18 Μαρ 2013

Η Αυτού Εξοχότης ο Έλλην

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Γενικά

Σε καιρούς κρίσης όπως η σημερινή, αποτελεί ίσως μια καλή ευκαιρία να δούμε ως λαός τον εαυτό μας στον καθρέφτη, να εξετάσουμε με προσοχή τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά μας. Αλλά αξία έχει να δούμε και ποια μπορεί να είναι η εικόνα των άλλων για μας. Όχι μόνο αυτή που αναπαράγεται από τα διεθνή Μ.Μ.Ε. σχετικά με την οικονομική δυσπραγία της πατρίδας μας, αλλά κι εκείνη που αποτυπώνεται από ανθρώπους που μπορούν να δουν κάτω από τα επιφαινόμενα, διακρινόμενοι για την οξύνεια, τον διεισδυτικό νου και την φιλαλήθεια.

Από την εφημερίδα “Εθνική Ηχώ” (αρ. φύλλου 592, Φεβρουάριος 2013), που εκδίδεται σε μηνιαία βάση από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.), αλίευσα το παρακάτω άρθρο που υπογράφει ο Αντ/γος ε.α. Βούλτσος Ηρακλής και αναφέρεται σε ένα ψυχογράφημα του Έλληνα από έναν Αμερικανό δικαστή ονόματι Ν. Kelly. Έχει νομίζω ζωηρό ενδιαφέρον.

Το 1956 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προκηρύχθηκε διαγωνισμός με χρηματικό έπαθλο 30.000 δολάρια και θέμα τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό των διαφόρων λαών και την ψυχολογία τους σε παγκόσμια κλίμακα. Τον διαγωνισμό κέρδισε ο δικαστής N. Kelly ο οποίος έδωσε τον παρακάτω ορισμό στον Έλληνα.
Διαβάστε, φίλες και φίλοι, χωρίς φόβο και πάθος το αμείλικτο κατηγορώ όχι του Emil Zola, αλλά του Αμερικανού δικαστή.
‘’Προ του δικαστηρίου της αδεκάστου ιστορίας, ο Έλληνας ανέκαθεν υπήρξε κατώτερος των περιστάσεων καίτοι από διανοητικής και πνευματικής πλευράς κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλλην είναι ευφυέστατος αλλά και οιηματίας. Φιλότιμος, αμέθοδος αλλά και πλήρης προλήψεων . Θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής. Επηρμένος, δραστήριος αλλά και αλαζόνας. Έκτισε τον Παρθενώνα και μεθυσθείς από την αίγλη του τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος οβίδων. Ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει. Εθαύμαζε τον Θεμιστοκλή για να τον αποπέμψει. Υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει. Ανακήρυξε τον δίκαιο Αριστείδη για να τον εξοστρακίσει. Ανέδειξε τον Βενιζέλο για να τον εξορίσει. Έχτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει. Έκανε το 1909 για να το λησμονήσει. Εμεγαλούργησε το 1821 για να το διακυβεύσει. Εδημιούργησε τον Κολοκοτρώνη για να τον φυλακίσει. Εδιπλασίασε την Ελλάδα και παρά λίγο να την κηδέψει. Μετακάλεσε τον Καποδίστρια για να τον δολοφονήσει. Κόπτετε την μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί τον αρνούμενο να υπηρετήσει το ψεύδος. Πλάσμα παράδοξο, ατίθασο, περίεργο, ημίκαλο και ημίκακο, αβεβαίων διαθέσεων, εγωπαθές και σοφόμωρο. Οικτίρετέ τον αλλά και θαυμάστε τον αν θέλετε. Ταξινομείστε τον αν ημπορείτε. Η αυτού Έξοχότης ο “Έλλην”.
Αυτό κυρίες και κύριοι ήταν το “ψυχογράφημά” μας 57 χρόνια πρίν. Τι λέτε. Να υπερηφανευτούμε ή να λυπηθούμε;
ΒΟΥΛΤΣΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
Αντγος ε.α.

Πηγή:
http://www.scribd.com/doc/127967168/2013-%CE%A6%CE%B5%CE%B2%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%97%CE%A7%CE%A9

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση