Σήματα Περιβαλλοντικά


Γνωρίζετε τι σημαίνουν τα σήματα που ακολουθούν;
                          Πινακίδα Μονοπατιών Παράδειγμα - 2
Υπάρχει ένα σύνολο σημάτων που έχουν σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε σχέση με το περιβάλλον, όπως σήματα ανακύκλωσης, σήματα πεζοπορίας, σήματα στις συσκευασίες των προϊόντων κλπ. Αυτά θα δημοσιεύσουμε στη συνέχεια προς ενημέρωσή σας.

 Γνωστό και ως “Green Dot”. Το σύμβολο αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη. Είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες και σημαίνει ότι ο παραγωγός συμμετέχει σε σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και συνεισφέρει οικονομικά για την ανακύκλωση του προϊόντος.

 Το σύμβολο αυτό, αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Δεν σημαίνει ότι η συσκευασία έχει φτιαχτεί από ανακυκλώσιμα υλικά.

 Το σύμβολο αυτό, όπως το παραπάνω, υποδεικνύει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για ανακύκλωση. Το ποσοστό που αναγράφεται στο εσωτερικό είναι το ποσοστό του ανακυκλωμένου υλικού που περιέχεται στο προϊόν.

 Αναφέρεται στον τύπο του πλαστικού που ανακυκλώνεται. Τα μπουκάλια PET ή πολυαιθυλενίου χρησιμοποιούνται για συσκευασία νερού, αναψυκτικών και ανακυκλώνονται εύκολα.

 Το σύμβολο HDPE (υψηλής περιεκτικότητας πολυαιθυλένιο) συναντάται σε συσκευασίες καθαριστικών, σακούλες απορριμμάτων, χυμούς και σημαίνει ότι το πλαστικό ανακυκλώνεται.

 Το PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) έχει αντικατασταθεί από το PET στη βιομηχανία τροφίμων και χρησιμοποιείται συνήθως σε καλώδια και σωληνώσεις. Ανακυκλώνεται πιο δύσκολα από τα υπόλοιπα ενώ η καύση του απελευθερώνει τοξικές ουσίες.

 Αναφέρεται σε πλαστικό χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυαιθυλένιο όπως είναι οι σακούλες τροφίμων και πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ και καταστημάτων.

 Είναι πιο συνηθισμένο στα καλαμάκια, τα πώματα μπουκαλιών, μπουκάλια σαλτσών και κάποια ιατρικά σιρόπια. Το PP (πολυπροπυλένιο) ανακυκλώνεται.

 Το PS (πολυστυρένιο) είναι το υλικό που χρησιμοποιείται σε πλαστικά είδη μιας χρήσης (ποτήρια, πιάτα κλπ), σε θήκες CD-DVD και ανακυκλώνεται.

 Αναφέρεται στην κατηγορία πλαστικών που δεν κατατάσσονται στις προηγούμενες και συνήθως χρησιμοποιείται σε γυαλιά ηλίου, θήκες υπολογιστών και μεγάλες μπουκάλες νερού.

 European Ecolabel. Σύμβολο που αποδεικνύει πως το προϊόν έχει κατασκευαστεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

 

 Το σύμβολο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ και δείχνει πως το προϊόν στο οποίο υπάρχει, έχει παραχθεί με φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

 Το σύμβολο υπάρχει σε γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια, βάζα κτλ) και προτρέπει στην ανακύκλωσή τους.

 

 Το σύμβολο αυτό δεν συνδέεται με την ανακύκλωση αλλά είναι μια παράκληση προς τους υπεύθυνους πολίτες να απορρίπτουν το προϊόν με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Δύναται επίσης να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο όπου υπάρχει κάδος απόρριψης αποβλήτων.

 Όταν υπάρχει το σύμβολο αυτό σε ένα προϊόν, σημαίνει ότι κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.

 Το προϊόν με το εν λόγω σύμβολο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο ατσάλι που μπορεί να ανακυκλωθεί ξανά.

