30th of January: pupils celebrate and honour their saints and protectors

The 30th of January is a day dedicated to the 3 protectors saints of all pupils, Saint Basilios, Saint John and Saint Gregory. They were great scholars who studied all the sciences in Athens, Greece.

Do you know that a famous Byzantine emperor studied with them at the same Athenian school? He was their friend at first but then he got angry at them because he wasn’t a Christian. Guess who! 

Holocaust Memorial Day (27th of January)

Holocaust Memorial Day (27th of January)

Holocaust Memorial day yesterday! Holocaust Memorial Day is the day for everyone to remember the millions of people murdered in the Holocaust, under Nazi persecution. Between 1941 and 1945, six million Jewish men, women and children were murdered by the Nazis and their collaborators. Their attempt to murder all the Jews in Europe shook the foundations of civilisation.

Ο B΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα κυριεύθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και βρέθηκε υπό κατοχή από τις δυνάμεις τού Άξονα. Υπολογίζεται ότι 12.898 Έλληνες Εβραίοι πολέμησαν στον ελληνικό στρατό. Ένας από τους πλέον γνωστούς ήταν ο συνταγματάρχης Μορδεχάι (Μαρδοχαίος) Φριζής, ο οποίος πρώτος απώθησε επιτυχώς τους Ιταλούς, αλλά αργότερα σκοτώθηκε από πυρά της ιταλικής αεροπορίας. Συνολικά, το 86% των Ελλήνων Εβραίων, κυρίως στις περιοχές υπό γερμανική και βουλγαρική κατοχή, δολοφονήθηκαν παρά τις προσπάθειες της ιεραρχίας της Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας και αρκετών Ελλήνων Χριστιανών να τους παράσχουν καταφύγιο. Εντούτοις, ορισμένοι κατόρθωσαν να κρυφτούν με τη βοήθεια των Ελλήνων γειτόνων τους.

Στις 11 Ιουλίου 1942 οι Γερμανοί, καθοδηγούμενοι από τον Αλόις Μπρούνερ περικύκλωσαν τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης με σκοπό να τους εκτοπίσουν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Η κοινότητα πλήρωσε το ποσόν των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών για την ελευθερία της, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να καθυστερήσει η εκτόπιση ώς τον επόμενο Μάρτιο. Το 96% των μελών της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, δηλαδή 46.091 άνθρωποι, εστάλησαν στο Άουσβιτς. Μόνο 1950 επέστρεψαν και βρήκαν τις περισσότερες από τις εξήντα συναγωγές τους κατεστραμμένες, το νεκροταφείο τους συλημένο και τα σχολεία τους ερειπωμένα.[19] Αρκετοί επιζώντες μετανάστευσαν στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης αριθμεί σήμερα περίπου 1.000 μέλη και διατηρεί τέσσερις συναγωγές.

Ένας από τους θρησκευτικούς ηγέτες που αντιστάθηκαν στις εκτοπίσεις των Εβραίων προς τα στρατόπεδα ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος, ο οποίος επανειλημμένα ανέλαβε πρωτοβουλίες για την παρεμπόδισή τους. Ο Γεννάδιος κατέβαλε προσπάθειες να διασωθούν οι εκχριστιανισθέντες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης και όσοι διέθεταν πλαστές βεβαιώσεις βάπτισης. Αξιομνημόνευτη υπήρξε, κατ΄ εξοχήν, η επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 23 Μαρτίου 1943 από τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό και 27 ηγετικά μέλη πολιτιστικών, ακαδημαϊκών και επαγγελματικών οργανώσεων. Το κείμενο ήταν γραμμένο σε ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα και τόνιζε τους αδιάρρηκτους δεσμούς μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων, αποκαλώντας τους από κοινού «Έλληνες» χωρίς διάκριση. Το εν λόγω κείμενο είναι μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την υπό κατοχή Ευρώπη ως προς τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο και τον σκοπό.

Σημαντική, επίσης, ήταν η συνεισφορά του Γενικού Προξένου της Ιταλίας Γκουέλφο Ζαμπόνι (Guelfo Zamboni), ο οποίος εφοδίασε με πλαστά πιστοποιητικά ιθαγένειας περίπου 300 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, επιτρέποντάς τους έτσι να καταφύγουν στην ιταλική ζώνη κατοχής στην Αθήνα.

Ο ρατσισμός εναντίον των Εβραίων είναι ένα είδος μόνο του ρατσισμού, που είναι το μίσος για άτομα ή ομάδες. Αν νομίζουμε πως ο ρατσισμός τέλειωσε με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γελιόμαστε. Πριν από λίγες ημέρες μέσα στο μετρό της Αθήνας, μετανάστης δέχτηκε αναίτια και απρόκλητη επίθεση από άλλο επιβάτη. Ευτυχώς παρενέβησαν άλλοι επιβάτες που έσωσαν το θύμα και δημοσιοποίησαν το συμβάν.

Η δημοσιοποίηση οδήγησε στη σύλληψη του δράστη γιατί το τέλος του ρατσισμού είμαστε εμείς, αν αποφασίσουμε να μην σταθούμε απαθείς, όπως οι Έλληνες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που έσωσαν κρύβοντας τους κυνηγημένους Εβραίους φίλους και γείτονες. Για αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, ανθρώπους που έσωσαν Εβραίους με κίνδυνο της ζωής τους υπάρχει ένας κήπος στην Ιερουσαλήμ αφιερωμένος στα ονόματά τους. Εκεί τιμώνται οι Δίκαιοι των Εθνών (έτσι ονομάζονται). Γιιατί ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΙ και δεν έμειναν απαθείς στη φρίκη και το θάνατο. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος!, έγραψε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, δεν μπορείς να μείνεις απαθής. Θα πάρεις θέση ενάντια στην αδικία.

Σήμερα λίγοι επιζώντες των στρατοπέδων ζουν. Η Εύα Κορ ήταν μία από αυτές (πέθανε το 2019) και πριν πεθάνει αποφάσισε να συγχωρέσει τους βασανιστές της. Η συγκλονιστική της ιστορία έγινε ένα καρτούν για τα παιδιά από το BBC. Ας το δούμε και ας παραδειγματιστούμε από το μεγαλείο της ψηχής της! Eva Kor: the Holocaust survivor who forgave the Nazis