχές, έφτανε και εκεί. Πολλούς από τους πρόσφυγες, όπως και τη γιαγιά μου με τους γονείς της και την αδελφή της, τους μετέφεραν σε ένα βουνό που λέγεται Τρόοδος (που ήταν αρκετά μακριά από τα μέρη που είχε καταλάβει ο στρατός) και έμειναν εκεί σε ένα ξενοδοχείο.

6

troodos 05 01 2019

Τελικός προορισμός: Πάφος

7

Ευτυχώς δεν έμειναν για πολύ γιατί σε λίγο καιρό ήρθε ο Σεπτέμβρης και η γιαγιά μου έπρεπε να ξεκινήσει το σχολείο, γιατί θα πήγαινε στην Α’ Λυκείου. Αποφάσισαν με την οικογένειά της να πάνε σε ένα μέρος που λέγεται Πάφος και είναι το μέρος που μένουμε και εμείς όταν πάμε στην Κύπρο.

paphos

Το σπίτι που έμειναν δεν ήταν δικό τους και ούτε μπορούσαν να το αγοράσουν. Πριν την εισβολή έμεναν εκεί Τουρκοκύπριοι, που μετά αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και να φύγουν, δηλαδή ήταν και αυτοί πρόσφυγες. Επειδή λοιπόν το σπίτι που έμεινε η γιαγιά μου ήταν μιας άλλης οικογένειας, μπορούσαν να μείνουν εκεί αλλά όχι να είναι δικό τους. Μετά από λίγα χρόνια γνώρισε και τον παππού μου τον Ηρακλή, που εκείνος είχε γεννηθεί στην Πάφο και παντρεύτηκαν και έκαναν 5 παιδιά. Το δεύτερο παιδί τους είναι ο μπαμπάς μου.

Αυτά όλα τα ξέρω από τον παππού μου και τον μπαμπά μου, γιατί η γιαγιά μου η Άννα έχει πεθάνει πολλά χρόνια πριν γεννηθώ εγώ.

Στη μία φωτογραφία είναι η γιαγιά μου με 2 φίλες της και στην άλλη είναι από το σχολείο της, το δημοτικό στη Λάπηθο.

8

9

Ηρακλής Μαϊμάρης

*Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του μαθητή, από την εφαρμογή Google Maps καθώς και από τη μηχανή αναζήτησης Google.

Κυπριακές Συνταγές

Έχοντας ως στόχο, οι μαθητές μας να γνωρίσουν την Κυπριακή κουζίνα, έψαξαν και βρήκαν πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές.

  1. Ταχινόπιτες Κυπριακές

λήψης

Κυπριακές ταχινόπιτες, μια εύκολη συνταγή από τον Τάσο Αντωνίου! Νηστίσιμη ταχινόπιτα με εύκολη ζύμη και πλούσια γέμιση από ταχίνι και κανέλα.

Ingredients

  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 240 ml ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 220 ml χυμός πορτοκαλιού
  • 200 γρ. ταχίνι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. κανέλα

Instructions

  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε με τα χέρια. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει ψιχουλιαστή. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ζυμώνουμε. Αν δούμε ότι η ζύμη είναι στεγνή, τότε προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Αφήνουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ, το καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Δουλεύουμε για λίγο τη ζύμη και τη μοιράζουμε σε τέσσερις ίσες μπάλες ζύμης. Ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια ζύμης σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο με πλάτος 20 εκ. περίπου. Σε μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα. Κόβουμε οριζόντιες λωρίδες με πλάτος 10 εκ. η κάθε μια, τις αλείφουμε με το ταχίνι. Τυλίγουμε κάθε ζυμάρι σε ρολό και μετά σε σχήμα σαλιγκαριού. Βάζουμε την άκρη κάθε ρολού κάτω από την πίτα και πιέζουμε ελαφρά. Πασπαλίζουμε από πάνω με το μείγμα ζάχαρη και κανέλα.
  • Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

https://www.mamapeinao.gr/wprm_print/12347

 

2) Κυπριακές σεφταλιές!

