28 Ιαν 2013

Έλεγχος τώρα και στους σπόρους!

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Ειδήσεις

Τελειωμό δεν έχουν οι ειδήσεις που οδηγούν τη σκέψη κάθε λογικού ανθρώπου στο συμπέρασμα ότι το μακρύ χέρι υπερεθνικών οργανισμών σε αγαστή συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες – κολοσσούς, έχει στόχο να επιβάλλει ασφυκτικό έλεγχο στα πάντα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο defencenet.gr με ημερομηνία 28-1-2013 και τίτλο “Πάνε να ελέγξουν τους σπόρους από την ΕΕ”, ο νέος κανονισμός που επεξεργάζεται η Ε.Ε. για την κυκλοφορία των σπόρων θα λειτουργήσει υπέρ των σπόρων που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, κυρίως δηλαδή αυτών που πωλούνται από μεγάλες εταιρείες.

Τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Σε πολλές καλλιέργειες στην Ελλάδα κυριαρχεί ακόμα ο σπόρος που βγαίνει από την ίδια την παραγωγή του αγρότη και τον οποίο διαφυλάσσει για την επόμενη χρονιά. Ο αγρότης μέχρι τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον σπόρο του, να τον ανταλλάξει ή και να τον πουλήσει σε σχετικά μικρές ποσότητες. Αυτό πάει να καταργηθεί, με τάση χρησιμοποίησης μόνο πατενταρισμένου σπόρου, αποκλείοντας στην ουσία τον μικρό αγρότη.

Σε περίπτωση υιοθέτησης του κανονισμού ως έχει, θα υπάρξει ελαχιστοποίηση του αριθμού των ποικιλιών που καλλιεργούνται, καταργώντας τα προαιώνια δικαιώματα των γεωργών και των καταναλωτών να αποφασίζουν για το τι θα καλλιεργήσουν και ποια θα είναι η διατροφή τους.

Σε λίγο μη μας κακοφανεί αν επιβληθεί περιορισμός και στο πόσες ανάσες θα μπορούμε να παίρνουμε!

Ετικέτες: ,

Αφήστε μια απάντηση