Δημοφιλή IDE για γλώσσα προγραμματισμού Python – Hello World

Μετά από μία μικρή ιστορική αναδρομή ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πράξη. Βλέποντας τον τίτλο είμαι αρκετά σίγουρος ότι έχεις μία άγνωστη λέξη, το IDE. Τι ακριβώς είναι ένα IDE? Αρχικά, το IDE δεν αποτελεί μία λέξη, αλλά τα αρχικά τριών λέξεων. Συγκεκριμένα IDE = Integrated Development Environment ή στα ελληνικά Ολοκληρωμένο Περιβάλλον Ανάπτυξης. Ουσιαστικά, είναι μία εφαρμογή που βοηθάει την συγγραφή κώδικα. Είναι πολύ σημαντικό όταν ξεκινάμε την μελέτη μίας γλώσσα προγραμματισμού να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς περιβάλλον. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ σε κάποια δημοφιλή IDE που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Πριν το IDE πρέπει να εγκαταστήσετε την python από εδώ: https://www.python.org/

PyCharm

File:PyCharm Logo.svg - Wikimedia Commons

Πρώτο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το PyCharm. To IDE που χρησιμοποιώ ο ίδιος και συστήνω ανεπιφύλακτα. Έχει πάρα πολλές δυνατότητες και είναι ένα πολύ όμορφο περιβάλλον. Βοηθάει τόσο τους αρχάριους όσο και τους προχωρημένους developers.  Ευνοεί την εύκολη εγκατάσταση plug-ins και βιβλιοθηκών και το debugging. Είναι σταθερό, φιλικό προς τον χρήστη και αποτελεί αδιαμφισβήτητα άλλη μία τρομερή δουλειά της JetBrains (βλέπε IntelliJ για Java, JavaScript, Kotlin).  Έχει λάβει θετικές κριτικές από χιλιάδες προγραμματιστές σε παγκόσμια κλίμακα κι όχι άδικα!

Το μόνο που θα μπορούσα να βρω ως αρνητικό είναι ότι θέλει αρκετή RAM για να τρέξει σωστά και μπορεί να επιβαρύνει ορισμένους υπολογιστές.

Κυκλοφορεί τόσο σε community (free) edition όσο και σε premium, η οποία έχει περισσότερα εργαλεία για Web Developping

Link εγκατάστασης του PyCharm για Windows: https://www.jetbrains.com/pycharm/download/#section=windows

Python Hello World Program - Create & Run Your First Python Program in PyCharm - DataFlair

 

Visual Studio Code

Visual studio code logo is offensive to me · Issue #87419 · microsoft/vscode · GitHub

To όνομα που σίγουρα θα έχετε ακούσει εξαιτίας της δυνατότητας του για συγγραφή κώδικα σε πολλές γλώσσες (φυσικά όπου χρειάζεται απαιτούνται οι κατάλληλοι compilers). Ένα IDE που επίσης έχω εγκατεστημένο και χρησιμοποιώ ως εναλλακτικό για διάφορες γλώσσες. Το περιβάλλον του είναι πολύ όμορφο, ενώ είναι και εύχρηστο. Για συγγραφή κώδικα σε python με τα plug-ins που θα βρείτε στο πλήρες marketplace δεν θα μείνετε παραπονεμένοι!

Αν το χρησιμοποιείτε για πολλές γλώσσες μπορεί να υπάρχουν κάποια θέματα στο debugging αλλά όχι κάτι σπουδαίο.

Link για εγκατάσταση: https://code.visualstudio.com/

Get Started Tutorial for Python in Visual Studio Code

Eclipse + PyDev

Eclipse Logo PNG Transparent & SVG Vector - Freebie Supply

Στην τρίτη θέση έχουμε ένα από τα πιο δημοφιλή στην κοινότητα IDE. Χρησιμοποιώ και αυτό αλλά για στην έκδοση του για c/c++ developpers. Παραδοσιακά είναι γνωστό ως IDE για Java, αλλά με την προσθήκη του PyDev από το marketplace του μπορείτε εύκολα να το χρησιμοποιήσετε για python. Οι δυνατότητες του άπειρες. Για να είμαι ειλικρινής μου πήρε λίγο χρόνο να το μάθω, αλλά μετά από λίγο εξοικειώθηκα πλήρως. Πολύ καλό στο debugging και φιλικό προς τον χρήστη. Για την python δεν μπορώ να πω πολλά, αλλά η έκδοση του eclipse για c/c++ αποτελεί την πιο πλήρη λύση για αυτές τις γλώσσες! Σίγουρα κάτι που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε.

Eclipse download: https://www.eclipse.org/ide/

PyDev από το marketplace: https://marketplace.eclipse.org/content/pydev-python-ide-eclipse

Eclipse IDE with ADT | Download Scientific Diagram

IDLE

Το IDLE είναι πολύ εύχρηστο και φιλικό για αρχάριους. Υποστηρίζει επαρκές debugging και αποτελεί μία καλή επιλογή. Ένα μειονέκτημα που συχνά αναφέρεται είναι ότι το text editor πρέπει να ανοίξει σε διαφορετικό παράθυρο από interactive shell. Έρχεται μαζί με την εγκατάσταση της python. Δεν το χρησιμοποιώ τακτικά, αλλά είναι μία αξιοπρεπής λύση.

Introduction to Python IDLE

Τα IDE που αναφέρονται από εδώ και στο εξής δεν τα έχω χρησιμοποιήσει οπότε όσα γράφω είναι προϊόντα έρευνας

Atom

Atom Logo Vector (.SVG) Free Download

Ένα όνομα που παίζει πολύ στα IDE μεταξύ των python developpers είναι το Atom. Το Atom είναι ένα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και πηγαίου κώδικα για macOS, Linux και Microsoft Windows με υποστήριξη για plug-ins γραμμένα σε JavaScript και ενσωματωμένο Git Control, που αναπτύχθηκε από το GitHub. Όσοι το έχουν χρησιμοποιήσει λένε πολύ καλά λόγια και έχει άπειρες θετικές κριτικές. Βέβαια, κάποιο χρήστες αναφέρουν μικρά bugs αλλά δεν είναι κάτι το σύνηθες. Είναι δωρεάν και φιλικό προς τον χρήστη.

Link για install του Atom: https://atom.io/

node-debugger

Sublime Text 3

Sublime Text Macbook | Peatix

To sublime text 3 είναι γρήγορο, σταθερό και αξιόπιστο. Έχει πολλά plug-ins τα οποία εγκαθίστανται εύκολα από το package control. Το περιβάλλον του είναι όμορφο, μπορεί να διαχειριστεί μεγάλα αρχεία και υποστηρίζεται από όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Ωστόσο μπορεί να φανεί δύσκολο για έναν αρχάριο. Επίσης, δεν είναι ακριβώς δωρεάν, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αγοραστεί μία άδεια για συνεχή χρήση.

Link: https://www.sublimetext.com/3

Sublime Text 3.2 - News - Sublime HQ

Thonny

Ένα IDE με καλές κριτικές και πολλές δυνατότητες που σίγουρα θα μπορούσατε να δοκιμάσετε!

Link: https://thonny.org/

Thonny, Python IDE for beginners

Spyder (Scientific PYthon Development EnviRonment)

File:Spyder logo.svg - Wikipedia

Προορίζεται για χρήση από προγραμματισμό που αφορά την επιστήμη, και αυτό αντικατοπτρίζεται στο σύνολο χαρακτηριστικών, το packaging και τη συνολική συμπεριφορά του IDE. Το Spyder έχει χρήσιμες δυνατότητες για τη γενική Python, αλλά αν δεν δουλεύετε κυρίως με πακέτα IPython και επιστημονικής πληροφορικής, μάλλον καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό IDE.

Ο μεγαλύτερος λόγος να μην χρησιμοποιήσετε το Spyder ως περιβάλλον ανάπτυξης Python γενικής χρήσης δεν είναι το σύνολο χαρακτηριστικών, αλλά η διαδικασία εγκατάστασης. Το Spyder δεν παραδίδεται ως αυτόνομο εκτελέσιμο με τον τρόπο ενός προϊόντος όπως το Visual Studio ή το PyCharm. Αντ ‘αυτού, είναι εγκατεστημένο ως πακέτο Python. Ο ευκολότερος τρόπος για εγκατάσταση του Spyder είναι μέσω του Anaconda της Continuum Analytics.

Spyder IDE on Twitter: "If you like PyCharm's dark theme, check out an early version of what we've got coming in Spyder 4!… "

Περισσότερα: https://www.spyder-ide.org/

Hello World στην Python


Όπως μπορείτε να δείτε και στην εικόνα για να τυπώσουμε το γνωστό σε όλους hello world δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα 
παρά να γράψουμε:
print("Hello World")
Μπορούμε λοιπόν από τώρα να συμπεράνουμε πόσο πιο εύκολα είναι τα πράγματα στην python.

Για παράδειγμα έτσι τυπώνουμε το hello world σε c++:


#include <iostream>
int main ()
{
std::cout << "Hello World";
return 0;
}

 

 

Πηγές:  https://dbader.org/blog/sublime-text-for-python-development-2016-review

https://www.computerworld.com/article/3132925/review-six-python-ides-go-to-the-mat.html

 

1 Σχόλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.