3

  • Η σεφταλιά είναι παραδοσιακό κυπριακό φαγητό. Αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κανέλας, αλατιού και μαύρου πιπεριού. Κάποιες παραλλαγές θέλουν να προσθέτουν και άλλα καρυκεύματα, όπως δυόσμο ή ακόμη ψίχα από βρεγμένο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο.
  • Ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας από το μείγμα τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια (στην κυπριακή διάλεκτο πάννα), περνιέται έπειτα σε σιδερένια μακριά καλαμάκια και ψήνεται στα κάρβουνα. Τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης με τα σουβλάκια, αφού όταν ψηθούν, τότε μπαίνουν σε ζεστή κυπριακή πίτα μαζί με κομμένη ντομάτα, αγγουράκι, κρεμμύδι και μαϊντανό. Απαραίτητα στην πίτα τοποθετείται και μισό λεμόνι. Είναι πάρα πολύ διαδεδομένο να σερβίρονται μαζί με σουβλάκια, οπότε η παραγγελία σε αυτή την περίπτωση παίρνει το όνομα “μιξ” (ανάμεικτα).

https://kasarolla.online/syntagh-binteo-kypriakes-sieftalies/

3) Κυπριακές Κούπες

photo

Οι κούπες είναι ένα πολύ νόστιμο Κυπριακό πιάτο που σερβίρονται κυρίως σαν ορεκτικό, αλλά ακόμα και μετά το φαγητό. Από παλιά αλλά μέχρι και σήμερα οι κούπες συνηθίζεται να πωλούνται σε διάφορα πανηγύρια στις κατά τόπους ενορίες και χωριά μαζί με τους κυπριακόυς λοκουμάδες. Δοκιμάστε τις, είναι υπέροχες, ειδικά με άφθονο φρεσκοστιμένο λεμόνι.Λίγα μυστικά ακόμαΜην φοβηθείτε το κρεμμύδι στη γέμιση. Όσο πιο πολύ βάλουμε τόσο πιο νόστιμες γίνονται.Αμά θέλουμε να έχουμε πάντα στο σπίτι κούπες για το κόσμο που μας επισκέπτεται, μπορούμε να τις φτιάξουμε και να τις βάλουμε άψητες στην κατάψυξη μέχρι να τις χρειαστούμε. Διατηρούνται για πολύ καιρό.Όταν τις ψήσουμε σερβίρονται με φρεσκοστιμμένο λεμόνι. Δοκιμάστε τις και άμα φάτε μία δεν θα μπορείτε να σταματήσετε μετά. Καλή όρεξη.

Υλικά

Για τη ζύμη
4 ποτήρια πλιγούρι ψιλό
4 ποτήρια νερό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι χοντροκομένο
αλάτι και πιπέρι σύμφωνα με τις γεύσεις σας
1 κουταλάκι κανέλλα.
3 αυγά
3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
500-600 γρ. κιμά χοιρινό
4-5 ποτήρια ψιλοκομμένο κρεμμύδι (μην το φοβηθείτε)
1/2 ποτήρι λάδι
0.5-1 δέσμη μαιντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά σούπας κανέλα
λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε κατσαρόλα το νερό, το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και το κρεμμύδι, και τα βάζετε στη φωτιά. Μόλις κοχλάσουν τα κατεβάζετε.
  2. Προσθέτετε αμέσως το πουργούρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το πώμα της, και τα αφήνετε έτσι για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να κρυώσουν.
  3. Ετοιμάζετε τη γέμισησωτάρετε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι στο λάδι. Προσέξτε να μην ροδίσει. Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι, και την κανέλα. Τα ψήνετε τώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι που να αρχίσει να ροδίζει ο κιμάς.
  4. Αφού ρίξετε το μαϊντανό σε λίγα δευτερόλεπτα τα κατεβάζετε από την φωτιά. Στραγγίζετε λίγο τον κιμά και τον αδειάζετε σε δοχείο.
  5. Ζυμώνετε καλά το μίγμα με το πουργούρι, προσθέτουμε μέσα το αλεύρι και τα 3 αυγά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.
  6. Στη συνέχεια παίρνετε λίγο λίγο, το πλάθετε αρχικά σε μπαλίτσα, και με δάκτυλο βρεγμένο σε νερό, την πλάθετε ώστε να γίνει κυλινδρική με λεπτές πλευρές χωρίς να σπάσουν. Γεμίζετε το κενό από μέσα με τη γέμιση, κλείνετε τις άκρες σχηματίζοντας τες σε μύτη, ενώ βρέχετε συνεχώς το δάκτυλό σας.
  7. Τις τηγανίζετε λίγες λίγες σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κάνετε 35-40 κούπες αν είναι μεγάλες ή γύρω στις 70 αν τις θέλουμε για πάρτι.
    4) Φλαούνες

    flaounes 768x562

    Οι κυπριακές φλαούνες είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική πασχαλινή συνταγή της Κύπρου και είναι συγκλονιστική. Η ζύμη της αφρός και η γέμιση μοσχοβολάει Πάσχα Αξίζει τον κόπο να τις δοκιμάσετε

    Υλικά Συνταγής
    650 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ (5 φλ. περίπου)
    1 κύβο μαγιά φρ ή 1 φάκελο μαγιά
    1 φλ. χλιαρό γάλα
    1/2 φλ. χυμό πορτοκαλι (σε θερμ. δωμ.)
    4 κ.σ ελαιόλαδο
    3 κ.σ λιωμένο βούτυρο (σε θερμ. δωμ.)
    2 αυγά μικρά χτυπημένα (σε θερμ. δωμ.)
    1 κ.γλ. κοφτό αλάτι
    2 κ.σ ζάχαρη
    1/2 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
    1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
    1/2 κ.γλ. γλυκάνισο σκόνη
    1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    λίγο έξτρα αλεύρι


Για τη γέμιση
250 γρ. χαλούμι κυπριακό τυρί
500 γρ. ανθότυρο
150 γρ. κεφαλοτύρι
3 αυγά
1/3 κ.γλ. μαστίχα
6 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ σταφίδα ψιλή
1/4 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν


Για την επάλειψη
2 αυγά
2 κ.σ γάλα ή νερό
λίγο σουσάμι προαιρετικά

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την συνταγή φτιάχνοντας πρώτα τη γέμιση.
Τρίβουμε όλα τα τυριά σε τρίφτη σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τα αυγά, τα αρωματικά, τις σταφίδες, το μπέικιν και το σιμιγδάλι.
Αφήνουμε έξω το δυόσμο και το μπέικιν.
Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σκεπάζουμε τη γέμιση και την βάζουμε στο ψυγείο.
Η γέμιση πρέπει να είναι σφιχτή και το σιμιγδάλι πρέπει να μαζέψει όλη την υγρασία από τα τυριά και τα αυγά. Γι’ αυτό, όταν θα είναι ώρα να γεμίσουμε, αν η γέμιση είναι πολύ μαλακή και κολλάει στα χέρια θα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι ώστε να πλάθεται.
Όταν παγώσει η γέμιση και είναι ώρα να γεμίσουμε τις φλαούνες, προσθέτουμε το δυόσμο ψιλοκομμένο, το baking powder και ζυμώνουμε ξανά.
Πλάθουμε τη γέμιση σε 16 μπάλες τυριού. Τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γεμίσουμε τις φλαούνες.

Φτιάχνουμε τη ζύμη για τις φλαούνες
Διαλύουμε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά, σε λίγο νερό (1-2 κουταλιές) και σκεπάζουμε για 5′ -10′ μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια της.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε λακκούβα και προσθέτουμε όλα τα υλικά.
Ζυμώνουμε στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα για 2′ και μετά δυναμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να καθαρίσει ο κάδος του μίξερ από τα υλικά. Αν η ζύμη κολλάει ελαφρά πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια και να είναι εύπλαστη.
Πρέπει να μοιάζει με τη ζύμη του ψωμιού.
Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε για 1,5, ώρα να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού φουσκώσει η ζύμη την αδειάζουμε στον πάγκο και την ξεφουσκώνουμε ζυμώνοντάς την απαλά.

Την πλάθουμε με τα χέρια σε χοντρό μακρύ ρολό. Με ένα μαχαίρι κόβουμε στη μέση το ρολό.
Κάθε μισό κομμάτι το χωρίζουμε σε 8 μέρη. Έχουμε τώρα δηλ. 16 κομμάτια ζύμης.
Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη στρογγυλό λεπτό φύλλο. Ακουμπάμε επάνω τη γέμιση και κλείνουμε τις φλαούνες αφήνοντάς τες ανοιχτές στο κέντρο. Δηλαδή να φαίνεται η γέμιση.
Τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα. Πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστούν.
Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε σουσάμι.
Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν
για περίπου 30′, ανάλογα και το μέγεθός τους.

5) Κυπριακά Δάκτυλα
daxtyla 701x439

Υλικά
Ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
¾ φλιτζανιού λάδι
Λίγο αλάτι
Λεμόνι
2 φλιτζάνια νερό

Γέμιση:
300 γρ κοπανισμένα αμύγδαλα
50 γρ ζάχαρη
Κανέλλα
Ροδόνερο

Σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
¾ λίτρου νερό
Χυμός λεμονιού
Ξυλάκια κανέλλας
Λάδι για τηγάνισμα

Προετοιμασία: 
Κοσκινίζετε το αλεύρι και βάζετε μέσα το αλάτι και το λάδι ανακατεύοντας.
Προσθέστε νερό και λεμόνι και ζυμώστε μέχρι να γίνει σταθερή η ζύμη σας.
Σκεπάστε την και αφήστε την να σταθεί.

Ετοιμάστε τη γέμιση, ανακατεύοντας όλα τα υλικά.
Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο και κόψτε την σε ορθογώνια κομμάτια 8Χ10 εκ.
Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση στην άκρη του ορθογωνίου και τυλίξτε τα.
Πιέστε με ένα πιρούνι τις δύο άκρες για να κλείσουν καλά.

Τηγανίστε σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσουν και μετά στραγγίστε τα.

Βουτήξτε τα σε κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα, στραγγίστε τα και βάλτε τα σε πιατέλα.

Μπορείτε να προσθέσετε από πάνω κοπανισμένα αμύγδαλα.

https://ikypros.com/42343/%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%82/%CE%B4%CE%AC%CF%87%CF%84%CF%85%CE%BB%CE%B1/

6) Κυπριακά ντολμαδάκια ή κουπέπια

KIOUPEPIA large

Είναι ίσως τα πιο νόστιμα ντολμαδάκια που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Κυπριακή συνταγή που τη διαφορά κάνει ο κατσικίσιος κιμάς, ο μπόλικος δυόσμος και ο χυμός ντομάτας

Για τη συνταγή

  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 750 γρ. κιμά κατσικίσιο ή αρνίσιο από μπούτι
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 1/2 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας
  • 5 κουτ. σουπ. ρύζι γλασέ
  • 50 μεγάλα κληματόφυλλα φρέσκα ή από βάζο
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 1 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε τηγάνι που έχετε τοποθετήσει σε χαμηλή φωτιά για 3-4′. Προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε έως ότου πάρει χρώμα και να ασπρίσει. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και διαλύετε τον πελτέ σε 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό.

2. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά με το ρύζι, τον πελτέ, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά με τα χέρια, μέχρι να έχετε μία ομοιογενή γέμιση.

3. Ανοίγετε τα κληματόφυλλα με τα “νεύρα” προς την εσωτερική πλευρά και τυλίγετε σφιχτά κάθε ένα με 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Πρώτα κλείνετε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγετε το ντολμαδάκι σε ρολό.

4. Στρώνετε λίγα κληματόφυλλα στο πάτο της κατσαρόλας και βάζετε τα κιουπέπια κυκλικά σε σειρές. Φροντίζετε ώστε η ένωση του τυλίγματος να είναι προς τα κάτω και τα κιουπέπια να είναι σφιχτά τοποθετημένα δίπλα δίπλα για να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα. Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει.

5. Τοποθετείτε ένα πιάτο επάνω στα κιουπέπια για να μην ανοίξουν, και τα μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ½ ώρα. Κατόπιν, αφαιρείτε το πιάτο και τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα (προσεκτικά για να μη διαλύσουν), για να τα σερβίρετε.

https://www.mirsini.gr/new/index.php/sintages/fagita/kimas/recipe/50

7) Πισίες (Κυπριακές τηγανίτες)

582151 527264 4339880629236 242557170 n

Δείτε τη συνταγή στο βίντεο: https://kasarolla.online/syntagh-binteo-pisies-oi-kypriakes-thganites/

8) Λουκούμι Γεροσκήπου ΠΓΕ

loukoumi gerospikou 555x325

Το Λουκούμι Γεροσκήπου ΠΓΕ που διατίθεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων, είναι ένα εκλεκτό γλύκισμα που παρασκευάζεται σε μια μικρή πόλη της νοτιοδυτικής ακτής της Κύπρου.

