Δώστε στα παιδιά λέξεις – το πιο πολύτιμο δώρο!

Όσο πιο πλούσιο λεξιλόγιο έχουν τόσο πιο ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης θα αποκτήσουν!

Τα παιδιά κινούμενων σχεδίων διαβάζουν ένα βιβλίο Διανυσματική ...

Ένα παιδί θα αποκτήσει πλούσιο λεξιλόγιο  ακούγοντας παραμύθια ,πολλά παραμύθια . Σταδιακά θα αναπτύξει το αίσθημα της φιλαναγνωσίας το οποίο θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή. Διαβάστε τους πολλά βιβλία ξανά και ξανά,έστω λίγο κάθε μέρα πριν τον ύπνο .Τα παιδικά βιβλία δεν είναι πολυτέλεια, είναι ένας θησαυρός γνώσεων.

Παίξτε με τις λέξεις. Βάλτε στο πρόγραμμα να μαθαίνετε καινούργιες λέξεις. Ρωτάτε τακτικά στα παιδιά ποιες νέες λέξεις έμαθαν. Σκαρώστε μικρά ποιηματάκια και παίξτε με την ομοιοκαταληξία. Ακούστε παιδικά τραγούδια, προσπαθήστε να τα μάθετε για να τα τραγουδάτε μαζί, ξεκινήστε να λέτε του στίχους του τραγουδιού και  παραλείψετε τη λεξούλα που κάνει ρίμα (ταιριάζει με την προηγούμενη  λέξη του στίχου) . Παίξτε με τις αντίθετες λέξεις όσο πιο πολλές μπορείτε. Φτιάξτε σταυρόλεξα ,ή βρείτε έτοιμα που δίνουν το στοιχείο με εικόνες, ανάλογα με την ηλικία τους. Παίξτε κρεμάλα,τα παιδιά τη λατρεύουν ,στην αρχή με  πολύ απλές λέξεις και στην πορεία αυξήστε τον βαθμό δυσκολίας.

ΚΡΕΜΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ - Εφαρμογές στο Google Play

Πάρτε μολύβι και χαρτί και θυμηθείτε τα δικά σας παιδικά χρόνια με το παιχνίδι : όνομα -ζώο -πράγμα -φυτό .

  1. Παίρνετε ένα φύλλο χαρτί και σχεδιάζετε με ένα μολυβί ή ένα στυλό έναν πινάκα όπου θα χωρίζεται σε 3 στήλες. Στην κορυφή κάθε στήλης θα γράψετε “ΟΝΟΜΑ” “ΖΩΟ” “ΦΥΤΟ” ή “ΠΡΑΓΜΑ” για να χωρίσετε τις κατηγορίες.
  2. Κάποιος από τους παίκτες, ξεκινά να λέει την αλφαβήτα από μέσα του, μέχρι κάποιος από τους υπολοίπους να πει “STOP” .
  3. Με το γραμμα που θα σταματήσει η αλφαβήτα, θα πρέπει να βρείτε ένα όνομα, ένα ζώο κι ένα πράγμα που να ξεκινούν από το συγκεκριμένο γραμμα.
  4. Ο κάθε γύρος λήγει, όταν κάποιος βρει πρώτος όλες τις λέξεις όπου και θα φωνάξει ξανά “STOP”.
  5. Αν είσαι ο μόνος που έχεις βρει μια συγκεκριμένη λέξη, τότε κερδίζεις 20 πόντους ενώ αν την έχουν βρει κι άλλοι από το τραπέζι, κερδίζετε και οι 2 από 10 πόντους. Αυτός που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του παιχνιδιού, κερδίζει.
  6. Το παιχνίδι παίζετε είτε ατομικά, είτε χωρίζοντας τους παίκτες σε ομάδες.Παίζουμε «όνομα, ζώο, πράγμα, φυτό…»; …Για να θυμούνται οι παλιοί ...

Άλλο ένα επιτραπέζιο για να αναπτύξουν τα παιδιά πλούσιο λεξιλόγιο είναι το παιχνίδι ” στο κεφάλι το χω” ,αν δεν το έχετε ήδη στο σπίτι σας φτιάξτε το μόνοι σας  με εικόνες που θα ζωγραφίσετε ή θα εκτυπώσετε.Βάλτε την εικόνα στο κεφάλι του ενός παίκτη,χωρίς να την έχει δει  και αφήστε τον άλλο  να την  περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί .Παιχνίδι Στο κεφάλι το ΄χω

Δώστε στα παιδιά λέξεις, λέξεις για να μπορούν να περιγράψουν τον κόσμο, να μπορούν να εξηγήσουν τα συναισθήματά τους, να μπορούν να εκφράσουν τι σκέφτονται, να μπορούν να ονειρευτούν και να καταφέρουν να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Οι λέξεις δεν κοστίζουν, αλλά είναι ανεκτίμητες – ένας πολύτιμος θησαυρός γνώσης, κι η γνώση είναι το σπουδαιότερο εφόδιο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας.

 

Καλή διασκέδαση !!

Πηγή:CHILDIT.GR