28 Μαρ 2012

Η ευθύνη του αξιώματος

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Γενικά

Ο τίτλος προέρχεται από άρθρο του πρωτοπρεσβυτέρου Διονυσίου Τάτση, δημοσιευμένο στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας “Ορθόδοξος Τύπος” στις 2 Μαρτίου 2012 (αρ. φύλλου 1917). Αναφέρεται στο λυπηρό – σε πλείστες περιπτώσεις γεγονός – της αναρρίχησης σε αξιώματα ανθρώπων που αποδεικνύεται σύντομα ότι όχι μόνο στερούνται ικανοτήτων, αλλά και ότι εμφορούνται από ιδιοτέλεια ή διεστραμμένο χαρακτήρα.

“Οι ακατάλληλοι αυτοί άνθρωποι αποφασίζουν σύμφωνα με τις προσωπικές τους επιθυμίες, χωρίς το φως των ηθικών εντολών και χωρίς ευγενικές φιλοδοξίες να πετύχουν κάτι σπουδαίο και ανώτερο, (…) είναι αδίστακτοι και μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά”. Επιβεβαιώνεται έτσι η αρχαία ρήση ότι “Αρχή άνδρα δείκνυσι”, δηλαδή η εξουσία αποκαλύπτει τις δυνατότητες του ανθρώπου, δείχνει τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του.

Κάποια στιγμή πρέπει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση να σταματήσει. “Αυτό όμως προϋποθέτει ώριμο λαό, που θα απαιτεί από τους υποψηφίους άρχοντές του να είναι ειλικρινείς, να έχουν ηθικές αρχές και να μη συμβιβάζονται με συμφέροντα και παράνομες καταστάσεις”. Θα πρόσθετα πως είναι αναγκαίο ο λαός να στέλνει στο σπίτι τους – αν και η φυσιολογική τους θέση είναι στη φυλακή – όσους καταχράστηκαν τα αξιώματα και το δημόσιο χρήμα. Αν μη τι άλλο, θα αποδοθεί έτσι και λίγη δικαιοσύνη, που οι επίσημοι φορείς απονομής της αδυνατούν ή δε θέλουν να υλοποιήσουν.

Αφήστε μια απάντηση