1 Νοέ 2010

Διδάγματα από το έπος του ’40

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Ιστορία

Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου συνειρμικά συνδέονται με την εθνική επέτειο του “ΟΧΙ”.

70 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη μεγαλειώδη εκείνη μέρα που η πολιτική ηγεσία και ο λαός μας αρνήθηκαν την υποταγή στον ιταλό εισβολέα. Είναι ανάγκη να ανατρέξουμε στις ένδοξες αυτές σελίδες της ιστορίας μας, ειδικά τώρα που οι συνθήκες στη χώρα μας είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικές.

Ήταν χαράματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 όταν ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα βρισκόταν στο σπίτι του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά προκειμένου να του επιδώσει το ιταμό τελεσίγραφο, το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη δίοδο των ιταλικών στρατευμάτων από τη χώρα μας. Η αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού έμελλε να σφραγίσει τη νεότερη ιστορία του τόπου, μιας και ήταν σε απόλυτη αρμονία με τα αισθήματα του ελληνικού λαού.

Η πατρίδα μας πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος και υλικές καταστροφές την επιθυμία της να παραμείνει ελεύθερη, δίνοντας ταυτόχρονα ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης στις υπόλοιπες χώρες. Ένα παράδειγμα θάρρους και αγωνιστικότητας από τη μικρή Ελλάδα, που αψήφησε την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου και την αρτιότητα των όπλων του και ρίχτηκε στη μάχη.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσεως: (Πηγή)

Η Μάχη της Ελλάδας, που σαν αστραπή ελπίδας διέλυσε το έρεβος του πολέμου, ανήκει κατά κύριο λόγο στην ψυχή των Ελλήνων. Με μόνη τη συνείδηση του εθνικού χρέους σαν ρομφαία και σαν ασπίδα, ξεκινούν για το μέτωπο και κονιορτοποιούν το χάλυβα του εχθρού. Οι Έλληνες θριαμβεύουν με νίκες μυθικές. Και ο επιδρομέας γίνεται περίπαιγμα των αιώνων.

Όμως ο τότε αγώνας αποκτά σήμερα μια διαφορετική μορφή. Διεξάγεται σε άλλο πεδίο. Για τούτο και μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα διδάγματα, σαν κι αυτά που αναφέρει το παρακάτω κείμενο της ιστοσελίδας της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (πηγή).

Το ηρωικό πνεύμα του 1940, η κοινωνική αλληλεγγύη, η υποχώρηση του ατομικού μπροστά στο συλλογικό, που χαρακτήρισαν εκείνη την εποχή, αποτελούν και σήμερα ουσιώδη συστατικά στοιχεία στον αγώνα που πρέπει να διεξάγει το Έθνος ενάντια σε μια Νέα Τάξη πραγμάτων, που επιχειρεί να στραγγαλίσει την εθνική μας κυριαρχία και να καταπατήσει την εθνική μας αξιοπρέπεια στο βωμό των οικονομικών μεγεθών.

Ετικέτες: , ,

Αφήστε μια απάντηση