“Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο”
Μνήμη και πολλή αγάπη χρειάστηκε για να γράψω την ιστορία της ζωής μου. Στο μυθιστόρημα μπορείς να λες ό,τι φαντάζεσαι, να κινείς τους ήρωές σου όπως θέλεις, να τους βάζεις να λένε ό,τι σκέφτεσαι εσύ.
Όταν όμως τα πρόσωπα είναι αληθινά, δεν γίνεται ούτε τοσοδά να λαθέψεις, μια και κανείς τους δεν μπορεί πια να σε επιβεβαιώσει ή να σε διαψεύσει. Ευτυχώς που υπάρχει η αδελφή μου και η μνήμη της είναι αλάνθαστη και η ζωή της μπλέκεται με τη δική μου.
Μόλις διάβασε αυτά που έγραψα μου είπε: «Έτσι ζήσαμε, έτσι ήταν αυτοί που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε». «Τώρα» της λέω, «που ξαναθυμήθηκες την ιστορία μας θα ‘θελες να είχαμε ζήσει μια άλλη ζωή;» «Με τίποτα» μου αποκρίθηκε αυθόρμητα. «Με τίποτα» συμπλήρωσα κι εγώ.
https://soundcloud.com/metaichmio/sets/1anggzuuaaap
Περιλήψεις κεφαλαίων του βιβλίου
Κεφάλαιο 1
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα στην οδό Κέας . Την ίδια ημερομηνία, αλλά διαφορετική χρονολογία γεννήθηκαν και δύο καλοί της φίλοι.Η
Ζωρζ Σαρρή και ο Νίκος Κούνδουρος.
Η μεγαλύτερη αδελφή της γεννήθηκε στην Σάμο.Η μαμά της καταγόταν από την Σάμο και εκεί γνώρισε τον μπαμπά της που τον είχαν μεταθέσει και
δούλευε υπάλληλος σε μια τράπεζα στο Βαθύ.
Έφυγε από την Αθήνα όταν ήταν δύο ετών μαζί με την αδελφή της και τον παππού της γιατί η μητέρα τους είχε αρρωστήσει από φυματίωση..Από τότε δεν γυρίσανε κοντά στους γονείς τους παρά μόνο, όταν θα πήγαιναν σχολείο.
Στην Σάμο ζούσαν ευτυχισμένες .Τον χειμώνα έμεναν στο σπίτι του παππού τους στο Βαθύ και το καλοκαίρι στην θεία στο Μαλεγάρι.
Ορέστης Μ.
Κεφάλαιο 2
Κεφάλαιο 3
Κεφάλαιο 4
Κεφάλαιο 5
Ένα καλοκαίρι, δεν πήγαν στην εξοχή, επειδή το αποφάσισε ο μπαμπάς τους και αν τον ρωτούσαν γιατί, θα τους απαντούσε, γιατί έτσι. Προτιμούσαν την Αθήνα από την Κρήτη να πηγαίνουνε. Δεν ήταν για αυτούς νησί η Κρήτη και δεν πηγαίνανε στην θάλασσα έλεγε ο μπαμπάς τους και ήρθανε για να δούνε τον παππού και την γιαγιά που της φιλούσαν το χέρι.
Κάποια στιγμή η γιαγιά είπε στην Λενούλα να μαζέψει την καρέκλα. Στα παραμύθια που είχαν, υπήρχαν κακοί, όμως οι γιαγιάδες ήταν καλές. Μεγάλη η Άλκη κατάλαβε πως η Κρήτη ήταν νησί ιστορικό.
Τα πρωινά στην Αθήνα το καλοκαίρι περνούσαν καλά. Ο μπαμπάς τους ήτανε στην δουλειά στην τράπεζα και ήταν ελεύθεροι και οι φίλες τους ήταν στην εξοχή και η κολλητή της έστελνε μήνυμα να έρθει να περάσουνε καλά. Το διάβασε πολλές φορές περιμένοντάς την και ο φάκελος έγραφε την διεύθυνσή της. Το καλοκαίρι ξανασυναντήθηκε με την κολλητή της και συζητούσαν για το σπίτι τους στην Κρήτη και το νοίκιασμα που έκαναν στο παγκάκι λέει που τους βοήθησε ένας φίλος του μπαμπά.
Ο μπαμπάς της δεν την άφηνε να πάει στο λεωφορείο, η αδερφή της είχε στήθος στα 12 της, η Άλκη Ζέη δεν είχε ούτε στα 10 της και το όνειρό της ήταν να φορέσει σουτιέν. Το μεσημέρι όταν κοιμόταν ο μπαμπάς της δεν έπρεπε να ακούσει τίποτα.
Αργότερα στο μαρμάρινο τραπέζι της κουζίνας γεννήθηκε ο Κλούβιος ένας ήρωας του κουκλοθέατρου που ήταν σημαντικός για αυτήν
Γιώργος Π.
Κεφάλαιο 6
Ξημερώνει μια βαρετή μέρα αλλά ο μπαμπάς των κοριτσιών, τους λέει, ότι θα πάνε στη θεία τους. Η θεία τους δεν έχει παιδιά, αλλά έχει πολλές γνωριμίες και για αυτό έχει παιχνίδια μέσα στο σπίτι της. Η Μάρεϊ η αρχιτεκτόνισσα είχε φτιάξει το σπίτι με πολύ γούστο. Συχνά συναντούσαν δύο κορίτσια, την Βέλη και την Βάνα. Αυτές μιλούσαν πολύ για θέατρο, αλλά εκείνες είχαν πάει στο θέατρο μόνο μια φορά.
Είχαν την αγωνία αν θα έβρεχε γιατί αν έβρεχε δεν θα πήγαιναν στο θέατρο. Φυσικά η μαμά τους είχε ντυθεί πολύ ωραία, γιατί είχε πολύ καλό γούστο.Έπειτα η Μάρη παντρεύτηκε τον Κώστα, που τα παιδιά τον αγάπησαν αμέσως.Επίσης η αδελφή της χάλασε το κόσμο για να τον παντρευτεί.
Μάνος Π.
Κεφάλαιο 7
Μια μέρα που η Άλκη και η οικογένεια της, θα πήγαιναν στην θεία Ξάνθη, γνώρισαν έναν επίτιμο καλεσμένο τον Έντουαρτ Κίπλινγκ. Αυτός ήταν ένας αρχιτέκτονας που είχε γνωρίσει η Μάρη.
Τελικά ο κύριος Κίπλινγκ αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αυτός που έλεγε αλλά ο Αλλεξάντ Μπαρμίν αξιωματικός του Σοβιετικού στρατού.
Η κυρία Ξάνθη εξήγησε στα κορίτσια και στους γονείς τους ότι η Μάρη με τον Μπαρμίν είχαν φύγει στο Παρίσι και από εκεί τελικά είχαν πάει στην Αμερική που είχαν βρει καταφύγιο.
Και ο Κώστας; (ο πρώην σύζυγος της Μάρης) ρώτησε η Λενούλα. Ο Κώστας μια μέρα που ζήτησε να πάει στην Μέση Ανατολή μπήκε σε ένα υποβρύχιο αλλά το βύθισαν οι Γερμανοί.
Άγγελος Ρ.
Κεφάλαιο 8
Η Άλκη Ζέη μας αφηγείται τη ζωή της. Μας λέει για τον αυστηρό πατέρα της και μας περιγράφει πώς μια φορά η θεία τους κατάφερε να τον πείσει να παρακολουθήσουν τον “Βασιλιά Ληρ” στο θέατρο.
Κεφάλαιο 9
Η Άλκη και η αδελφή της άλλαξαν σχολείο. Στην αρχή φοβόντουσαν την αλλαγή, αλλά στην συνέχεια συνήθισαν το καινούριο περιβάλλον και αγάπησαν το νέο τους σχολείο.
Περιγράφοντας το σχολείο, μας μιλάει για την ιδιοκτήτρια και τους καθηγητές του, που θεωρούνταν οι καλύτεροι. Περισσότερο από όλους τους καθηγητές, της έκανε εντύπωση η καθηγήτρια των καλλιτεχνικών η οποία είχε πάθος με το κουκλοθέατρο. Στο σχολείο υπήρχαν διάφορες επιτροπές δραστηριοτήτων και μία από αυτές ήταν αυτή του κουκλοθεάτρου.
Συνεχίζοντας την αφήγησή της η Άλκη Ζέη μας λέει για τις πρώτες φορές που έγραψε ένα κείμενο. Αυτά ήταν ένα χρονογράφημα για την σχολική εφημερίδα και μία έκθεση για το περιοδικό του σχολείου.
Τελειώνοντας το κεφάλαιο, μας περιγράφει την πρώτη φορά που συμμετείχε στην επιτροπή του κουκλοθεάτρου. Στην επιτροπή κουκλοθεάτρου οι μαθητές έφτιαχναν κούκλες για μια παράσταση. Η Άλκη Ζέη δεν συμμετείχε σε αυτή την προετοιμασία. Όταν η καθηγήτρια την ρώτησε το όνομά της εκείνη της απάντησε. Αμέσως η καθηγήτρια την αναγνώρισε από τα κείμενά της στην εφημερίδα και στο περιοδικό και της πρότεινε να γίνει η συγγραφέας των παραστάσεών τους.
