Φεβ 11
20

Το δέκα το καλό…

Κάτω από (Εκπαιδευτικά) από στις 20-02-2011

Δέκα σχολεία της Αττικής μέσα σε 10 εβδομάδες θα επιχειρήσουν να μειώσουν κατά 10% την ενέργεια που καταναλώνουν ή αλλιώς το ενεργειακό τους αποτύπωμα αναφέρει η Καθημερινή (17/2/2011). «Η δύναμη του 10», όπως ονομάζεται το πρόγραμμα (www. thepoweroften. gr), καινοτομεί εισάγοντας τα social media στη μαθησιακή διαδικασία μέσω ειδικών εφαρμογών, ώστε να μιλά στη γλώσσα των μαθητών της γενιάς αυτής. Ετσι, τη σταδιακή της πρόοδο στην εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορεί να επαληθεύει η εκάστοτε Green Team που θα αποτελούν μαθητές, αξιοποιώντας applications στο Facebook και στο Twitter.

Ήδη, εγκαταστάθηκαν μετρητές ενέργειας και «τρέχουν» για τέσσερα σχολεία της Αθήνας (7ο Δημοτικό, 70ό Δημοτικό, 152ο Δημοτικό, 59ο Γυμνάσιο), τρία στο Χαϊδάρι (10ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, 7ο Γυμνάσιο), το 7ο Γυμνάσιο Περιστερίου, το 8ο Δημοτικό Δάφνης και το 8ο Βύρωνα, ενώ θα σταματήσουν να μετρούν στις 15 Απριλίου.

Σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν οι μαθητές να αναλάβουν περισσότερο ενεργό ρόλο στα ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας και να εξοικειωθούν με μεθόδους εξοικονόμησής της (ρεύμα, θερμότητα), ιδιαίτερα σε μια οικονομική συγκυρία όπως η δεδομένη.

«Η δύναμη του 10» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, χρηματοδοτείται με 10.000 ευρώ από το Ινστιτούτο Νεολαίας της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και πραγματοποιείται από το Βρετανικό Συμβούλιο με τη συμβολή ομάδας εθελοντών που αποτελούν τους λεγόμενους «Συνηγόρους του Κλίματος».

Τους μετρητές ενέργειας, οι οποίοι θα παραμείνουν και μετά το πέρας του προγράμματος στα σχολεία, με σκέψη για επέκτασή τους και σε άλλα σχολεία, εγκατέστησε η ελληνική, πολλάκις βραβευμένη σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, εταιρεία Intelen, που ασχολείται με την έρευνα και τις επιχειρηματικές εφαρμογές της Πληροφορικής, του Διαδικτύου και της Αλγοριθμικής στην ενέργεια και τις υπηρεσίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται επίσης το WWF Ελλάς, η ΜΚΟ «Ιπποκράτης 2.500 χρόνια» και η ActionAid Ελλάς, με θεματικές για τη βιοποικιλότητα, τον κύκλο ζωής των πραγμάτων, αλλά και τη σύνδεση βασικών ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής και της αειφορίας με κοινωνικά ζητήματα, όπως η φτώχεια, οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες κ. ά.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα —->> www.thepoweroften.gr



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *