Σεμινάριο Ταΰγετος 30/01/2022

Σας ενημερώνουμε ότι με αφορμή τον Εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καλαμάτας (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας, προγραμματίζει την υλοποίηση δια ζώσης επιμορφωτικού σεμιναρίου με τίτλο «Ο Ταΰγετος ως παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης και πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία», την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, ώρες 08.45-18.30, για εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων της Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και με την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων Αρτεμισίας και Αλαγονίας.

Το σεμινάριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς Συλλόγους Αλαγονίας και Αρτεμισίας και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων της Ορεινής Ακαδημίας Ταϋγέτου και του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου του Εργαστηρίου Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, στον οποίο συμμετέχει το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας.

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Στόχος του σεμιναρίου είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τον Ταΰγετο τόσο ως πεδίο εκπαιδευτικών δράσεων και παιδαγωγικών, βιωματικών εξορμήσεων, αλλά και ως πεδίο εφαρμογής δράσεων που αφορούν την κυκλική οικονομία, τους τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης μιας ορεινής περιοχής και τη σύνδεσή τους με πρακτικές του παρελθόντος ως απάντηση σε σημερινά περιβαλλοντικά ζητήματα. Η επιμορφωτική δράση βασίζεται στους πυλώνες της αειφορίας παρέχοντας συγκεκριμένα παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από συγκεκριμένες βιωματικές δραστηριότητες στα χωριά Αρτεμισία και Αλαγονία του Ταϋγέτου. Θα επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν στον χώρο του Ξυλοπριστηρίου Αρτεμισίας  και θα γνωρίσουν το ρόλο που έπαιξε στην κοινωνική και οικονομική εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών και θα διαπιστώσουν ποια ήταν τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη λειτουργία του. Θα ενημερωθούν για τις εκπαιδευτικές διαδρομές που μπορούν να πραγματοποιήσουν με τις σχολικές τους ομάδες και θα ευαισθητοποιηθούν στην προστασία του δάσους και του βουνού μέσα από την επίσκεψή τους σε διάφορα φυσικά τοπία του Ταϋγέτου.

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ

Το σεμινάριο είναι ωφέλιμης διάρκειας 9 διδακτικών ωρών και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς σχολείων της Μεσσηνίας (Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπ/σης), κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα το βουνό ή το δάσος ή εργαστήρια δεξιοτήτων με θεματική «Φροντίζω το Περιβάλλον», καθώς και με θέματα τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ – ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου θα γίνουν εισηγήσεις με θέμα ανθρωπογενείς δραστηριότητες στο βουνό, θα προταθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους στον Ταΰγετο με συγκεκριμένες διαδρομές και οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν ενεργά με αντίστοιχες βιωματικές δραστηριότητες.

Το περιεχόμενο του σεμιναρίου θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εργαστηρίων δεξιοτήτων, τη συμμετοχή τους σε προγράμματα των ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ, την αναζήτηση τρόπων ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022*
Σημείο εκκίνησης: ΚΤΕΛ Μεσσηνίας – ρεύμα προς Σπάρτη

08.45-09.00 Προσέλευση – Εγγραφή στο σεμινάριο
09.00-09.45 Μετάβαση στην Αρτεμισία
Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και Πινακοθήκη Αρτεμισίας (Δημοτικό Σχολείο)
09.45-10.40 Ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο και Πινακοθήκη Αρτεμισίας

Παναγιώτης Διονυσόπουλος, Πρόεδρος Τοπικής κοινότητας Αρτεμισίας

Βιωματικές δραστηριότητες με βάση τους πίνακες της Πινακοθήκης (εργασία σε ομάδες)

Ιωάννα Ραβάνη και Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας

10.40-11.00 «Το Ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης του Ταϋγέτου»

Σπύρος Κατσίποδας, Δασάρχης Μεσσηνίας

11.00-11.15 Μετάβαση στο Ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας
11.15-11.45 Ξενάγηση στο Ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας

Σπύρος Κατσίποδας, Δασάρχης Μεσσηνίας

11.45-12.00 Μετάβαση στο «κτήμα Χελά» Σίβαρτα Ταϋγέτου   – Κολατσιό
12.00-13.00 «Κυκλική οικονομία – ορεινή διαβίωση» – Βιωματική παρουσίαση έργου «Taygetos Food and Farm»

Evan Walsh (Εβαν Γουόλς), Melanie Alexeas (Μέλανι Αλεξέα), τοπικοί καλλιεργητές

Παναγιώτης Χελάς, τοπικός επιχειρηματίας

13.00-13.20 Μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο Αλαγονίας
13.20-15.10  «Χωριό σε μετάβαση» (transition village) – Βιωματική παρουσίαση και εργαστήριο της Ορεινής Ακαδημίας Ταϋγέτου  (εργασία σε ομάδες)

Ελένη Λούρα, Εκπαιδευτικός ΠΕ70 12ου Δ.Σ. Καλαμάτας και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας

Γεώργιος Καζάκος – Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αλαγονίας

15.10-15.30 Ήπια πεζοπορία σε μονοπάτι του χωριού Αλαγονία
15.30-16.30 Διάλειμμα – Γεύμα
16.30-17.00 Παρουσίαση ομάδων εργασίας – Συζήτηση
17.00-17.30 Αξιολόγηση ημερίδας – Κλείσιμο
17.30-18.30 Μετάβαση στην Καλαμάτα

*Σε περίπτωση πρόβλεψης άσχημων καιρικών συνθηκών, το σεμινάριο θα αναβληθεί για την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 και οι εκπαιδευτικοί θα ειδοποιηθούν με email την Παρασκευή 28/01/2021.

 

ΚΑΛΥΨΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Το Σεμινάριο θα υλοποιηθεί  στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Α. Σε περίπτωση που εγκριθεί η κάλυψη δαπανών από την ανωτέρω πράξη, το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας θα καλύψει από το Τεχνικό του Δελτίο το κόστος της μετακίνησης και το γεύμα των εκπαιδευτικών.

Β. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η κάλυψη δαπανών από την ανωτέρω πράξη, το ΚΕΠΕΑ δε θα επιβαρυνθεί με έξοδα αλλά θα καλυφθούν ως εξής:

  • Τα έξοδα μετακίνησης (διαδρομή Καλαμάτα-Αλαγονία-Καλαμάτα) θα καλυφθούν από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αλαγονίας και Αρτεμισίας.
  • Το γεύμα θα είναι προαιρετικό και το κόστος του (προϋπολογίζεται στα 12 ευρώ ανά άτομο) θα καλυφθεί από τους συμμετέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αλαγονίας  και Αρτεμισίας θα καλύψουν τα έξοδα του κολατσιού.

Επίσης, όποιος εκπαιδευτικός επιθυμεί, η μετακίνησή του/της μπορεί να γίνει με ιδιωτικό μέσο.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα-αίτηση μέχρι την Τετάρτη 12/01/2022: https://forms.gle/KcWxwfq2FY5nHvwk6

Μετά την ολοκλήρωση συλλογής των αιτήσεων, το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στους ενδιαφερόμενους με τις λεπτομέρειες του σεμιναρίου και θα αναρτήσει τους πίνακες συμμετεχόντων και το πρόγραμμα στο Δικτυακό του τόπο. Μετά την υλοποίηση του σεμιναρίου το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας θα εκδώσει βεβαιώσεις συμμετοχής.

 

Αναλυτικά η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ εκπαιδευτικών ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ όπως εστάλη στα σχολεία της Μεσσηνίας