ΛΑΒΔΑΝΟ: Άσμα Ασμάτων 2,1-2

ΛΑΒΔΑΝΟ

Άσμα Ασμάτων 2,1-2 « Εγώ άνθος του πεδίου, κρίνον των κοιλάδων,ως κρίνον μέσω ακανθών, ούτως η πλησίον μου ανά μέσον των θυγατερών.»

 

Η Η Λαδανιά είναι θαμνώδες φυτό, ενδημικό στην Ελλάδα το οποίο φύεται στην Κρήτη αλλά και στην Μεσόγειο. Το φυτό Cistus (Κίστος), ανήκει στην οικογένεια των Cistaceae με 7 γένη και περισσότερα από 150 είδη. Ο αυτοφυής θάμνος έχει ένα χαρακτηριστικό να ενεργοποιούνται οι σπόροι του μετά από πυρκαγιά. Τα φύλλα του είναι χνουδωτά και τα άνθη του έχουν ρόζ ή λευκό χρώμα, πολύ λεπτά σαν τσαλακωμένα.

Ο Cistus Invanus είναι αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό. Περιέχει μια βαλσαμώδη ρητινική αρωματική ύλη το λάβδανο ή λάδανο ή λαδανιά – αλαδανιά.

Η ρητίνη λάβδανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Σίσες στην Βόρειο Κρήτη  κυριαρχεί το φυτό Λαδανιά ή Αγκίσαρος  (Cistus Creticus spp Creticus) και κατά Παγκόσμια Αποκλειστικότητα συλλέγεται η ρητίνη λάδανο

Σε μορφή ροφήματος είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια, ηρεμεί από πόνους και αναζωογονεί, θεραπεύει από παθήσεις του πεπτικού. Το λάβδανο θεωρείται μια από τις ισχυρότερες ρητίνες – λιβάνια από την αρχαιότητα. Είναι γνωστό και ως το ‘Μύρο της βίβλου’ και ήταν ένα από τα βασικά λιβάνια που έπρεπε να καίγονται κατά την αναγνώριση των ψαλμών του Δαυίδ και της βίβλου. Το άρωμά του είναι εξαιρετικά πλούσιο και δυνατό, χρησιμοποιείται για προστασία, δύναμη και πνευματική εξέλιξη. Το 1999 ήταν Ευρωπαϊκό έτος για το φυτό αυτό.

Ιστορικές αναφορές από την αρχαιότητα συναντάμε στην Αρχαία Μεσοποταμία, Αρχαία Αίγυπτο, Βίβλο, Μινωϊκό πολιτισμό, Αρχαια Ελλάδα (Ιπποκράτης, Θεόφραστος, Διοσκουρίδης, Κλαύδιος Γαληνός, Κέλσιος κ.α), Ρωμαίοι, Χριστιανοί, Άραβες-Ισλάμ, κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγένηση.

Θεραπευτικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας

  • Το τσάι από λαδανιά είναι τρεις φορές πιο υγιεινό από όσο το πράσινο τσάι.
  • Προστατεύει την καρδιά τέσσερις φορές καλύτερα από το κόκκινο κρασί και είναι αντιοξειδωτικό είκοσι φορές ισχυρότερο από τον φρέσκο χυμό λεμονιών.
  • Η λαδανιά περιέχει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών: ήδη ένα ποτηράκι του συγκεντρωμένου τσαγιού έχει την ίδια επίδραση με μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C (ως ασκορβικό οξύ.
  • Αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλει τα τοξικά βαρέα μέταλλα που προέρχονται από τον καπνό των τσιγάρων, των οδοντικών σφραγισμάτων και της περιβαλλοντικής ρύπαντης σύμφωνα με τον καθηγητή Claus Peter Siegers.
  • Η λαδανιά βοηθά σε πολλές μυκητιασικές μολύνσεις. Καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς μικροοργανισμούς όπως το κολοβακτηρίδιο και ελικοβακτηρίδιο και άλλες φλεγμονές.
  • Περισσότερο εντυπωσιακό είναι ότι το τσάι απο λαδανιά έχει μια πολύ ισχυρή αντιική επίδραση στους ιους της γριπης στους ιούς πτηνών (H1N1 & H7N7).

Την ρητίνη λάδανο την συλλέγουν οι μέλισσες ως πρόπολη.

Η περίοδος άνθισης της Λαδανιάς είναι από Απρίλιο εως Ιούνιο.

Εκτός από πρόπολη, η λαδανιά παρέχει νέκταρ και γύρη χρώματος πορτοκαλί, απαραίτητη τους μήνες αυτούς που το μελίσσι βρίσκεται στην ανάπτυξη. Δίνει άφθονη και καλής ποιότητας γύρη. Τα φορτία γύρης που συλλέγει και μεταφέρει η μέλισσα στην κυψέλη της είναι αρκετά μεγάλα. Τυχεροί όσοι έχουν τέτοια λουλούδια κοντά στα μελισσοκομία τους αυτόν τον καιρό. Είναι φυτό με μεγάλη μελισσοκομική αξία.