ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΟΥ “ΑΕΙΦΟΡΩ” : “Δράσεις με αυτοσχέδια κρουστά“, Εισηγητής-Συντονιστής κ. Νίκος Χασάπης
Υπαίθριο εργαστήριο επαναλαμβανόμενο διάρκειας μισής ώρας, όπου θα επιχειρείται να προετοιμαστεί και να παρουσιαστεί από τους συμμετέχοντες (οργανωμένες μαθητικές ομάδες και τυχαία διερχόμενους), μουσικό θέμα με κρουστά . Τα κρουστά θα είναι είτε αυτοσχέδιες δημιουργίες, είτε αυτούσια αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί από τα απορρίμματα.
Για την πραγματοποίηση της δράσης οι ενδιαφερόμενοι «μουσικοί» θα χωρίζονται σε ομάδες-κατηγορίες, ανάλογα με την περιοχή συχνοτήτων των οργάνων, πχ όργανα με χαμηλές συχνότητες( μπάσα), με μεσαίες συχνότητες( μεσαία) και με ψηλές συχνότητες( πρίμα). Στη συνέχεια η κάθε ομάδα με την επίβλεψη του εμψυχωτή θα εξοικειώνεται με το θέμα της. Τελικά όλες οι ομάδες θα συντάσσονται σε ορχήστρα και θα παίζουν μαζί το έργο.
ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΤΟΥ “ΑΕΙΦΟΡΩ” : “Ανακυκλωμένη Μουσική”: Μουσικά Όργανα από όλο τον κόσμο φτιαγμένα με συσκευασίες , Εισηγητής-Συντονιστής κ. Δημήτρης Σαρρής
Η δράση «οικοήχος» του Metasound Group Project αφορά στην οικολογική διαχείριση του ήχου και της μουσικής. Περιλαμβάνει απλές ιδέες και πρακτικές που απορρέουν από βαθύτερες και πιο γενικές αρχές. Σχετίζεται με τις εξής θεματικές:
Κατανάλωση Ενέργειας: Η ενέργεια που καταναλώνουμε για να παράγουμε και να ενισχύσουμε ήχο και μουσική.
Πρώτες Ύλες: Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή και τον έλεγχο του ήχου, καθώς και τα υλικά του περιβάλλοντος χώρου. Οι ηχοπαραγωγικές και ηχοανασταλτικές ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιούνται.
Περιβάλλον: Το περιβάλλον ως ήχος – ηχητικό περιβάλλον. Παράμετροι που αγνοούμε στην καθημερινότητα.
Βιοτικό Επίπεδο: Η σχέση του βιοτικού μας επιπέδου με την ποιότητα των καθημερινών ήχων.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
– Συντηρούμε τα μουσικά μας όργανα, φροντίζοντας να μην αχρηστευτούν από αμέλεια. Τα διατηρούμε στη θήκη τους. Πριν τα απορρίψουμε εξετάζουμε αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αισθητικά αντικείμενα, ή σε μια σχολική συλλογή, μουσείο ή άλλη έκθεση.
– Αν ανακαλύψουμε παλιά άχρηστα μουσικά όργανα ή μέρη μουσικών οργάνων, τα αξιοποιούμε δημιουργικά, είτε ανακατασκευάζοντάς τα ως μικρά γλυπτά, ή ακόμη και δημιουργώντας καινούργια όργανα με τη σύνθεση των μερών τους. Συμβουλευόμαστε έναν οργανοποιό, ή έναν συντηρητή για να μας δώσει καλύτερες ιδέες.
– Συνυπολογίζουμε πάντα στα παλιά μουσικά όργανα την ιστορική, πολιτισμική τους αξία και αποφεύγουμε να τα πετάξουμε στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση. Τα πολιτισμικά αντικείμενα δεν ανακυκλώνονται, αλλά αναχρησιμοποιούνται.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.