Γυμνάσιο Σούρπης : ¨ο σχολικός μας κήπος¨ Οκτώβριος-Νοέμβριος 2014

0

Συγγραφέας: ΜΑΡΣΟΥΒΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ | Κατηγορία Εργασίες Σχολικών Μονάδων, Κηπευτικές καλλιέργειες, Νέα - Ανακοινώσεις, Σχολικές ομάδες δικτύου | , στις 09-01-2015

κείμενο: Καλοδήμου Ιωάννα

   Οι εργασίες στον κήπο ξεκίνησαν. Μετά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και λόγω της απουσίας μας όλο αυτό το διάστημα στα πλαίσια των θερινών διακοπών, ο κήπος μας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ξεκινάμε με την επισκευή του φράχτη και συνεχίζουμε με την  απομάκρυνση των ξερών χόρτων και τον καθαρισμό του χώρου από τα αγριόχορτα που είχαν αναπτυχθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Ακολουθεί το σκάλισμα του ανθόκηπου και το σκάψιμο του μέρους που προορίζεται για το λαχανόκηπο.

Οι αποστάσεις υπολογίζονται και τα παρτέρια χωρίζονται. Οι σπόροι και τα φυτά περιμένουν. Ρόκα , μαρούλι, μπρόκολο, λάχανο είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Ανοίγουμε μικρές λακουβίτσες σε ξεχωριστά παρτέρια για το κάθε είδος. Προσθέτουμε λίγη κοπριά, τοποθετούμε το φυτό με προσοχή και γεμίζουμε τη λακουβίτσα με χώμα. Ολοκληρώνουμε το φύτεμα του κάθε παρτεριού και συνεχίζουμε με το πότισμά του.

Σειρά έχουν τώρα οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Φροντίζουμε κάθε πατάτα να έχει το « ματάκι» της. Οι μικροί βολβοί παίρνουν τη θέση τους κάτω από το χώμα.

Ώρα για τα αρωματικά. Διαμορφώνουμε τα παρτέρια και σπέρνουμε  μαϊδανό, δυόσμο, σέλινο, άνηθο. Ακολουθεί η σπορά των καρότων, των παντζαριών, των μπαζιών και του σπανακιού.

Η ομάδα συντονίζεται άψογα. Άλλος φυτεύει , άλλος ποτίζει, άλλος χωρίζει τα παρτέρια, άλλος σπέρνει. Η εργασία προχωρά γρήγορα.

Ώρα για διάλειμμα. Μας περιμένει η φρεσκοψημένη μηλόπιτα της Κατερίνας.

Μετά το διάλειμμα σειρά έχει ο ανθόκηπος. Τοποθετούμε στηρίγματα και δένουμε τα χρυσάνθεμα. Τα πολυάριθμα άνθη τους δίνουν μια άλλη αίσθηση στον κήπο.

Η συστάδα με τα βότανά μας καλά κρατεί. Φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι, λουίζα, μέντα, λεβάντα, βασιλικός, ρίγανη, τσάι. Καθαρίζουμε τους μικρούς θάμνους από τα ξερά κλαδάκια τους, και τους κλαδεύουμε δίνοντάς τους το σχήμα που επιθυμούμε.

Σειρά έχουν οι ζαρντινιέρες μας. Η μπαλέτα, τα χρωματιστά λάστιχα αυτοκινήτου, οι πήλινες γλάστρες με τις συνθέσεις φυτών. Φυτεύουμε αλόη, πανσέδες , διάφορα είδη κάκτων αλλά και βολβούς υάκινθου, τουλίπας , κρίνων.

Η μέρα είναι αρκετά ζεστή για την εποχή. Η ομάδα ξεκουράζεται στο γειτονικό πεύκο απολαμβάνοντας τη σκιά του. Μένει να τοποθετήσουμε επιγραφές- πινακιδούλες σε κάθε παρτέρι ή ζαρντινιέρα. Μια γλάστρα μας έσπασε. Παίρνουμε τα κομμάτια της , τα ζωγραφίζουμε και γράφουμε πάνω το όνομα των φυτών που φιλοξενεί το κάθε παρτέρι. Μετά και την τοποθέτηση των μικρών πινακίδων η ομάδα καμαρώνει το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας.

Όλα φαντάζουν τέλεια!

Η ταινία μας Οκτώβριος- Νοέμβριος 2014

Άνοιγμα μενού
Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων