Τσιγάρο ο εχθρός του ανθρώπου

Αναμμένο τσιγάρο σε σταχτοδοχείο.

Το τσιγάρο (στην Καθαρεύουσα σιγαρέτο) αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί να έχει στο ένα του άκρο επιστόμιο με φίλτρο. Το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 120 χιλιοστά και η διάμετρός του τα 10 χιλιοστά. Το τσιγάρο χρησιμοποιείται για το κάπνισμα. Για αυτόν το σκοπό το ένα του (άφιλτρο) άκρο αναφλέγεται καθώς το άλλο τοποθετείται στο στόμα του καπνιστή, από όπου εισπνέεται περιστασιακά ο καπνός που παράγεται. Το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει την πιθανότητα για προβλήματα υγείας, όπως είδη καρκίνων, με σημαντικότερο αυτόν του πνεύμονα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.[1]

Γενικά

Η διαδικασία της ρουφηξιάς ή τζούρας προκαλεί ρεύμα αέρα από το καιόμενο τμήμα του τσιγάρου (καύτρα) και έτσι η καύση του προχωρά σταδιακά προς το άκρο από το οποίο το τσιγάρο κρατείται. Το τσιγάρο σιγά σιγά μετατρέπεται σε στάχτη, η οποία τινάζεται με τον αντίχειρα ή με το δείκτη του χεριού που το κρατάει σε σταχτοδοχείο ή στο κενό. Το κυριότερο προϊόν της καύσης είναι η πίσσα, αλλά έχει βρεθεί ότι στους πνεύμονες του καπνιστή μεταφέρονται εκτός από την πίσσα και άλλες 4.000 περίπου χημικές ενώσεις, τοξικές ή μη. Ο όρος τσιγάρο συνήθως αναφέρεται στα τσιγάρα που περιέχουν καπνό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά σε παρόμοια αντικείμενα καπνίσματος που περιέχουν και άλλα φυτά όπως το χασίς.

Εκτιμήσεις ειδικών επιστημόνων ανέφεραν στις αρχές του 2008 ότι νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελούν την αιτία θανάτου για 20.000 Έλληνες ετησίως.[2].

Επιπτώσεις

Η νικοτίνη που περιέχει το τσιγάρο ενέχεται για την εμφάνιση πολλαπλών παθήσεων, που εμφανίζονται είτε στη στοματική κοιλότητα, είτε σε βλενογόνους άλλων εν τω βάθει οργάνων. Η δράση της είναι πολυσχιδής και εκτείνεται από αλλοιώσεις επιφανειακού χαρακτήρα, όπως λ.χ. η νικοτινική στοματίτιδα, έως την πρόκληση χρονίων καταστάσεων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, αλλά, το χειρότερο, οδηγεί στην εμφάνιση κακοήθων όγκων, με κυριότερους τον καρκίνο του λάρυγγα και του πνεύμονα. Παράλληλα, ισχυρή είναι η έξη που δημιουργείται, πέραν δηλαδή του φαρμακευτικού εθισμού, αφού το κάπνισμα συνδέεται με καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και αποκτά συμβολικό χαρακτήρα έχοντας πολλές φορές σχέση με τη συναισθηματική φόρτιση του ατόμου.

Όλες οι στατιστικές αποδεικνύουν αφενός μεν τη διασύνδεση του καπνίσματος με τις κυριότερες από τις παθολογικές καταστάσεις που αναφέρθηκαν, αφετέρου δε την απαλλαγή από αυτές σε περίπτωση διακοπής του. Ένας χρόνιος καπνιστής έχει 20 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθεί και να πεθάνει από καρκίνο του πνεύμονα, από έναν μη καπνιστή. Από την άλλη, έπειτα από διακοπή του καπνίσματος, οι πιθανότητες αυτές μειώνονται αισθητά, χρειάζεται όμως μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου οι πνεύμονές του «καθαρίσουν» από τις εναποθέσεις μικροσωματιδίων και τις άλλες αλλοιώσεις που έχουν στο μεταξύ προκληθεί.

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τσιγάρο ο εχθρός του ανθρώπου

Φιλία στις μέρες μας!

 Σε αυτή την δύσκολη εποχή την οποία διανύουμε όλοι έχουμε ανάγκη έναν φίλο! Στον κόσμο της αναισθησίας η αξία της φιλίας αυξάνεται! Για αυτό τον λόγο επέλεξα να γράψω την άποψη μου πάνω στην αξία της φιλίας.

  Φιλία είναι ο ψυχικός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ 2 ή περισσοτέρων ατόμων που στηρίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση και αφοσίωση. Η λέξη προέρχεται από κάποιους από το φίλος + ία που σημαίνει αυτός που αγαπάμε και συμπαθούμε.
Η φιλία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπου. Είναι μια αναγκαιότητα που πηγάζει από την τάση για κοινωνικοποίηση. Ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να σχηματίσει φιλίες με άλλα άτομα για να βιώσει μια πληθώρα συναισθημάτων τα οποία θα συμβάλλουν στην βελτίωση του χαρακτήρα του!

   Επίσης στο μεγάλο ταξίδι της ζωής του ο άνθρωπος συναντά πολλά εμπόδια. Για αυτό έχει ανάγκη από αληθινούς και ειλικρινείς φίλους οι οποίοι θα λειτουργούν σαν καταφύγιο. Επιπλέον θα μας δίνουν κουράγιο και αισιοδοξία για το μέλλον.
Δυστυχώς το πνεύμα της εποχής δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της αληθινής φιλίας. Επικρατεί το συμφέρον ο ωφελιμισμός η ιδιοτέλεια η υποκρισία και η αυτοπροβολή. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν “μάσκες” στην συναναστροφή τους με άλλους και δεν παρουσιάζουν τον πραγματικό τους εαυτό. Σε αυτόν λοιπόν τον κόσμο που επικρατεί το ψέμα στις ανθρώπινες σχέσεις το μόνο που έχω σκεφτεί είναι το να φορέσω μια αληθινή μάσκα όχι για να καλύψω το πρόσωπό μου αλλά για να τονίσω τα μάτια που είναι το τελευταίο καταφύγιο της αλήθειας στον κόσμο.
Βέβαια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αληθινές φιλίες χρειάζεται
α) ταυτότητα απόψεων, αντιλήψεων, διαθέσεων
β) αμοιβαία εκδήλωση συναισθημάτων
γ) έλλειψη συμφέροντος και ιδιοτέλειας
δ) σεβασμός στην ανθρώπινη οντότητα.
Για να κλείσω θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα απόφθεγμα του Μένανδρου: Όταν έχεις φίλους έχεις θησαυρούς, και δεν έχει άδικο. Η φιλία είναι ανεκτίμητος θησαυρός γιατί αυξάνει την χαρά και ελαττώνει την λύπη. Είναι αρετή που συμβάλλει και στην ατομική βελτίωση και στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου επειδή καλλιεργεί τα ανώτερα συναισθήματα της ανιδιοτέλειας και της αυτοθυσίας!
Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Φιλία στις μέρες μας!

Καλημέρα κόσμε!

Καλωσήρθατε στο Blogs.sch.gr. Αυτό είναι το πρώτο σας άρθρο. Αλλάξτε το ή διαγράψτε το και αρχίστε το “Ιστολογείν”!

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία | 1 σχόλιο