Η παρασκευή του γίνεται με απλά συστατικά και βασίζεται στις τοπικές δεξιότητες και σε παραδοσιακή μέθοδο που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/eu-quality-food-and-drink/loukoumi-geroskipou_el

9) Τραχανάς

dscn0178jpg

Η Εθνική σούπα της Κύπρου!

Τραχανάς Σούπα… Οι σούπες είναι απο τα πιο υγιεινά, οικονομικά και νόστιμα φαγητά που μπορούμε να ετοιμάσουμε για όλη την οικογένεια. Μπορούμε να σερβίρουμε μαζί με την σούπα τραχανά κομμάτια απο τηγανητό χαλλούμι σε ελαιόλαδο ή ψωμί, ή ακόμα να προσθέσουμε κομμένο βραστό κοτόπουλο για ένα πλήρες γεύμα.

https://www.cyprusalive.com/el/trahanas-soupcrushed-wheat-soup

Ιστορία της Κύπρου

 

Οι μαθητές μας έψαξαν στο Διαδίκτυο και βρήκαν πληροφορίες για την ιστορία της πολύπαθης Κύπρου μας.

Επίσης παρακολούθησαν και σχολίασαν τα παρακάτω βίντεο:

 

Γενικά Στοιχεία για την Κύπρο

250px Cyprus districts 1

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia:

  • Η Κύπρος είναι το  τρίτο  μεγαλύτερο νησί  στη   Μεσόγειο μετά τη Σαρδηνία και τη Σικελία.
  • Γεωγραφικά  βρίσκεται νότια της  Τουρκίας, δυτικά του  Λιβάνου και της Συρίας, βορειοδυτικά του  Ισραήλ, βόρεια  της Αιγύπτου και νοτιοανατολικά  της Ελλάδας.
  • Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη  πόλη της  Κύπρου είναι  η  Λευκωσία.
  • Επίσημες γλώσσες: Ελληνικά και Τούρκικα
  • Θρησκεία: Χριστιανισμός και Μουσουλμανισμός
  • Πληθυσμός: 868.000 κάτοικοι (Απογραφή 2006)
  •  Μεγάλες πόλεις: Λευκωσία, Λάρνακα , Πάφος και Λεμεσός.

Οι μαθητές μας έφτιαξαν τις δικές τους παρουσιάσεις για την Κύπρο και μας τις παρουσιάζουν παρακάτω:



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

 

 

Αρχική

Το παρόν ιστολόγιο έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του διαγωνισμού: “Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες 2021-2022” με σκοπό να εξοικειώσει τους μαθητές του τμήματος Γ2 του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γαλατσίου με την Κύπρο και τον πολιτισμό της.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο μαθητής του Γ2 Ηρακλής Μαϊμάρης μας είπε ότι θα ήθελε να πάρει μέρος στο διαγωνισμό αυτό γιατί η γιαγιά του Άννα έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα του Ιουλίου 1974 με την εισβολή των Τούρκων. Στη συνέχεια εκδηλώθηκε ενδιαφέρον και από τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης του Γ2 με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε το μακρύ ταξίδι της γνωριμίας μας με το πολύπαθο νησί της Κύπρου. Στο ταξίδι αυτό οι μαθητές του Γ2 είχαν συνοδοιπόρους τους 3 εκπαιδευτικούς του σχολείου: την κυρία Αικατερίνη Κωνσταντινάκου της Θεατρικής Αγωγής, την κυρία Ειρήνη Πατμανίδη των Εικαστικών και την κυρία Αικατερίνη Τεννέ των ΤΠΕ.

Το πρώτο έναυσμα μας έδωσε φυσικά η ιστορία της γιαγιάς του Ηρακλή που μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω σελίδες αλλά και διάφορα βίντεο που είδαμε στο μάθημα ΤΠΕ πχ.



Λήψη αρχείου

 

Επειδή οι μαθητές είχαν πολύ όρεξη να δημιουργήσουν κάτι για την Κύπρο, φτιάξαμε αυτό το ιστολόγιο για να χωρέσουμε μέσα όλες τους τις δημιουργίες:

-Παρουσιάσεις για την Κύπρο

-Μακέτες και ζωγραφιές για την Κύπρο και το 1974

-Ταινία μικρού μήκους με συμμετοχή των μαθητών μας

-Κουίζ

 

 

Υποστηριζόμενο από blogs.sch.gr & Θέμα βασισμένο στο Lovecraft από τον Anders Norén

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση