ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν η εκδήλωση και ο διαγωνισμός μαγειρικής με τίτλο
«Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΛΙΑΣ την Κυριακή το μεσημέρι 26 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο REX.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” με σκοπό την ένταξη της βρώσιμης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και του επίσης ΠΟΠ Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου Καλαμάτας στο καθημερινό μας γεύμα.
Στην φιλόξενη αίθουσα του εστιατορίου του REX, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αγρότες και άλλοι πολίτες που ενδιαφέρονταν να μάθουν για την διατροφική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου, μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη διάθεσή τους να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες.
Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από τα μέλη του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, κυρία Ραβάνη και κύριο Αργυροηλιόπουλο και στη συνέχεια το λόγο πήρε η κυρία Ράμμου, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς” η οποία απηύθυνε χαιρετισμό του κ. Καραμπάτου, εκτελεστικού προέδρου του Οργανισμού. Έπειτα, η κυρία Bovicceli, Πρόεδρος της ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και Πρόξενος της Ιταλίας στην Πελοπόννησο μίλησε για τις δράσεις της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και ακολούθησαν οι καλεσμένοι εκπαιδευτικοί από το ΚΕΠΕΑ Μολάων, κ. Παπαδάκης, κυρία Μυλωνά και κυρία Πούλου οι οποίοι παρουσίασαν και μας προσέφεραν τοπικά εδέσματα της Λακωνίας με βάση το ελαιόλαδο. Η κα Μαρία Δημητρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μας μίλησε για την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφή μας και δημιουργήθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.
Παράλληλα, έγινε διαγωνισμός μαγειρικής όπου στα διαγωνιζόμενα πιάτα είχε χρησιμοποιηθεί ως υλικό η βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Κάθε πιάτο κρίθηκε από επιτροπή εκπαιδευτικών σεφ, και συγκεκριμένα από την κυρία Καρτσάκη Ασπασία από το ΙΕΚ Ορίζων και από τον κύριο Καρτάλια Δημήτρη από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Η εταιρεία AGROVIM προσέφερε τα βραβεία (ελαιόλαδο και ελιές) και η ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ καλάθι με εκλεκτά χειροποίητα αγροτικά προϊόντα στις 3 νικήτριες, την κυρία Μπράχο, την κυρία Λαμπροπούλου και την κυρία Λιναρδοπούλου. Επίσης, οι νικήτριες στεφανώθηκαν με κλαδιά ελιάς γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για το τοπικό μας προϊόν.
Τέλος, δημιουργήθηκε μπουφές με όλα τα διαγωνιζόμενα πιάτα τα οποία δοκίμασαν όλοι οι συμμετέχοντες και αναπτύχθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους χρήσης της επιτραπέζιας ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή. Οι διαγωνιζόμενοι παραχώρησαν τις συνταγές τους για να δημιουργηθεί μια ψηφιακή συλλογή ελαιο-γαστρονομικής κοινότητας από μη επαγγελματίες μαγείρους.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες σε όλες και όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό καθώς και όλους τους φορείς που στήριξαν την εκδήλωση. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την κυρία Μάγδα, την κυρία Τζένη και τον κ. Γεωργακάκη που μας φιλοξένησαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου REX.
———– ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ —————–
Ανοιχτή πρόσκληση σε εκδήλωση και διαγωνισμό μαγειρικής με τίτλο
«Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ελιά»
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 (Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς) ώρες 12.00-14.30
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” διοργανώνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 (Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς) και ώρες 12.00-14.30, δια ζώσης ανοικτή εκδήλωση προς την τοπική κοινωνία, στο ξενοδοχείο REX (Αριστομένους 26, Καλαμάτας) για την προώθηση της χρήσης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, με τίτλο «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας», στο πλαίσιο Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή στην τοπική κοινωνία και απευθύνεται κυρίως σε γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας.
Κύριος σκοπός της εκδήλωσης είναι η ένταξη στο καθημερινό γεύμα των μαθητών/τριών υλικών βασισμένων στην υγιεινή διατροφή και η ανάδειξη της βρώσιμης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και του επίσης ΠΟΠ Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου Καλαμάτας.
Κατά την εκδήλωση θα διεξαχθούν:
α) ενημέρωση από την Επίκουρη Καθηγήτρια κα Μαρία Δημητρίου του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφή των παιδιών,
β) παρουσίαση τοπικών εδεσμάτων της Λακωνίας με βάση την ελιά και το λάδι από το ΚΕΠΕΑ Μολάων και
γ) διαγωνισμός μαγειρικής όπου στα διαγωνιζόμενα πιάτα θα έχει χρησιμοποιηθεί ως υλικό η βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας (ακόμα και σε επεξεργασμένη μορφή όπως πατέ ή μαρμελάδα) στις κατηγορίες: Α. ΟΡΕΚΤΙΚΟ, Β. ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ, Γ. ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ. Αν επιπλέον η συνταγή περιέχει ως υλικό το λάδι, θα πρέπει να είναι το ΠΟΠ Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Καλαμάτας.
Στο διαγωνισμό θα μπορούν να συμμετέχουν γονείς/κηδεμόνες -μη επαγγελματίες εστίασης- οι οποίοι θα έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον 4 μερίδες σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και θα τις παρουσιάσουν με το σκεύος παρασκευής τους (ταψί/κατσαρόλα/κα). Κάθε πιάτο θα κριθεί από επιτροπή εκπαιδευτικών σεφ από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ και το ΙΕΚ Ορίζων ώστε να βραβευτούν τα καλύτερα πιάτα κάθε κατηγορίας.
Ο διαγωνισμός δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα είτε από πλευράς διοργανωτών είτε από πλευράς συμμετεχόντων αλλά αποσκοπεί στην ανάδειξη του τοπικού προϊόντος και την ενθάρρυνση των νοικοκυριών στην επιλογή της επιτραπέζιας ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας στην καθημερινή διατροφή. Το ξενοδοχείο REX θα προσφέρει την χρήση της αίθουσας και των υλικών εστίασης. Η εταιρεία AGROVIM θα προσφέρει τα βραβεία (ελαιόλαδο και ελιές) και η ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ καλάθι με εκλεκτά χειροποίητα αγροτικά προϊόντα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι οι γονείς/κηδεμόνες να έχουν κάνει σχετική αίτηση μέχρι τις 24/11/2023 στο σύνδεσμο https://forms.gle/Z3co9QSCuSa8FC5D6 ή στο τηλέφωνο 2721096062 (καθημερινά 13.00-16.00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ημερομηνία αίτησης) μέχρι τον αριθμό των 40 διαγωνιζόμενων. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν.
Τέλος, θα δημιουργηθεί μπουφές με όλα τα διαγωνιζόμενα πιάτα, ώστε οι συμμετέχοντες να κάνουν γευσιγνωσία όλων των πιάτων με στόχο την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους χρήσης της επιτραπέζιας ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή αλλά κυρίως να ανταλλάξουν τις συνταγές που εκτέλεσαν με σκοπό τη δημιουργία Ελαιο-γαστρονομικής κοινότητας από μη επαγγελματίες και ψηφιακής συλλογής με τις αντίστοιχες συνταγές.