Η δύναμη της συνήθειας

Ναι, ξέρω. Εσύ, αναγνώστη, είσαι ένας ελεύθερος, ανεξάρτητος άνθρωπος, που υποβάλλει τα πάντα στη βάσανο της λογικής επεξεργασίας και δεν χαμπαριάζει από τέτοια ποταπά και ταιριαστά μόνο για την μεγάλη πλειοψηφία του πόπολου, πράγματα. Δεν υποκύπτεις τόσο εύκολα σε ερεθίσματα που οδηγούν σε ρουτίνες δραστηριοτήτων με βάση κάποιου είδους ανταμοιβές. Με λίγα λόγια, καθορίζεις τη ζωή σου όπως εσύ θέλεις ή … μήπως όχι; Αρκεί να διαβάσεις το βιβλίο «Η δύναμη της συνήθειας» του Τσαρλς Ντάχιγκ για να αναθεωρήσεις πολλές απόψεις για την «αυτονομία» σου και για να διαπιστώσεις και στη δική σου ζωή συνήθειες που ούτε καν υποψιάζεσαι τη δύναμή τους. Άξιο προσοχής είναι ότι το θέμα των συνηθειών δεν άπτεται μόνο ατόμων, αλλά μελετάται σε επίπεδο οργανισμών, αλλά και ολόκληρων κοινωνιών.

Πώς ένας διαφημιστής κατάφερε να κάνει το βούρτσισμα των δοντιών καθημερινή συνήθεια παγκοσμίως;

Πώς ένας στρατηγός κατόρθωσε να ηρεμήσει τα άγρια πλήθη με τη βοήθεια φαστ φουντ;

Πώς ο κολυμβητής Μάικλ Φελπς πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ με τα γυαλάκια του γεμάτα νερό;

Πώς μπορούν οι διαφημιστές να εντοπίσουν τις έγκυες γυναίκες προτού καν οι ίδιες ενημερώσουν την οικογένειά τους για το ευτυχές γεγονός;

Η απάντηση είναι μία: ΣΥΝΗΘΕΙΑ. Οι περισσότερες επιλογές που κάνουμε κάθε μέρα μπορεί να φαίνονται ως προϊόντα μιας διαδικασίας συλλογισμού αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Είναι συνήθειες. Και οι συνήθειες αυτές επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας, την παραγωγικότητά μας, την οικονομική ασφάλεια και την ευτυχία μας.

Το θέμα της συνήθειας έχει απασχολήσει τον άνθρωπο εδώ και αιώνες, αλλά μόλις τα τελευταία είκοσι χρόνια οι νευρολόγοι, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν πώς επιδρούν στη ζωή μας οι συνήθειες – και, κυρίως, πώς μεταβάλλονται. Στη «Δύναμη της Συνήθειας», ο βραβευμένος δημοσιογράφος των «New York Times» Τσαρλς Ντάχιγκ αναλύει με συναρπαστικό τρόπο τις επιστημονικές ανακαλύψεις που εξηγούν γιατί υπάρχουν οι συνήθειες και πώς μπορούν να αλλάξουν με στόχο τη βελτίωση της ζωής μας.

Πηγή: http://www.biblionet.gr

Ρίξε και μια ματιά σε ένα γλαφυρό βίντεο για το ίδιο θέμα.

Αφήστε μια απάντηση