Μια χαρά δεν ήμασταν μέχρι τώρα..;

  Είμαστε άραγε ακόμα μια χαρά; Φτάνουν όσα κάναμε μέχρι τώρα με βάση την παραδοσιακή μας διδασκαλία; Και τι πάθαμε εμείς που διδαχθήκαμε τα πάντα με αυτό τον τρόπο; Αυτό ακριβώς πάθαμε… Δυσκολευόμαστε να εντάξουμε νέους τρόπους και μεθόδους διδασκαλίας γιατί μάθαμε κι εμείς έτσι. Όμως η εισαγωγή της τεχνολογίας στην τάξη μας δεν είναι τόσο δύσκολη όσο μπορεί κάποιοι να νομίζουμε (μέσα σε αυτούς και εγώ μέχρι πρόσφατα)!

  Ας ξεκινήσω από το βασικό για πολλούς από εμάς: την παρακίνηση των μαθητών και τη διατήρηση του ενδιαφέροντός τους. Είναι φυσικό, αφού οι μαθητές μας έχουν γεννηθεί μέσα στην τεχνολογία, να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε τεχνολογικό μέσο και να τους προκαλεί πλήξη ένα παραδοσιακό μάθημα. Οι “τεχνολογικά αυτόχθονες” μαθητές μας σίγουρα θα δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσα έχουμε να τους πούμε εάν τους το παρουσιάσουμε με οπτικο-ακουστικά αλλά και διαδραστικά μέσα.

  Δεύτερος λόγος: διευκόλυνση στην διεξαγωγή πειραμάτων και επιδείξεων. Οι προσομοιώσεις που μας προσφέρουν αρκετές πλατφόρμες (όπως Phet Colorado, μεταφρασμένο στα ελληνικά) μας “λύνουν” πολλές φορές τα χέρια, αφού κάποιες πειραματικές διαδικασίες είναι είτε επικίνδυνες στην διεξαγωγή τους είναι δύσκολες στην εφαρμογή. Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε όλες τις παραμέτρους, δεν μπορούμε να δείξουμε τα πάντα, οπότε μία προσομοίωση θα μπορέσει να μας βοηθήσει σε αυτό.

  Αν μη τι άλλο, όλοι γνωρίζουμε πως τα παιδιά μαθαίνουν πολύ καλύτερα μέσα από την ενεργό συμμετοχή και το παιχνίδι. Πολλές τεχνολογικές εφαρμογές και εκπαιδευτικά λογισμικά μας παρέχουν αυτή τη δυνατότητα και δείχνουν στα παιδιά την διασκεδαστική πλευρά της μάθησης! Ακόμη και εργασίες μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας για το σπίτι, δίνοντάς τους συνδέσμους όπου θα μπορούν να παίξουν παιχνίδια ή να κάνουν δραστηριότητες μέσω διαδικτύου για την εμπέδωση της ύλης που διδάχθηκαν.

  Πολλοί ακόμα είναι οι τρόποι με τους οποίους η νέες τεχνολογίες μπορούν να μας βοηθήσουν στο έργο μας. Όμως ένα είναι που πρέπει να θυμόμαστε: Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει εμάς, τους δασκάλους, στο εκπαιδευτικό μας έργο! Όλες αυτές οι εφαρμογές θα ήταν άχρηστες χωρίς εμάς να τις χειριζόμαστε και να τις ελέγχουμε! Γι’αυτό χρησιμοποιούμε τα τεχνολογικά αυτά μέσα όχι ως πανάκεια αλλά ως ενίσχυση και με βάση τις ανάγκες της τάξης μας κάθε φορά.