 

 Συναντάται σε χαρτί ή προϊόντα ξύλου και σημαίνει ότι το ξύλο προέρχεται από δάση που διαχειρίζονται με βιώσιμο τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές του FSC.

 Χρησιμοποιείται για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και σημαίνει ότι έχουν παραχθεί μετά τις 13 Αυγούστου 2005, και ότι δεν πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους μαζί με τα οικιακά απόβλητα αλλά να διατίθενται ξεχωριστά ώστε να ανακυκλώνονται.

Ο Μπλε Άγγελος είναι γερμανικό οικολογικό σήμα που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα χαρτιού και πλαστικού για να δείξει ότι τα προϊόντα παράγονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

 

Σήματα στις συσκευασίες

Συνήθως δεν παρατηρούμε τα σύμβολα που απεικονίζονται στις συσκευασίες των προϊόντων, είτε πρόκειται για τρόφιμα, είτε για καθαριστικά ή καλλυντικά.

Κι όμως, είναι εξαιρετικά χρήσιμες οι πληροφορίες που προσφέρουν αυτά τα μικροσκοπικά σύμβολα και οι εταιρίες είναι εκ του νόμου υποχρεωμένες να τα βάζουν πάνω στις συσκευασίες, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Ας δούμε τα πιο βασικά σύμβολα και τι σημαίνει το καθένα:

Το σήμα με το χαρούμενο λαγουδάκι σημαίνει ότι για να δημιουργηθεί το προϊόν που κρατάμε στα χέρια μας, δεν βασανίστηκαν ζώα. Ο παγκόσμιος οργανισμός Cruelty Free International έχει σκοπό να σταματήσει τη χρησιμοποίηση των ζώων ως πειραματόζωα και προτρέπει τους καταναλωτές να ψάχνουν για αυτό το σήμα. Οι εταιρίες καλλυντικών, ειδών υγιεινής και καθαριότητας που δεν χρησιμοποιούν πειραματόζωα για να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους, φέρουν στις συσκευασίες τους αυτό το σήμα.

Από αυτό το σύμβολο με το ανοιγόμενο στρογγυλό κουτί, προκύπτει η διάρκεια ζωής του προϊόντος μετά το άνοιγμα του. Συνήθως θα το βρείτε να αναγράφεται σε κρέμες και εντός του κουτιού αναφέρεται το 6Μ, 12Μ ή 24Μ, που σημαίνει ότι το προϊόν πρέπει να πεταχτεί 6 μήνες, ένα χρόνο ή δύο χρόνια μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Αυτό το σύμβολο, πολλοί το μπερδεύουν με το σήμα της ανακύκλωσης γιατί μοιάζουν όντως πολύ. Αυτό που σημαίνει όμως είναι ότι η εταιρία έχει πληρώσει ένα ποσό για να χρηματοδοτήσει την ανακύκλωση του προϊόντος της. Η βασική ιδέα είναι να γνωρίζει ο καταναλωτής ότι η εταιρία δείχνει υπευθυνότητα για την κατάληξη των προϊόντων της.

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο σήμα είναι αυτό της ανακύκλωσης, το οποίο υπάρχει στα περισσότερα προϊόντα. Χρησιμοποιείται προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι πρέπει να πετάξει τη συσκευασία στον κάδο της ανακύκλωσης, όχι στα σκουπίδια.

Το alu σημαίνει ότι η συσκευασία είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και μπορεί να ανακυκλωθεί. Συνήθως οι συσκευασίες από αλουμίνιο που είναι κατάλληλο για ανακύκλωση πρέπει να ξεπλυθούν πριν τα ρίξουμε στον κάδο της ανακύκλωσης.

Το σήμα με το αγγλικό v και το φύλλο, σημαίνει ότι το τρόφιμο είναι κατάλληλο για χορτοφάγους.

Το σήμα που γράφει vegan, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση. Σημαίνει ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για όσους έχουν ακολουθήσει τη βέγκαν διατροφή.

Το σήμα που σχηματίζει ένα X με σιτάρι, σημαίνει ότι το τρόφιμο δεν περιέχει γλουτένη.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB  15/1/2017