Κωνσταντίνος Χ.
Κεφάλαιο 10
Η συγγραφέας αναφέρεται σε μια αρρώστια της. Μια μέρα είχε δυνατούς πόνους στο στομάχι. Έτσι έπρεπε να μείνει στο κρεβάτι. Δυστυχώς όμως η κατάσταση χειροτέρεψε και ήρθαν δύο γιατροί για να την εξετάσουν. Μετά από λίγο καιρό η Άλκη Ζέη χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα. Πήγε για ανάρρωση στο σπίτι της θείας της, όπου έκανε κρυφά ποδήλατο.
Στην Ρωσία όπου βρέθηκε μεγάλη, κατά τη γέννα της κόρης της, οι γιατροί απόρησαν για την επέμβαση που είχε κάνει. Ο δε γιατρός που τη χειρούργησε, πέθανε ξαφνικά μετά από ατύχημα που είχε με το άλογό του.
Κυριακή Κ.
Κεφάλαιο 11
Η Άλκη Ζέη πήγε σε ένα καινούργιο σχολείο και όλοι την καλωσόρισαν με στοργή και αγάπη. Έχασε μαθήματα, γιατί έκανε μια επέμβαση και τη βοηθούσε με αυτά η αδερφή της η Λενούλα και ο θείος της ο Πλάτωνας.
Μια μέρα πήγε στο σπίτι τους, στην Κονδριγκτώνος, η θεία τους η Διδώ και τους πήγε μια κατσαρόλα σουτζουκάκια που άρεσαν στον μπαμπά της Άλκης. Ο σκοπός της θείας ήταν να βοηθήσει την Έλλη -την μαμά της Άλκης- να πιάσει δουλειά και να συμφωνήσει ο μπαμπάς της. Γι αυτό τον καλόπιασε με το αγαπημένο του φαγητό.
Η θεία είπε και τρομακτικές ιστορίες για Ναζί και Εβραίους και η Άλκη φοβήθηκε, γιατί είχε μια φίλη την Λίντα που ήταν Εβραία. Το βράδυ η Άλκη είδε έναν εφιάλτη ότι περπατούσε με το νυχτικό στην οδό Σταδίου που είχαν σπάσει όλα τα κρύσταλλα και έμοιαζε να χει χιονίσει. Τότε σκέφτηκε έναν βράχο με πεταλίδες που πάντα την ηρεμούσε.
Η μαμά της τελικά έπιασε δουλειά στον οίκο μόδας Τσούχλου και τις έκαναν συνέχεια δώρο πολλά ρούχα. Ήταν πάντα καλοντυμένη, ενώ η θεία της η Διδώ μπορεί να ήταν κακόγουστη, αλλά ήταν μοναδική.
Κάθε Κυριακή η Έλλη πήγαινε τις κόρες της να διασκεδάσουν στο θέατρο. Τις συνόδευε πάντα και δεν την ένοιαζε αν υπήρχαν γύρω τους αγόρια. Στο γυρισμό από τη βόλτα τους, η μαμά προχωρούσε πιο μπροστά και τα κορίτσια συνόδευαν αγόρια, φίλων των γονιών της. Η Άλκη γύριζε μαζί με τον Άλεξ που τις είπε ότι μοιάζει στο νονό της τον Πλάτωνα. Τον ξαναείδε μετά από τον πόλεμο.
Ελένη Κ.
Κεφάλαιο 12
Κεφάλαιο 13
Κεφάλαιο 14
Τελικα δεν θα σταματήσω το σχολείο ! Απλά νοικιάσαμε 2 διαμερίσματα το κάθε ένα σε άλλη πόλη . Ενα για το δημοτικό και ένα για το γυμνάσιο .
Η Λενούλα ονειρεύεται τους γάμους ! Αλλα οχι και πολύ πια ! Ξαφνικά, κάποιος ήταν έξω από την πόρτα και πέρασε μέσα ! Μετά κι άλλες γυναίκες ήρθαν ! Τελικά ήταν γυναίκες από την ομάδα αντίστασης . Που να ξέραμε ότι η μαμά μας τις κάλεσε . Η δασκάλα μας , η Περάκη , μας αγαπούσε πολύ ! Έτσι κάναμε μια παράσταση με συγγραφέα εμενα !
Μετά την παράσταση όλοι με χειροκρότησαν ! Μετά πήγαμε για καφέ με τους θεατές ( και έναν θεατή που αγαπούσε η Λενούλα τον κύριο Μάριο.Τότε όλοι με έκαναν χαρούμενη μιας και ήταν υπερήφανοι για εμένα !
