ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ: Μτ 6,28

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Μτ 6,28 «Και περί ενδύματος τι μεριμνάτε; καταμάθατε τα κρίνα του αγρού πως αυξάνει, ου κοπιά ουδέ νήθει»

 

Λίγα πράγματα για την χρησιμότητα της μαργαρίτας στα αρχαία χρόνια

Το φυτό αυτό είχε άμεση σχέση με τις πολεμικές εχθροπραξίες. Οι στρατιώτες της αρχαιότητας, μετά από μάχες που διεξάγονταν την περίοδο που ήταν ανθισμένη η μαργαρίτα, τοποθετούσαν τα άνθη της πάνω στις πληγές τους για να επουλωθούν.

Στην αρχαία Ρώμη οι χειρούργοι, που συνόδευαν τις ρωμαϊκές λεγεώνες στη μάχη, διέταζαν τους σκλάβους τους να συλλέγουν σακιά με μαργαρίτες για να παίρνουν τον χυμό τους. Το χυμό τον μετέφεραν σε ασκούς για να το χρησιμοποιούν στη συνέχεια μουσκεύοντας τους επιδέσμους με τους οποίους έδεναν τα τραύματα που είχαν προκληθεί από τα ξίφη και τις λόγχες.

Στη λαϊκή ιατρική οι χωρικοί εφάρμοζαν μερικές φορές τα αλεσμένα νωπά φύλλα πάνω στις πληγές.

Επίσης είναι φάρμακο εναντίον των παθήσεων του δέρματος (δοθιήνες, πυοδερμία), των παθήσεων του ήπατος και του ίκτερου. Βοηθά σε αρθρίτιδα και ρευματισμούς ενώ από αυτό μπορεί να ετοιμαστεί ένα εξαιρετικό υγρό για την πλύση των γεννητικών οργάνων (λευκόρροια).

Έχει ακόμα, διαλυτικές και απορρυπαντικές ιδιότητες. Το έγχυμα των λουλουδιών ή των φύλλων της είναι καθαρτικό και διουρητικό ενώ λόγω της στυπτικότητάς της είναι χρήσιμη στη διάρροια.

Το έγχυμα των φύλλων εσωτερικά δρα ως αντιφλογιστικό εσωτερικών πληγών και φλογώσεων.Τέτοια εγχύματα τέλος,διεγείρουν την λειτουργία της χοληδόχου κύστης και αυξάνουν την όρεξη.

Λίγα λόγια για το πως χρησιμοποιουμε την μαργαρίτα

Στις ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ η χρήση της μαργαρίτας ΒΟΗΘΑ στη θεραπευτική και στην ομοιοπαθητική τείνει πλέον προς εξαφάνιση. Πάντως αν και στην Ελλάδα δε δίνουμε ιδιαίτερη αξία στη μαργαρίτα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Αγγλία και Γαλλία την χρησιμοποιούν πιο ευρέως σχετικά. Ως χρήσιμο μέρος του φυτού θεωρούνται κυρίως τα άνθη του (δραστική ουσία σαπωνίνη) αλλά και οι ρίζες του (οι οποίες περιέχουν τανίνες). Η περισυλλογή γίνεται Μάη με Ιούνη.

ΕΠΙΣΕΙς Βοηθά στο χρόνιο βήχα, το άσθμα και τη βρογχική καταρροή. Χρήσιμο επίσης στο κοινό κρυολόγημα

ΠΗΓΕΣ

https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/15875-margaritahttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1

ΜΑΡΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥΔΙΟΥ