ΕΛΙΑ: Γένεση 8,11

ΕΛΙΑ

Γένεση 8,11 «Και ανέστρεψε προς αυτόν η περιστεράς το προς εσπέραν,και είχε φύλλον ελαίας κάρφος εν τω στόματι αυτής, και έγνω Νώε ότι κεκόπακε το ύδωρ από της γης.»

 

Το αειθαλές ελαιόδεντρο έχαιρε μεγάλης εκτίμησης για το λάδι του. Το ελαιόλαδο αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής των Ισραηλιτών και χρησίμευε ευρέως ως καλλυντικό και ως καύσιμο, ενώ ήταν επίσης σπουδαίο εμπορεύσιμο αγαθό. Το χρησιμοποιούσαν για να μαλακώσουν και να καταπραΰνουν μώλωπες και τραύματα. (Λου 10:33, 34) Η επάλειψη του κεφαλιού με ελαιόλαδο έχει επίσης καταπραϋντική και αναζωογονητική επίδραση. Γι’ αυτό, οι πρεσβύτεροι της Χριστιανικής εκκλησίας νουθετούνται να προσεύχονται για ένα πνευματικά άρρωστο άτομο, μεταφορικά «αλείβοντάς τον με λάδι στο όνομα του Γιαχβέ»—χρησιμοποιώντας το Λόγο του Θεού για να τον καταπραΰνουν.

Η χρησιμοποίηση των ελαιοκλάδων σε πολλών ειδών αρχαίες τελετουργίες (όπως εξαγνισμοί, καθαρμοί) προσδιορίζει το συμβολισμό της ελιάς ως δέντρου του καλού. Η έμμεση σύνδεση της ελιάς με το φως αντιμετωπίστηκε από τον άνθρωπο με την ιδιαιτερότητα του δέντρου που συμμετέχει στη λατρεία. Η ελιά αποτελούσε ένα από τα χρησιμότερα και πιο αγαπητά δέντρα των Ελλήνων, λόγο της ιερότητάς της, της οικονομικής σημασίας της και των ποικίλων χρήσεων των προϊόντων της στην καθημερινή και τη θρησκευτική ζωή

Σε μεγάλους ελαιώνες χρησιμοποιούνται συχνά ειδικά μηχανήματα για τη συγκομιδή. Τα μηχανήματα χειρός (βέργες ελαιοσυλλογής) λειτουργούν συνήθως είτε με την αρχή της δόνησης (παλμική βέργα) ή της περιστροφής (περιστροφική βέργα) της κεφαλής, ή και συνδυασμό των δυο κινήσεων. Κοντά στη χειρολαβή προσαρτάται ο βενζινοκινητήρας ή ηλεκτροκινητήρας που δίνει κίνηση στη βέργα. Οι κατασκευαστές των βεργών ελαιοσυλλογής εξελίσσουν συνεχώς την τεχνολογία λειτουργίας, ώστε να αυξάνεται η απόδοση και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιείται η ζημιά που προκαλεί το μηχάνημα στο ελαιόδεντρο. Στην κατεύθυνση αυτή, εμφανίστηκαν τελευταία στην αγορά βέργες ελαιοσυλλογής από τεχνολογικά προηγμένα υλικά όπως τα ανθρακονήματα (carbon fiber). Για ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και απόδοση στη συγκομιδή υπάρχουν στην αγορά και αυτοκινούμενα μηχανήματα ελαιοσυλλογής. Λόγω της αρκετά υψηλής δαπάνης αγοράς τα μηχανήματα αυτά προορίζονται για ελαιώνες μεγάλης έκτασης, ενώ συχνά η αγορά τους εντάσσεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιδοτήσεων για αγρότες.

Μανώλης Νικολουδάκης και Γιώργος Κωσταντάκης