Είναι έτοιμο για το “μεγάλο σχολείο”; 10 και 1 ιδέες για υποψήφια πρωτάκια!

Και ναι! Έφτασε η ώρα που το μικρό “ζιζάνιο” θα πάει στο “μεγάλο σχολείο”!     Μπορεί οι γονείς να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι… Μπορεί οι γιαγιάδες να το διατυμπανίζουν… Μπορεί τα μικρότερα αδέλφια να απαξιούν… Μπορεί και σε εμάς σαν ενήλικες να φαίνεται ότι η Α’ τάξη είναι μια εύκολη τάξη… Αλλά για το μικρούλι είναι μια πηγή μεγάλου άγχους. Είναι σίγουρο ότι στη σκέψη και μόνο θα χτυπάει λίγο πιο γρήγορα η καρδούλα του, ίσως και να το βλέπει στον ύπνο του. 
   Κι όχι άδικα! Κάθε αρχή και δύσκολη λένε… και κάθε αρχή είναι μια αγχωτική διαδικασία για όλους.
   Σκεφτείτε τη στιγμή που πηγαίνατε στο πανεπιστήμιο την πρώτη μέρα ή όταν πήγατε για πρώτη φορά στη δουλειά. Σίγουρα η καρδούλα σας χτυπούσε γρήγορα ή σαν κάτι να πετάριζε μέσα σας.

   Μέσα σε αυτή χαρά οι γονείς συχνά έχουν ένα άγχος: 

Τι να κάνω για να είναι έτοιμο; 

   Και δώσ’του να βρουν τα βιβλία της τάξης για να τα διαβάσουν το καλοκαίρι και δωσ’του τα βοηθήματα για να κάνουν ασκήσεις και δώσ’του οι σελίδες με εργασίες από το ίντερνετ και δώσ’του να βρουν ασκήσεις από ξαδέρφια, αδέρφια, φίλους και λοιπούς συγγενείς… Κι αν τύχη κι έχουν και κάποιον δάσκαλο φίλο; Νιώθουν τυχεροί γιατι έτσι θα μπορέσουν να έχουν περισσότερες… ασκήσεις για καλύτερη προετοιμασία!
  

Αλήθεια σε ποιον αρέσει να κάνει ένα τέτοιο καλοκαίρι; Και πόσο αυτό τον ηρεμεί για τη δύσκολη χρονιά που έρχεται;

Σκεφτείτε το καλύτερα… 
Αν κάποιος σας έλεγε συνεχώς ότι πρέπει να είσαι έτοιμος για τη νέα δουλειά σου και ετοιμάσου και διάβασε και οργανώσου και… και… και… και όλα αυτά για 2 μήνες πριν ξεκινήσεις…πόσο ήρεμος θα ήσουν; 
  Τα πράγματα είναι απλά. Δε χρειάζεται ούτε άγχος ούτε όλη αυτή η προετοιμασία. Άλλωστε όλα αυτά θα γίνουν όταν ξεκινήσει η χρονιά και με τον τρόπο που πρέπει και κυρίως τη στιγμή που πρέπει. Υπάρχει περίπτωση η δασκάλα να αφήσει το παιδί να μην μάθει; Άλλωστε τα παιδιά είναι προγραμματισμένα να μάθουν να διαβάζουν, όπως μας είχε πει κάποτε ένας σχολικός σύμβουλος. Κι αν υπάρχει κάποια δυσκολία, μαζί με τον δάσκαλο θα την αντιμετωπίσετε.

  Όμως τα παιδιά (όπως και όλοι μας) δε μαθαίνουμε μόνο με τα βιβλία και τις ασκήσεις. Υπάρχουν άπειρες δεξιότητες που τις αναπτύσσουμε έξω από το σχολείο, μακριά από τα μολύβια και τα τετράδια και οι οποίες μας χρειάζονται στο σχολείο. 
  Τα παιδιά μαθαίνουν όταν παίζουν. Τα παιδιά μαθαίνουν όταν βοηθάνε. Τα παιδιά μαθαίνουν όταν τους μιλάμε. Τα παιδιά μαθαίνουν όταν τους διαβάζουμε.

Τα παιδιά μαθαίνουν όταν ασχολούμαστε μαζί τους…ποιοτικά!


  Ας δούμε 10 και 1 ιδέες που βοηθούν το παιδί να πρετοιμαστεί για την Α’ τάξη:

  1. Διαβάστε μαζί ένα παραμύθι κάθε μέρα.
  2. Βοηθήστε να αναπτύξει τη λεπτή κινητικότητα: χρωματίστε, κόψτε με το ψαλίδι, πλάστε κουλουράκια, δέστε τα κορδόνια, φτιάξτε καστράκια στην άμμο, φτιάξ’τε μικροκατασκευές…
  3. Μπορεί να μάθει να γράφει το όνομά του με μόνο το πρώτο γράμμα κεφαλαίο;
  4. Βοηθήστε το να μάθει να ακολουθεί οδηγίες δυο βημάτων: “Σε παρακαλώ, πήγε να πάρεις τα παπούτσια σου και φόρεσέ τα.”
  5. Ενθαρύνετέ το να χρησιμοποιεί λέξεις ευγένιας: “ευχαριστώ” “παρακαλώ”…
  6. Συζητήστε και ενισχύστε τις κοινωνικές του δεξιότητες: Να μοιράζεται, να μπαίνει στην θέση του άλλου(ενσυναίσθηση),  να συγχωρεί, να έχει υπομονή, να μιλάει όμορφα, να συγκρατεί τον θυμό του…
  7. Βοηθήστε το να γίνει υπεύθυνο: να ντύνεται μόνο του, να μαζεύει τα παιχνίδια του, να συμμαζεύει το δωμάτιό του, να βοηθάει στο σπίτι, να ετοιμάζει ένα μικρό σνακ…
  8. Κάν’τε εξάσκηση στην αναγνώριση των αριθμών: μετρήστε αντικείμενα καθημερινά όπως τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα που θα βάλει στο τραπέζι, ζητήστε του να σας γράψει έναν αριθμό τηλεφώνου γιατι τον χρειάζεστε ή να σας τον πει για να τηλεφωνήσετε, βρείτε μαζί το νούμερο της πολυκατοικίας που θέλετε να πάτε, παίξτε χαρτιά με απλούς κανόνες ή UNO κτλ
  9. Eξασκηθείτε στα γράμματα και στην φωνητική τους αναγνώριση: παίξτε το παιχνίδι που λέει κάποιος ένα γράμμα και πρέπει όλοι να πουν από μια λέξη που να αρχίζει από αυτό το γράμμα. 
  10. Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή του: παινέψτε το παιδί σας συχνά!
και τέλος…

Παίξ’τε! Παίξ’τε! Παίξ’τε! 


 


 
γιατί….
η Ά’τάξη είναι μια δύσκολη χρονιά!

Πρωτότυπο άρθρο: 10 Ways to Prepare Your Child for Kindergarten