Πάσχα, Κυρίου Πάσχα!

 

Πάσχα των Ελλήνων!

Πάσχα των Ελλήνων σε λίγες μέρες αλλά πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει! Στο μυαλό μας, όταν σκεφτόμαστε το Πάσχα, έρχεται θύμιση γλυκιά των παιδικών μας χρόνων ,με μυρωδιές από την κουζίνα της γιαγιάς και εικόνες από την ολάνθιστη ελληνική φύση κατακλυσμένη από τις παιδικές φωνές! Προετοιμασίες για την πασχαλινή οικογενειακή σύναξη και μια γλυκιά προσμονή για το ταξίδι που θα μας έφερνε κοντά στην οικογένεια και τους φίλους για το πασχαλινό τραπέζι. Σήμαινε πασχαλινές διακοπές από το σχολείο και καθημερινή απογευματινή εκκλησία με εικόνες από το κίτρινο κεράκι να λειώνει στο παιδικό χεράκι κάθε απόγευμα κατά τη διάρκεια της απογευματινής λειτουργίας. Όλα αυτά που τόσο ωραία περιγράφει το βιβλίο της Δ’ τάξης στο κείμενο που διαβάζαμε κάθε τελευταία Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου. Διαβάζαμε το τελετουργικό κάθε ημέρας της Μεγάλης εβδομάδας και  συμπληρώναμε με τα έθιμα του χωριού μας. Όταν φτάναμε στη Μεγάλη Τρίτη λέγαμε και κάτι παραπάνω για την ανεκπλήρωτη αγάπη της Κασσιανής και του αυτοκράτορα Θεόφιλου και αυτό μας έκανε να περιμένουμε με μεγαλύτερη ανυπομονησία το βράδυ που θα πηγαίναμε να ακούσουμε το τροπάριο της μεταμελημένης Κασσιανής που πολύ αγάπησε. Λέγαμε και για τους θρήνους της Παναγίας για το μοναχογιό της κι έτσι θυμόμασταν κι εμείς κάποιον δικό μας που χάσαμε και τέτοιες μέρες μας λείπει πιο πολύ και τότε τα μάτια μας νότιζαν για λίγο! Για να συνεχίσουμε με τις ζωγραφιές και τις κατασκευές για το Πάσχα και τις χαρούμενες κουβέντες και τις πρόβες για τα Κάλαντα του Λαζάρου που θα λέγαμε την άλλη μέρα, όταν θα έκλεινα τα σχολεία. Συζητήσεις για το ποιος θα πήγαινε με ποιον και σε ποια γειτονιά να ψάλλει τα Κάλαντα του Λαζάρου. 

Κι όλα αυτά με αφορμή το παρακάτω κείμενο:

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα (Holy Week) ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων. Χαρακτηριστικό έθιμο αυτής της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, τα οποία και μοιράζονται στους πιστούς. Τη Μεγάλη Δευτέρα (Holy Monday) εντείνεται η νηστεία της Σαρακοστής που έχει αρχίσει από την Καθαρή Δευτέρα. Τη Μεγάλη Τρίτη (Holy Tuesday) πάμε στην εκκλησία και ακούμε το τροπάριο της Κασσιανής. Τη Μεγάλη Τετάρτη (Holy Wednesday) γίνεται στην εκκλησία το Ευχέλαιο και ο παπάς αλείφει σταυρωτά το πρόσωπο κάθε χριστιανού με λάδι. Τη Μεγάλη Πέμπτη (Holy Thursday) έχουμε το ζύμωμα της κουλούρας και το βάψιμο των αυγών. Τα παιδιά στολίζουν πολλές φορές τα αυγά με χαλκομανίες. Aργά το βράδυ, στολίζεται ο Επιτάφιος (Epitaph) με λουλούδια από κορίτσια και γυναίκες. Τη Μεγάλη Παρασκευή (Holy Friday) το μεσημέρι γίνεται η Αποκαθήλωση του Χριστού και το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Το Μεγάλο Σάββατο (Holy Saturday) το βράδυ πηγαίνουμε στην εκκλησία για να ακούσουμε και να ψάλλουμε το “Χριστός Ανέστη”. Ανάβουμε τις λαμπάδες μας, φιλάμε τους συγγενείς και φίλους μας και γυρνάμε στο σπίτι για την παραδοσιακή μαγειρίτσα και το τσούγκρισμα των αυγών. Την Κυριακή του Πάσχα (Easter Sunday) σουβλίζουμε το αρνί και κάνουμε μια μεγάλη γιορτή με τους συγγενείς και τους φίλους μας.

Μας έρχεται στο νου τώρα το Πάσχα όπως το ξέραμε αλλά λίγο πιο εσωτερικό, πιο κατανυκτικό, με λιγότερη εξωστρέφεια και περισσότερο συναίσθημα: Πάσχα των Ελλήνων! Κάπως έτσι:

 

Στη Βρετανία, το Πάσχα είναι πιο λιτό,  συγκρατημένο, όπως φαίνεται κι από το βίντεο που θα βλέπαμε μαζί και ακολουθεί παρακάτω:

 

Είναι ένα Πάσχα με hot cross buns,  the Easter Bunny, the egg hunt, the egg rolling, Easter bonnet parades, Easter chocolate eggs. Με έθιμα όπως το μοίρασμα αγαθών σε ηλικιωμένους την Μεγάλη Πέμπτη και πασχαλινές κάρτες που στέλνονται σε συγγενείς και φίλους.

Πάσχα κάπως έτσι:

 

Hot cross bun!

 

Πάσχα, λοιπόν! Διαφορετικό, αλλά Πάσχα! Ας το γιορτάσουμε με αγάπη, η αγάπη δε λιγοστεύει από την απόσταση!

Μπορεί μάλιστα η αγάπη να μεγαλώνει με την απόσταση!!! Ας το δοκιμάσουμε!!! 

   Καλό Πάσχα, αγαπημένοι μου!

 

                                      Happy Easter, my dearest people!