Λήψη Μέτρων Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

0

Συγγραφέας: ΚΥΠΡΙΩΤΗ-ΛΟΥΪΖΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ | Κατηγορία Facebook | , στις 16-04-2018

Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούγκερμπεργκ καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την υπόθεση της διαρροής δεδομένων των χρηστών.

«Με ανησυχούν ιδιαιτέρως οι ισχυρισμοί ότι η Cambridge Analytica συγκέντρωσε πληροφορίες από λογαριασμούς Facebook χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών του, εκθέτοντας βασικά δεοντολογικά ζητήματα γύρω από την αξιοπιστία και την υπευθυνότητα των ισχυρών ψηφιακών πλατφορμών», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. «Αυτό το περιστατικό συνιστά κάτι περισσότερο από μια απλή παραβίαση δεδομένων. Πρόκειται για μια παραβίαση εμπιστοσύνης που μπορεί να απειλήσει την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας».

«Έχω προσκαλέσει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να δώσει εξηγήσεις, επειδή είναι καθήκον μας να προστατέψουμε τα δικαιώματα των πολιτών και να διασφαλίσουμε την έγκυρη ενημέρωσή τους, ειδικά όσον αφορά ευαίσθητα θέματα όπως είναι η προστασία των δεδομένων».

Η εταιρεία Cambridge Analytica που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τα δεδομένα εκατομμυρίων ψηφοφόρων για να διαμορφώσει εξατομικευμένες πολιτικές διαφημίσεις στα πλαίσια των αμερικάνικων εκλογών.

Στις 12 Απριλίου ο κ. Ταγιάνι και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αναμένεται να πάρουν αποφάσεις γύρω από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία επιλογή είναι να προσκαλέσουν σε σύνοδο ολομέλειας τον Ζούκερμπεργκ και άλλους εκπροσώπους ηλεκτρονικών εταιρειών προκειμένου να ερωτηθούν απευθείας από τους ευρωβουλευτές.

Οι ευρωβουλευτές θα μπορούσαν να εγκρίνουν ψήφισμα με το οποίο καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάχρησης δεδομένων. Το Κοινοβούλιο μπορεί επίσης να επιλέξει τη σύσταση προσωρινής επιτροπής για να εξετάσει τους ισχυρισμούς και τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

Οι αποκαλύψεις για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων του Facebook έρχονται στο φως λίγο πριν τεθεί σε ισχύ, τον Μάιο, ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΓΚΠΔ θέτει νέους κανόνες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ και παρέχει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο επί των προσωπικών τους δεδομένων. Η νομοθεσία τους δίνει επίσης το δικαίωμα να ενημερώνονται για τυχόν υποκλοπές των προσωπικών τους δεδομένων και να αντιτάσσονται στην κατάρτιση προφίλ βάσει αυτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να ενισχύσει την προστασία των χρηστών ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσα από την αναθεώρηση της οδηγίας e-Privacy για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (2002). Στόχος, η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας, εμπιστευτικότητας και ασφάλειας για τα εργαλεία ηλεκτρονικών επικοινωνιών όπως το Messenger, το WhatsApp και το Skype.

Προτείνει επίσης τον αυστηρότερο περιορισμό της επεξεργασίας δεδομένων, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς εκτός από αυτόν για τον οποίο έχουν συσταθεί και ότι τα λεγόμενα «meta-data» – πληροφορίες που αφορούν τους  κληθέντες αριθμούς, επισκεπτόμενες ιστοσελίδες και γεωγραφικές τοποθεσίες – αντιμετωπίζονται ως εμπιστευτικές και δεν μπορούν να διαβιβαστούν σε τρίτους. (europarl.europa.eu)

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση