Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

Η Γυναίκα, το άλλο μισό του ουρανού, γιορτάζει! Ευκαιρία να θυμηθούμε τη μάνα, την κόρη, την αδελφή, τη γιαγιά, τη φίλη, τη δασκάλα, τη νοσοκόμα, κάθε γυναικεία μορφή που στάθηκε, στέκεται ή θα σταθεί στο πλευρό μας. Το “ισχυρό”, το “αδύνατο” ή το “Δεύτερο φύλο”, όπως ονόμασε η Σιμόν ντε Μποβουάρ τις γυναίκες.

Στη Βικιπαίδεια διαβάζουμε :Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Καθιερώθηκε παγκόσμια το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Γυναίκες και δικαίωμα ψήφου
Οι γυναίκες που κατείχαν ιδιοκτησία απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου στη Νήσο του Μαν το 1881 και το 1893 οι γυναίκες στην τότε βρετανική αποικία της Νέας Ζηλανδίας. Οι περισσότερες μεγάλες δυτικές δυνάμεις επέκτειναν τα δικαιώματα ψήφου στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς (1917), η Βρετανία και η Γερμανία (1918), η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες (1919) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (1920). Σημαντικές εξαιρέσεις στην Ευρώπη ήταν η Γαλλία, όπου οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μέχρι το 1944 (!), η Ελλάδα (1952) και η Ελβετία (1971).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα ψήφου απέκτησαν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας μόλις πέρυσι (!!!).

Η γυναίκα στην Ιστορία της Ανθρωπότητας
Κι όμως οι γυναίκες στην ανθρώπινη ιστορία δεν ήταν απούσες, κι ας προσπαθούσαν πάντα οι έχοντες την εξουσία (οι άντρες δηλαδή) να τις κρατούν αφανείς, αόρατες. Ακόμη και η γλώσσα χρησιμοποιήθηκε για να τις εξαφανίσει από την ιστορία της ανθρωπότητας. 

Δείτε… history= his +story δηλαδή, η Ιστορία είναι η Δική Του Ιστορία (του Άντρα, δηλαδή!!!)

Κι όμως ό,τι ο καταγεγραμμένος πολιτισμός θεώρησε άξιο λόγου (πόλεμο, εξουσία, επιστήμη, τέχνη) έχει τη συμμετοχή των γυναικών. Γυναίκες  πολεμίστριες, βασίλισσες, επιστήμονες, αθλήτριες, δημιουργοί). Θυμάστε κάποιες; Ιωάννα της Λωραίνης, Βασίλισσα Ελισάβετ Α΄. Κλεοπάτρα, Θεοδώρα, Σαπφώ, Υπατία, Μαντάμ Κιουρί, Φλόρενς Ναιτινγκέιλ, Βιρτζίνια Γουλφ, Νάντια Κομανέτσι, Μελίνα Μερκούρη, Κατίνα Παξινού, Αμαλία Φλέμινγκ, Ρόζα Παρκς, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Λέλα Καραγιάννη και τόσες άλλες.

Αφανείς, λοιπόν από το στερέωμα; Ποτέ. Κάθε μια από όλες αυτές τις σπουδαίες γυναίκες που σαν πρωτοπόροι άλλαξαν τον κόσμο για γυναίκες και άνδρες, είχαν πολλαπλούς ρόλους, μάνας, συντρόφου, κόρης, φίλης, μέντορα και έτσι ο αντίκτυπος της παρουσίας τους ήταν πολύ μεγαλύτερος. 

Ας σκεφτούμε κάθε γυναικεία φιγούρα στη ζωή μας και πόσο μας καθόρισε με πρωταρχική αυτή της μητρικής φιγούρας, της γυναίκας που μας μεγάλωσε, βιολογικής ή θετής μας μάνας, όποιας γυναίκας έπαιξε για μας αυτό τον ιερό ρόλο, μια αστείρευτη πηγή ζωής και ενδυνάμωσης, ένα σημείο αναφοράς για κάθε στιγμή της ζωής μας.



Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο


She persisted (Επέμεινε, δεν το έβαλε κάτω)