16 Μαρ 2011

Ίδε ο άνθρωπος

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Γενικά, Ειδήσεις

Αποσβολωμένοι παρακολουθούμε εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα τις ειδήσεις που έρχονται από την μακρινή Ιαπωνία αναφορικά με τις καταστροφές που προκάλεσε ο μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σεισμός, το τσουνάμι που επακολούθησε, αλλά και την απειλή που επικρέμεται για ολόκληρο τον πλανήτη με την έκλυση ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Η μέχρι πρότινος 3η οικονομική δύναμη στον κόσμο, μια χώρα με ζηλευτή τεχνολογική ανάπτυξη και με ανθρώπους που φαίνεται να τιθασσεύουν τον παρορμητισμό τους, δεν είναι πια η ίδια από την περασμένη Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, τα συγκλονιστικά βίντεο και οι περιγραφές όσων έζησαν τον εφιάλτη, μεταδίδουν αισθήματα τρόμου σε όλους μας.

Στέκεται πραγματικά με δέος κανείς όταν αναλογίζεται ότι χρειάστηκαν ελάχιστα μόνο λεπτά της ώρας για να σβηστούν κυριολεκτικά από τον χάρτη ολόκληρες πόλεις και να χαθεί η ζωή ή να αγνοείται η τύχη χιλιάδων – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις – ανθρώπων.

Απίστευτης ποσότητας και ύψους κύματα κατέκλεισαν με μεγάλη ταχύτητα τεράστιες εκτάσεις καταπίνοντας στο διάβα τους κάθε ίχνος ανθρώπινου δημιουργήματος. Η ιαπωνική κοινωνία – αν και καλά προετοιμασμένη για τέτοια φαινόμενα – βρέθηκε με όση τεχνολογική υπεροχή και πειθαρχία τη διέπει, ανήμπορη να αντιπαρατεθεί σε δυνάμεις που την υπερβαίνουν. Που υπερβαίνουν – για ν’ ακριβολογώ – το ανθρώπινο είδος.

Σε ολόκληρη την πορεία του σε τούτο τον πλανήτη ο άνθρωπος πορεύτηκε με γνώμονα να κατανοήσει και να τιθασσεύσει τα φυσικά φαινόμενα. Και είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες οι μέχρι τώρα κατακτήσεις του μυαλού του. Η ευφυΐα και η εφευρετικότητα, η ακόρεστη δίψα να δει τις αιτίες των φαινομένων και να αξιοποιήσει κάθε επιστημονικό επίτευγμα, είναι επαινετές αρετές όταν φυσικά γίνονται προς όφελος όλων. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε την αδήριτη πραγματικότητα ότι δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει κάθε πτυχή του επιστητού. Ακόμη – ακόμη αποδεικνύεται πολύ μικρός να διαχειριστεί τις παρενέργειες των τεχνικών του επιτευγμάτων. Η κρίση που υφιστάμεθα με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να σκεφτούμε το αντίθετο.

Προσωπικά θα προτιμούσα από το συγκλονιστικό αυτό γεγονός να διδαχθούμε και να ενστερνιστούμε ως πρόσωπα και συνολικά ως κοινωνία την κορυφαία αρετή της ταπεινοφροσύνης. Και συνακόλουθα να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην ψυχή και τη βαθύτερη ουσία της ύπαρξής μας, μην αγνοώντας θεμελιώδη ερωτήματα για το πού οδηγεί η μηχανιστική αντίληψη της ζωής.

Ετικέτες: , , ,

Αφήστε μια απάντηση