Ο σχολικός μας βοτανόκηπος – Δημ. Σχολείο Καρδιτσομαγούλας

Στο βίντεο αυτό προσπαθούμε να σας παρουσιάσουμε, μέσα από την επιλογή κατάλληλου φωτογραφικού υλικού, την πορεία εξέλιξης των εργασιών συντήρησης και εμπλουτισμού του σχολικού μας βοτανόκηπου κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015.

Στη συγκεκριμένη δράση λαμβάνουν μέρος όλοι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καρδιτσομαγούλας, μέσα από την εφαρμογή κατάλληλων δραστηριοτήτων. Η όλη δράση αποτελεί επίσημο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων που εφαρμόζεται οριζόντια σε όλες τις τάξεις του σχολείου. Οι μαθητές μας είτε κατά την εφαρμογή του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνη, είτε κατά την εφαρμογή του επίσημου ωρολογίου προγράμματος ασχολούνται με την συντήρηση και τη δημιουργία του σχολικού βοτανόκηπου, υλοποιώντας  εργασίες που έχουν προγραμματιστεί σε τριμηνιαία βάση.

Πρόκειται για ένα χώρο της τάξης των 80 τ.μ., τον οποίο υιοθέτησαν οι μαθητές,  και ανέλαβαν να καλλιεργήσουν σ’ αυτόν μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών μέσα από διαδικασίες ενεργούς συμμετοχής, λήψης αποφάσεων, παρατήρησης, προσαρμογής και αναπλαισίωσης.

Ο αρωματικός  κήπος των μαθητών,  βασίστηκε σ’ ένα συστηματικό σχεδιασμό, ο οποίος έλαβε υπόψη βασικές αρχές και παραμέτρους που αφορούν τις τοπικές συνθήκες (κλίμα και έδαφος), τη διαχείριση του διαθέσιμου χώρου (προσανατολισμός) αλλά κυρίως το λειτουργικό σκοπό του κήπου, την   υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών παράλληλα με την υγιή και ισορροπημένη καλλιέργεια των αρωματικών φυτών. Οι μαθητές   έχουν την αποκλειστική ευθύνη του μεγαλώματος και της φροντίδα των αρωματικών φυτών  αποκτώντας ταυτόχρονα γνώσεις, στάσεις, δεξιότητες, συμπεριφορές απαραίτητες για την επίλυση των κοινωνικο-οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας.