Τάξη_Ε

Πληροφορίες μαθήματος

 Μαθήματα και Δραστηριότητες για τους Μαθητές της Ε’ Τάξης

Μαθησιακά παιχνίδια ανάπτυξης αναλυτικής σκέψης με γραφικό προγραμματισμό

Στόχος είναι η ανάπτυξη αναλυτικής σκέψης και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο προσεγγίσεις επίλυσης, τη «χειροκίνητη» ή μέσω ενός robot, και να συγκρίνουν τις λύσεις στις δύο περιπτώσεις.


Ηλεκτρονικά Παραμύθια

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας το φύλλο εργασίας δημιουργούν την δομή της ιστορίας. Το κείμενο στη συνέχεια, αναδιαμορφώνεται σε ένα περιβάλλον παρουσίασης (power point) όπου περιλαμβάνονται κάποια στοιχεία της αφήγησης, εικόνες, ήχοι και διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων ηρώων. Ο εκπαιδευτικός καθοδηγεί τους μαθητές και ενθαρρύνει τη γνωστική συμμετοχή τους, δημιουργώντας καταστάσεις διερευνητικής και συνεργατικής μάθησης με στόχο την ενεργοποίηση της φαντασίας των μαθητών και την έκφρασή της σε δομημένη αφήγηση.


 

Υπολογιστικό Φύλλο Ιστού

Εφαρμογή που εκτελείται μέσα από περιβάλλον φυλλομετρητή και υποστηρίζει τις βασικές λειτουργίες ενός λογισμικού υπολογιστικών φύλλων. Παρέχει χαρακτηριστικά παραδείγματα, με στόχο την εξοικείωση των μαθητών με τις βασικές επιλογές υπολογιστικού φύλλου, μέσω της επίλυσης απλών υπολογιστικών προβλημάτων.


Εργαλείο εννοιολογικής χαρτογράφησης

Διαδραστική εφαρμογή για την κατασκευή εννοιολογικών χαρτών, σε πραγματικό χρόνο στο περιβάλλον ενός φυλλομετρητή. Ενσωματώνει βασικές λειτουργίες για τη δημιουργία των δομικών στοιχείων ενός εννοιολογικού χάρτη κατάλληλα προσαρμοσμένες, ώστε να είναι φιλικές και για μικρότερες ηλικίες μαθητών. Διαθέτει επίσης δύο ενσωματωμένα έτοιμα παραδείγματα εννοιολογικού χάρτη για την εξοικείωση των μαθητών.

Τύποι και επεκτάσεις αρχείων

Διαδραστική παρουσίαση των βασικών επεκτάσεων αρχείων. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι η ανάδειξη της δυνατότητας αντιστοίχισης του τύπου ενός αρχείου με την εφαρμογή που το παράγει και το επεξεργάζεται, μέσω των χαρακτηριστικών εικονιδίων που παρέχει το λειτουργικό σύστημα ή μέσω της χαρακτηριστικής κατάληξης που προστίθεται στο όνομα του αρχείου.


Εισαγωγή συμβόλων και υπερσυνδέσμων στο λογισμικό επεξεργασίας κειμένου

Διαδραστική επίδειξη με μορφή βιντεομαθήματος (tutorial) με στόχο την κατανόηση και εφαρμογή της διαδικασίας εισαγωγής συμβόλων και υπερσυνδέσμων σε ένα κείμενο με χρήση του επεξεργαστή κειμένου.


Η σωστή στάση εργασίας στον υπολογιστή

Διαδραστική οπτική αναπαράσταση που στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τις αρχές εργονομίας που καθορίζουν τη σωστή στάση του χρήστη μπροστά από τον υπολογιστή.


Κουκκίδες και αρίθμηση στην επεξεργασία κειμένου

Διαδραστικό βιντεομάθημα για τη χρήση των κουκκίδων και της αρίθμησης κατά τη διαμόρφωση ενός κειμένου.


Εισαγωγή εικόνων σε έγγραφο κειμένου

Διαδραστική επίδειξη με μορφή βιντεομαθήματος (tutorial) με στόχο την κατανόηση και εφαρμογή της διαδικασίας εισαγωγής εικόνων σε έγγραφο με το λογισμικό επεξεργασίας κειμένου.


Εισαγωγή κεφαλίδας & υποσέλιδου σε παρουσίαση

Διαδραστική επίδειξη με μορφή βιντεομαθήματος  με στόχο την κατανόηση και εφαρμογή της διαδικασίας εισαγωγής κεφαλίδας και υποσέλιδου σε μία παρουσίαση με το λογισμικό παρουσιάσεων.


Δημιουργία πίνακα στο λογισμικό Επεξεργασίας Κειμένου

Διαδραστική επίδειξη με μορφή βιντεομαθήματος (tutorial) με στόχο την κατανόηση και εφαρμογή της διαδικασίας δημιουργίας ενός πίνακα στο λογισμικό επεξεργασίας κειμένου.


Στοίχιση και μορφοποίηση παραγράφων στην επεξεργασία κειμένου

Διαδραστικό βιντεομάθημα για τη μορφοποίηση των παραγράφων ενός κειμένου.


Δημιουργία πρόσκλησης στο λογισμικό Επεξεργασίας Κειμένου


Διαχείριση αρχείων και φακέλων

Διαδραστική επίδειξη με μορφή βιντεομαθήματος (tutorial) με στόχο την κατανόηση και εφαρμογή των βασικών διαδικασιών διαχείρισης αρχείων και φακέλλων (αντιγραφή, μετακίνηση, διαγραφή, μετονομασία, δημιουργία).


Οι συναρτήσεις στο Υπολογιστικό Φύλλο

Διαδραστικό βιντεομάθημα που στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τη χρήση των βασικών συναρτήσεων του υπολογιστικού φύλλου (SUM, MAX, MIN, AVERAGE), μέσα από την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης δραστηριότητας επίλυσης προβλήματος.


 

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση