Γυμνάσιο Σούρπης : ¨σχολικός κήπος¨ – επίσκεψη και παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Γατζέα Πηλίου

κείμενο: Καλοδήμου Ιωάννα

   Ο σχολικός μας κήπος φιλοξενεί εκτός από λουλούδια , βότανα και λαχανικά, και ένα δεντράκι , γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ,το οποίο ευδοκιμεί και στην περιοχή μας. Είναι μια ελιά.

Στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στις Νηες, στον όρμο από όπου ξεκίνησε ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες για την Τρωική εκστρατεία, καλλιεργούνται χιλιάδες ελαιόδεντρα. Φέτος μάλιστα έχουν την τιμητική τους. Η χρονιά χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αποδοτική όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή. Ελιές βρώσιμες αλλά και λαδοελιές – που προορίζονται για την παραγωγή λαδιού.

Το δικό μας δεντράκι είναι  μικρό. Δε μας έχει δώσει ακόμη καρπούς. Αναμένουμε τις επόμενες χρονιές.

Θέλοντας να γνωρίσουμε την ιστορία της ελιάς και της διακίνησης των προϊόντων της κατά τον προηγούμενο αιώνα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Γατζέα του Πηλίου όπου παρακολουθήσαμε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Κωστούλα Ιωάννα και η κ. Νέλλη Τσοπουρίδου, αφού  μας  υποδέχτηκαν στο χώρο του παλιού αρχοντικού της οικογένειας Ιωάννη Δ. Βογιατζή, μας παρουσίασαν την ιστορία των ελαιώνων της περιοχής, μας μίλησαν για τη διακίνηση των προϊόντων  ελιάς και λαδιού κατά τον προηγούμενο αιώνα- έφτανε μέχρι το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής- και για την αξιοποίηση υποπροϊόντων του λαδιού για την παραγωγή σαπουνιού.

Γνωρίσαμε επίσης την όλη διαδικασία παραγωγής, συλλογής και διακίνησης της ελιάς μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και τέλος, απολαύσαμε-  γευτήκαμε πάστα ελιάς σε φρέσκο ψωμί.

Τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη εμπειρία!

η ταινία μας ¨επίσκεψη και παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Γατζέα Πηλίου¨