Αντίο θάλασσα 12\10\20

Α ντίο θάλασσα, Α α

   Θα μπούμε στα γραμματάκια με τη δεύτερη ενότητα ξεκινώντας με το πιο γνωστό σε όλα τα παιδιά γραμμα , το γραμμα α.

Για όλα τα γράμματα θα αφιερώνουμε 2 μέρες στην επεξεργασία τους. Την πρώτη μέρα θα δουλεύουμε το βιβλίο και τη δεύτερη το Τ.Ε.
Το πιο βασικό σε όλα πιστεύουμε είναι να γίνεται η δουλειά συστηματικά και με πολλές επαναλήψεις. Έτσι δε θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα με κενά στα γράμματα στις επόμενες ενότητες με τα δίψηφα και την εισαγωγή της γραμματικής.θα μπούμε στο κεφάλαιο Αντίο θάλασσα εστιάζοντας και δουλεύοντας πολύ στην εικόνα.  θα εντοπίσουμε τα πρόσωπα, τα ζώα , τον τόπο και το χρόνο κάνοντας σε όλα αναφορά στο γραμμα α.

Στο κείμενο  θα δουλέψουμε πολύ τα σκιασμένα διαβάζοντάς τα με διάφορους τρόπους και αλλάζοντας τη σειρά των λέξεων ωστε να αναγκάσω τα παιδιά να “φωτογραφίσουν” τις λέξεις και να μην τις λένε μηχανικά.

Μετα την ανάγνωση των σκιασμένων θα εστιάσουμε στο γράμμα α και  θα το  εντοπίσουμε σε όλο το κείμενο.  θα το χρωματίσουμε κίτρινο (κίτρινο για να μην εμποδίζει την ανάγνωση στο σπίτι).

Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε τη μορφοποίησή του. Επιμένουμε  συνέχεια στο να ξεκινούν από ψηλά (στον αέρα, πάνω κτλ.) ,Αφήνουμε τα παιδιά να κρίνουν τι χρειάζεται διόρθωμα και προχωράω. Πολλές φορές αν κάποιο γράμμα  είναι πολύ μεγάλο θα αστειευτούμε λέγοντας του παιδιού να του κάνει δίαιτα να το αδυνατίσει ή αν κάποιο είναι πολύ κακογραμμένο ρωτάμε αν το γραμματάκι είναι θυμωμένο.

Αφού  δούμε πώς σχηματίζεται το φτιάχνουμε κι εμείς στον αέρα, στο θρανίο με το δάχτυλο, με το σώμα μας, με όσα είχε η πολυμολυβοθήκη μας και φυσικά με την αγαπημένη μας πλαστελίνη

Τα γράμματα με την πλαστελίνη  θα τα φτιάξουμε κάδρο και το θα το κρεμάσουμε στην τάξη. Θα κάνουμε για όλα τα γράμματα κάτι ανάλογο , αν και όχι πάντα με πλαστελίνη.

θα συνεχίσουμε εντοπίζοντας τη φωνή του γράμματος α ψάχνοντας λέξεις που να ξεκινούν με αυτό.  θα φτιάξουμε έτσι σπιτάκι λέξεων.  του γραμματος α που θα το χρησιμοποιήσου με τη 2η μέρα .

Επειτα  θα εντοπίσουμε το γράμμα α στις ετικέτες που έχουμε βάλει σε διάφορα αντικείμενα μέσα στην τάξη, στα ονόματά μας κ.ο.κ.

Μετά  θα ασχοληθούμε με τη δραστηριότητα του βιβλίου και τέλος θα διαβάσαμε το ποίημα και το ακούσαμε μελοποιημένο από τον Τάσο Ιωαννίδη.

Την επόμενη μέρα αφού κάναμε την ανάγνωσή μας  θα μπούμε στο Τ.Ε. και  θα επεξεργαστούμετις εικόνες  .θα εντοπίσουμε στους τίτλους και τις λέξεις το γράμμα α και θα το κυκλώσουμε.

Στη 2η δραστηριότητα  θα ασχοληθούμε και πάλι με τη γραφη του γραμματος και στην 3η θα  γνωρίσουμε ολικά και αναλυτικοσυνθετικά τη λέξη μαμά.

Στην επόμενη άσκηση θα  εντοπίσουμε το γράμμα α .

Η τελευταία άσκηση είναι να συμπληρώσουμε σε λέξεις το α , κατι που δε μας υθα μας δημιουργήσει πρόβλημα.

Στο χρόνο που θα  μας μείνει  θα κάνουμε τα παρακάτω:
θα εντοπίσουμε  το γράμμα α σε αποκόμματα από περιοδικά  και εφημερίδες

Μια ακόμη δραστηριότητα  θα είναι να φτιάξουμε το βιβλίο του γράμματος α. θα χρησιμοποιήσαμε τις λέξεις που γράψαμε  στο σπιτάκι. Κάθε παιδί  θα πάρει μια λέξη και θα τη ζωγραφίσει. Έπειτα θα γράψει τη λέξη βλέποντάς την στο σπιτάκι.

Όταν τελειώσουν όλοι ,  θα δέσουμε τις ζωγραφιές μας και θα φτιάξουμε το βιβλίο του α.

Τέλος,  θα παρακολουθήσουμε το βίντεο “¨Η αχτένιστη αγελάδα” της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, κάτι που αρέσει πολύ στα παιδιά ( και στις κυρίες!!!).