ΚΑΛΑΜΑΤΑ Γαστρονομικός προορισμός

0

Συγγραφέας: ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ | Κατηγορία Χωρίς κατηγορία | , στις 08-12-2021

.pngΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
για μαθητές/τριες Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Καλαμάτας
Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ  ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ: ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ;

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δρόμοι της Ελιάς σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου διοργανώνουν μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα :
Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;
Ο Διαγωνισμός διενεργείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» στο πλαίσιο της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΙΑΣ που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου και φέτος στην Καλαμάτα είναι υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Σκοπός Διαγωνισμού
Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν, να ερευνήσουν, να μελετήσουν, να δημιουργήσουν και να εξοικειωθούν με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών ως εμβληματικό προϊόν και όχημα για να αναδειχθεί η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
Μέσα από τον μαθητικό Διαγωνισμό, στόχος είναι επίσης η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των νέων για τη σημασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών και τις δυνατότητες επίδρασης της στην αειφόρο ανάπτυξη της Καλαμάτας και ευρύτερα της Πελοποννήσου με όχημα την γαστρονομία και το γαστρονομικό τουρισμό.

 

Όροι Διαγωνισμού 
Οι μαθητές της Καλαμάτας Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ομάδες άνω των δέκα ατόμων) θα ερευνήσουν, σκεφτούν και δημιουργήσουν εργασίες οι οποίες θα έχουν ως στόχο την ανάδειξη της Ελιάς Καλαμών και τη σύνδεση της με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Καλαμάτας στο διεθνές περιβάλλον.
Α ► Για τους μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία) ένα από τα παρακάτω θέματα:
Το παραμύθι της μικρής ελιάς: δημιουργία ενός ομαδικού παραμυθιού με επίκεντρο την ελιά Καλαμών και την πορεία της από το δέντρο στο οικογενειακό τραπέζι.
ή
Έλα ελιά μου να σε φάω: Ζωγραφιές με επίκεντρο την Ελιά Καλαμών στη ζωή και στο τραπέζι μας.
Β ► Για τους μαθητές σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια & Λύκεια)
Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός, με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;
Πως η Καλαμάτα μπορεί γίνει γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΠΟΠ Ελιά Καλαμών – Ιδέες και καλές πρακτικές από το Διεθνές Περιβάλλον.

(Η κατάθεση των εργασιών θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Πολιτιστικού Οργανισμού Δρόμοι της Ελιάς contest@olivetreeroute.org έως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022 Παρασκευή 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022. Το email θα πρέπει να έχει θέμα: Μαθητικός Διαγωνισμός «Ελιά Καλαμών».)

Διαβάστε την προκύρηξη του διαγωνισμού

———————————————————-

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για την υποστ.pngήριξη των εκπαιδευτικών, η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου δια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας, το οποίο είναι ο συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», προγραμματίζει την υλοποίηση
εξ αποστάσεως ημερίδας με τίτλο «Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός – είναι εφικτό;»,
την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, ώρες 18.00-20.30
,
για εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων της Καλαμάτας, σε συνεργασία τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Οι δρόμοι της Ελιάς».

ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ

Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις δράσεις του ΕΘΔ ΠΕ «ΕΛΙΑ», εστιάζοντας στον τοπικό μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;» με θέμα την ανάδειξη της πόλης ως γαστρονομικό προορισμό, μέσω του ΠΟΠ προϊόντος «Ελιά Καλαμών», σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα-αίτηση μέχρι την Τρίτη 14/12/2021: https://forms.gle/B51EshzBeC6JrXiQ7

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021,
Webex δωμάτιο https://minedu-secondary2.webex.com/meet/jjjrav

18.00-18.30 Καλωσόρισμα – Στοχοθεσία Ημερίδας
Χαιρετισμοί – Παρουσίαση συνεργατών – Παρουσίαση δράσεων του ΕΘΔ Π.Ε. «ΕΛΙΑ»
Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλος ΚΠΕ Καλαμάτας
18.30-18.50  «Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: Είναι εφικτό;» Παρουσίαση μαθητικού διαγωνισμού

Καραμπάτος Γεώργιος, Εκτελεστικός Διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού «Οι δρόμοι της Ελιάς»

18.50-19.20 Τι είναι Γαστρονομικός προορισμός και ποια η οικονομική διάσταση

Δημήτριος Πετρόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

19.20-19.40 Γαστρονομικοί προορισμοί: Ιδέες και καλές πρακτικές από το Διεθνές περιβάλλον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

Εκπρόσωπος Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

19.40-20.00 Ψηφιακό παραμύθι με θέμα την ελιά – Τεχνικές δημιουργίας

Ιωάννα Ραβάνη, Αναπλ. Υπεύθυνη ΚΠΕ Καλαμάτας

20.00-20.20 Ερωτήσεις – Συζήτηση
20.20-20.30 Αξιολόγηση ημερίδας – Κλείσιμο

 

 

Top
 
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων