Το τικ και το Τακ

Το Τικ και το Τακ

Όλα ξεκίνησαν με το καταπληκτικό βιβλίο της Γιολάντας Τσορώνης- Γεωργίαδη « Το τικ και το τακ» εκδ. Σαββάλας.

Η ιστορία αναφέρεται σε δύο γαϊδουράκια τον Μένιο και τον Μέντιο : «Ο Μένιος και ο Μέντιος, τα γαϊδουράκια, μάλωσαν και χώρισαν. Πολύ στενοχωρήθηκε ο Μένιος με τον τσακωμό. Πονούσε η καρδιά του. Δεν έκανε πια ΤΙΚ ΤΑΚ, μόνο ΤΙΚ χτυπούσε. Έτρεξε στον καρδιολόγο, έκανε κούρα ομορφιάς, καθάρισε τον στάβλο του, πήγε για ψώνια, τους φίλους επισκέφτηκε της άλλης γειτονιάς. Όμως το ΤΑΚ συνέχισε να μη χτυπά. Ώσπου συνάντησε τη γιαγιά του. Μα τι τον συμβούλεψε να κάνει κι άρχισε δειλά το ΤΑΚ και πάλι να χτυπά;»

Αφού διαβάσαμε την ιστορία, συζητήσαμε για τους λόγους που μπορεί να μάλωσαν τα δύο γαϊδουράκια και πως θα ένιωθε η καρδιά του Μένιου που πλέον δεν έκανε τικ -τακ. Το βιβλίο μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω και φέτος την δραστηριότητα με την τσαλακωμένη καρδιά ( την κάνω κάθε χρόνο) για τις λέξεις και τις πράξεις που πληγώνουν και αφήνουν τα σημάδια τους.

Η καρδιά μας υποφέρει από τις άσχημες λέξεις

Φορέσαμε τις μάσκες και γίναμε Μένιος και Μέντιος. Μαλώσαμε και στη συνέχεια συμφιλιωθήκαμε ! Υπάρχουν φιλικές και μη φιλικές πράξεις που κάνουμε; Μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε ;

Τελικά ο καλός φίλος έχει ..

  • Μάτια που κοιτούν τα δικά σου
  • αγκαλιά πάντα ανοιχτή για σένα
  • Αυτιά που σε ακούνε προσεκτικά
  • Μια καρδιά γεμάτη αγάπη
  • Ένα χαμόγελο για σένα
  • Ένα κεφάλι γεμάτο ιδέες για παιχνίδια

Η καρδιά μας όμως πονάει μόνο όταν μαλώσουμε με τους φίλους μας ; Ζητήθηκε από τα παιδιά να καταγράψουν σε ένα φίλο εργασίας πότε «πονάει» η καρδιά τους!

Τι «πονάει » την καρδιά μας;

Στη συνέχεια ζωγράφισαν τους φίλους τους σε μία «αλυσίδα», έγραψαν τα ονόματά τους και σε καρδιές που κόλλησαν μια σε καθένα, έγραψαν λόγια τρυφερά που θέλουν να τους πουν !

 

Φύλλο εργασίας «Πονάει η καρδιά»

 

Απολαύστε το !!