Επιμορφωτικό δια ζώσης σεμινάριο στις 28 Ιανουαρίου 2023 με τίτλο: «Το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση ως πεδίο Εκπαίδευσης για την Αειφορία». Χαιρετισμός του Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και Φωτογραφίες σεμιναρίου.

325957356 879094173422206 3174953619130829292 nIMG 20230128 100722IMG 20230128 101306IMG 20230128 102308IMG 20230128 104234IMG 20230128 104502received 1327428808106849

IMG 20230128 100719

 

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Κ.Ε.ΠΕ.Α. στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»
Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 έλαβα μέρος και απηύθυνα χαιρετισμό σε επιμορφωτική που διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με σκοπό την ευαισθητοποίηση της μαθητικής και ευρύτερης κοινότητας για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση ενός οικουμενικού οράματος για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής και τη διατήρηση της ζωής.
Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία είναι ένα δίκτυο αποκεντρωμένων αειφόρων δημόσιων εκπαιδευτικών δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την υποστήριξή της σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μέσω της δράσης των ΚΕΠΕΑ, αναπτύσσονται, προωθούνται και υλοποιούνται πρότυπες μέθοδοι εκπαίδευσης με γνώμονα τη διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη. Βασικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης για την αειφορία αποτελούν η ολιστική προσέγγιση της γνώσης, η κριτική διερεύνηση, η βιωματική μάθηση, το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και η συλλογική δράση προκειμένου να διασφαλίσουμε ένα υγιές μέλλον για τον πλανήτη μας.
Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη προτείνει μαθησιακές προσεγγίσεις που καλλιεργούν την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων και αναπτύσσει δεξιότητες και οικολογικές στάσεις, που επιτρέπουν στα άτομα και τις κοινότητες να αναλαμβάνουν ευθύνες και να παίρνουν αποφάσεις απέναντι στην ενεργειακή βουλιμία.. Τα αστικά πάρκα αποτελούν χώρους αναγκαίους για την επίτευξη της αστικής αειφόρου ανάπτυξης, κατάλληλους για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και αρωγούς στην προσπάθεια αλλαγής συμπεριφορών και αξιών. Με την ποικιλία και τον πλούτο των ερεθισμάτων που παρέχουν, απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις και αποτελούν πεδίο βιωματικής μάθησης για τους εκπαιδευομένους. Οι δυνατότητες που παρέχουν για εξερεύνηση, ανακάλυψη, πειραματισμό με τη χρήση του παιχνιδιού ως εργαλείου μάθησης και της ομαδοσυνεργατικής προσέγγισης αποτελούν ισχυρό κίνητρο για αποτελεσματική μάθηση.
Ειδικότερα, το ΚΕΠΕΑ στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση με την υλοποίηση δια ζώσης πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες, τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, καθώς και να επεξεργαστούν και να ερμηνεύσουν κριτικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ταυτόχρονα τα προγράμματα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν τη θεματική «φροντίζω το περιβάλλον» των Εργαστήριων Δεξιοτήτων.
Η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να εφοδιάζει τους διδασκομένους με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων που ανοίγουν το δρόμο για την προσωπική ολοκλήρωση και ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη. Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να ενισχύονται δια βίου και να δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να ανταπεξέρχονται στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.
Η στενή σχέση μεταξύ της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης (ρύπανση εδαφών, υδάτων και αέρα) και της υγείας του ανθρώπου, απαιτούν μια κοινή στρατηγική που θα υπηρετεί πολλαπλούς στόχους, απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τον Προϊστάμενο του ΚΕΠΕΑ κ. Εμμανουήλ Χατζηελευθερίου και τα μέλη της παιδαγωγικής Ομάδας κα Αικατερίνη Νταή και κα Έλενα Λαμπροπούλου για τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα προγράμματα και δηλώνουμε ως ΠΔΕ Αττικής την αμέριστη υποστήριξή μας.
Με ετοιμότητα, αποφασιστικότητα και προπάντων συνεργασία μπορούμε να οδηγηθούμε σε καλύτερες μέρες. Ας διατηρήσουμε όλοι μαζί ζωντανή την ελπίδα.
Θερμά συγχαρητήρια !

 

 

 

 

Το Κ.Ε.ΠΕ.Α., όπως όλα τα Κ.Ε.ΠΕ.Α. της χώρας, στοχεύει στη δημιουργία γνωστικού και αξιακού υπόβαθρου στους μαθητές και στους νέους, ώστε να αναπτύξουν υπεύθυνες στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές, που θα συμβάλουν στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας, της ποιότητας ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.


Περισσότερες πληροφορίες