4 Ιούν 2010

Είσαι συνεργάσιμος;

Συντάκτης: Μαρία Κρομμύδα | Κάτω από: Γενικά, Χριστιανισμός

Ναι, θα απαντούσε καθένας για τον εαυτό του, θεωρώντας αυτονόητο ότι τυχόν δυσκολίες στη συνεργασία εκπορεύονται πάντοτε από τους άλλους.  Ο καθένας συγκαταλέγει τον εαυτό του στην χορεία όσων έχουν αψεγάδιαστο χαρακτήρα και σωστή συμπεριφορά.  Ακόμη κι αν αυτό ισχύει εν μέρει, τί οφείλει να κάνει κάποιος στις συναναστροφές του με τους άλλους;  Αφορμή γι’ αυτές τις σκέψεις στάθηκε το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο “Ελπίδα και στήριγμα” του Αρχιμανδρίτου π. Ιωακείμ Καραχρήστου, εκδόσεις “Παρουσία”, Καβάλα 1982:

Η αρμονική συνεργασία είναι ωραίο πράγμα, αλλά πολύ δύσκολο ανάμεσα σε ανθρώπους, που έχουν διαφορετικές αρχές, γνώμες και αντιλήψεις.  Τα συμφέροντα και οι υπολογισμοί τους συγκρούονται, ενώ οι ιδιοτροπίες και τα ελαττώματά τους εμποδίζουν την κατανόηση, που είναι απαραίτητη για την καλή και αποδοτική συνεργασία.  Και πώς, παρακαλώ, θα συμφωνήσουν οι ιδιόρρυθμοι άνθρωποι, όταν ο καθένας επιμένει στις δικές του θέσεις και στους δικούς του σκοπούς;  Όταν δεν γίνεται αμοιβαία υποχώρηση, όταν μάλιστα εισχωρεί ανάμεσά τους η ανειλικρίνεια μαζί με την υποκρισία και την απάτη, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τον συμπλησιασμό και τη συνεργασία.  Μεγαλώνει το χάσμα, πολλαπλασιάζονται οι διαφορές, αυξάνει η καχυποψία.  Γι’ αυτό η καθημερινή ζωή είναι γεμάτη παρεξηγήσεις, διαμάχες και παράπονα.  Γι’ αυτό οι κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις των ανθρώπων δεν παραμένουν πάντα σταθερές και συχνά παίρνουν κακό δρόμο.

Και ξεκινά, λοιπόν, ο νέος άνθρωπος με όρεξη και ενθουσιασμό για τη ζωή και θέλει να γνωριστεί και να συνδεθεί με διάφορα πρόσωπα.  Θέλει να συνδεθεί με συναδέλφους, με συνεταίρους, με προϊσταμένους και υφισταμένους.  Επιθυμεί η συνεργασία του με όλους αυτούς να φέρει καλά αποτελέσματα και πολλούς καρπούς.  Όμως, όταν δεν υπάρχει η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η καλή διάθεση από μέρους όλων, τί μπορεί να γίνει;  Ίσως μια αρχή ενθουσιώδης χωρίς συνέχεια, σύντομα θα φέρει την απογοήτευση και κάποτε την καταστροφή.  Γι’ αυτό καθένας που ετοιμάζεται για το μεγάλο αγώνα της ζωής, πρέπει από το πρώτο βήμα να ξεκαθαρίσει αυτό το βασικό ζήτημα, το πώς και με ποιούς θα συνεργαστεί.  Διότι εάν δεν διαλέξει με περίσκεψη και προσοχή τα πρόσωπα, που θα αποτελέσουν τους συνεργάτες και το περιβάλλον του, τότε ο κίνδυνος της αποτυχίας θα συνοδεύει κάθε του προσπάθεια και οι συχνές στενοχώριες θα αποτελούν τη μόνιμη συντροφιά του.

Ξέρω πολλούς που διστάζουν να ξεκινήσουν για μια σοβαρή προσπάθεια και στέκονται αναποφάσιστοι, ακριβώς γιατί τους απασχολεί έντονα το πρόβλημα της συνεργασίας.
[…] Βλέπουν όλους σαν αντιπάλους και εχθρούς και όχι σαν φίλους και αδελφούς.

[…] Για όλους αυτούς υπάρχει μια συνταγή, ένα φάρμακο αισιοδοξίας.  Το συνιστά ο ίδιος ο Χριστός, ο Οποίος ευλόγησε την εργασία και τη συνεργασία.  Δύστροποι και ιδιοτελείς ήταν στην αρχή οι Μαθητές Του.  Είχαν παράλογες και εγωϊστικές επιδιώξεις.  Και όμως πάντα έβρισκε τον τρόπο να τους κρατεί ενωμένους και αδελφωμένους, διότι ακτινοβολούσε πάντα από αγάπη και δίδασκε με δυο μόνον λόγια τον χρυσό κανόνα των κοινωνικών σχέσεων. “Αγαπάτε αλλήλους” (Ιω. ιγ’ 34).  Αυτή τη σταθερή βάση συνεργασίας έφερε στον κόσμο ο Θεάνθρωπος.  Γιατί χωρίς την αγάπη δεν μπορεί να γίνει καμιά πρόοδος συλλογική.  Μόνον η αγάπη ενώνει τους ανθρώπους σφιχτά και συμβιβάζει ειρηνικά τις αντιθέσεις.  Ακόμη και τα συμφέροντα τα κάνει η αγάπη κοινά.  Αλήθεια, πόσο σημαντικό και πόσο απαραίτητο είναι για τη συνεργασία εκείνο που τονίζει ο Απόστολος Παύλος: “Μη τα εαυτών έκαστος σκοπείτε, αλλά των ετέρων έκαστος” (Φιλιππ. β’ 4).  Αυτή είναι η πολύτιμη συμβουλή, που θα μπορούσαμε να δώσουμε για κάθε συνεργασία των ανθρώπων.  Γιατί όταν αυτή η συμβουλή εφαρμοστεί σωστά, νικά τον εγωϊσμό και την ιδιοτέλεια.

Και καταλήγει ο συγγραφέας επιγραμματικά:

[…] μάθε να αγαπάς τον συνάνθρωπό σου με τα ελαττώματά του, γιατί και συ δεν είσαι τέλειος. Μάθε να ανέχεσαι, για να σε ανέχονται.  Μη βλέπεις τί δε διαθέτει, αλλά τί διαθέτει ο συνάδελφός σου να βλέπεις.  Δεν είναι εντελώς άχρηστος.  Έχει κι αυτός χαρίσματα και αρετές. Και αν “ανεχόμενοι αλλήλων εν αγάπη” (Εφεσ. δ’ 2) προχωρήσετε, είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα φθάσετε στην επιτυχία.

Ετικέτες: , , ,

Αφήστε μια απάντηση