ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ: Γένεση 2,5

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Γένεση 2,5 «Και παν χλωρόν αγρού πρό του γενέσθαι επί της γης και πάντα χόρτον αγρού προ του ανατείλαι.»

 

Το δενδρολίβανο, γνωστό και ως αρισμαρί  είναι αρωματικός, αειθαλής θάμνος ο οποίος ανήκει στο γένος Ροσμαρίνος και στην οικογένεια των Χειλανθών.

Η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε Rose of Mary. Γνωστό φυτό στην αρχαιότητα όταν οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό για τα ωραία κυανά άνθη του σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και τις εύκρατες περιοχές της Αμερικής. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού.

Ήταν γνωστό στην Ελλάδα από την Αρχαιότητα μια και οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης, το χρησιμοποιούσαν ως λιβάνι στους ναούς, γι’ αυτό λεγόταν και λιβανόδενδρο, έπιναν βρασμένο δεντρολίβανο με κρασί για να κάνουν ήρεμο ύπνο, ενώ από το 500 μ.Χ. αποτελούσε μέρος της Ελληνικής και της Ρωμαϊκής διατροφής, παράλληλα θεωρούνταν σπουδαίο φαρμακευτικό φυτό, το αφέψημα δενδρολίβανου ήταν ένα ελιξίριο νεότητας. Ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι ιδιότητές του ήταν γνωστές κατά την εποχή των Αιγυπτίων και ότι το χρησιμοποιούσαν για τις θεραπευτικές και τις αισθητικές του ιδιότητες.  Οι Ιδιότητες του δενδρολίβανου είναι:

αντιβακτηριδιακό
αντιμυκητιακό
αντιοξειδωτικό
προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα
τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς
καταπολεμά τη διάρροια
κατά της τριχόπτωσης και των λευκών
ενδείκνυται για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη
προτείνεται για κράμπες στο στομάχι και για φούσκωμα
ανοίγει την όρεξη και προκαλεί έκκριση στομαχικών υγρών
τονώνει τη μνήμη ενώ βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση
εναρμονίζει την κυκλοφορία του αίματος

Για να επωφεληθούμε από τις ιδιότητές του, σήμερα το καταναλώνουμε σαν ρόφημα ή. το προσθέτουμε στο φαγητό μας σαν αρωματικό.