Ελένη Μ.
Κεφάλαιο 15
Κεφάλαιο 16
Η Άλκη Ζέη αναφέρεται για τους φίλους της. Στην αρχή μιλάει για το ζευγάρι της αδελφής της την Λένα με τον Νίκο Γκάτσο. Ο Νίκος Γκάτσος προσπάθησε να εντυπωσιάσει την Λένα λέγοντας της ψέματα ότι θα έφευγε για την Αίγυπτο, ώστε να βοηθήσει την εκεί Αντίσταση, σαν τις ιστορίες που άκουγαν στο BBC.
Η Λένα ονειρευόταν πάντα την ζωή ,τον γάμο, τα πάρτυ, τις βόλτες ενώ ο Νίκος Γκάτσος σκεφτόταν μόνο την λογοτεχνία. Αντίθετα η Άλκη με τον άντρα της τον Γιώργο ταίριαζαν στον τρόπο που έβλεπαν την ζωή.
Στην αφήγηση της εμφανίζονται και οι φίλοι της. Η Ζωρζ Σαρρή που ήθελε να πάει στην σχολή του Κάρολου Κουν, αλλά λόγω του ιδιωματισμών που είχε με το ‘’ρ’’ δεν την δέχτηκε και μετά στράφηκε στον Δημήτρη Ροντήρη.
Η Ελένη Περράκη με το κουκλοθέατρο της, όπου παίχτηκε για μία μοναδική φορά η αποτυχημένη προσπάθεια του Νίκου Γκάτσου να γράψει ένα έργο για κουκλοθέατρο, με το ψευδώνυμο Ερρίκος Θαλασσινός. Αναφέρεται επίσης στη θεία της Διδώ Σωτηρίου που την είχε μυήσει σε μια οργάνωση την εποχή της Κατοχής. Όπως επίσης και ο Οδυσσέας Ελύτης.
Βάλια Ξ.
Κεφάλαιο 17
Ένα απόγευμα του 1942 η Άλκη Ζέη μαζί με την παρέα της είδε την πρώτη της θεατρική παράσταση. Όταν όμως άνοιξε η αυλαία μαγεύτηκε. Από εκείνη την ημέρα με τον καλύτερο της φίλο, τον Γιώργο, πήγαιναν βόλτα μαζί ότι καιρό κι αν είχε .
Όμως μια βροχερή ημέρα που δεν μπορούσαν να πάνε σπίτι της, γιατί θα ήταν ο πατέρας της σπίτι, καθώς ήταν αργία, πήγαν στο σπίτι του Γιώργου. Εκεί ήταν όλη η οικογένειά του μαζεμένη. Η Άλκη ντράπηκε καθώς ήταν μούσκεμα από τη βροχή και όλοι την κοιτούσαν. Αισθάνθηκε λίγο καλυτέρα όταν αδερφός του Γιώργου, ο Γιάννης που σπούδαζε ιατρική, τους προσκάλεσε στο δωμάτιό του.
Εν τω μεταξύ, η μικρή της αδερφή η Λένα, είχε μάθει απ’ έξω ολόκληρη την ποιητική συλλογή «Ο ήλιος ο πρώτος» του Ελύτη. Το 1943 ο Γκάτσος έκδωσε την «Αμοργό» που την αφιέρωσε στη Λένα που καμάρωνε «σαν γύφτικο σκεπάρνι». Ένα από τα αντίτυπα το αφιέρωσε στον Γιώργο που το ταξίδεψε μαζί του όπου κι αν πήγε και τώρα βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του ατσαλάκωτο.
Την ίδια χρονιά, ιδρύεται ο εκδοτικός οίκος «Ίκαρος» από τους Νίκο Καρύδη, Μάριο Πλωρίδη και Αλέκο Πατσιφά, που ήταν ένα μεγάλο γεγονός. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Που θα στεγάσουν τον εκδοτικό οίκο; Ο χώρος που στεγάστηκε ο «Ίκαρος» ήταν ένα μαγαζί που πουλούσε γραφομηχανές στην οδό Σταδίου. Επειδή όμως ο χώρος ήταν μικρός, βρέθηκε άλλος χώρος στην οδό Βουλής 4 και είναι ακόμη εκεί μέχρι και σήμερα.
Από τον εκδοτικό αυτό οίκο πέρασαν πολλοί γνωστοί συγγραφείς, ποιητές και διανοούμενοι όπως ο Σεφέρης, ο Τερζάκης, ο Ελύτης, ο Σικελιανός, η Βακαλό, ο Θεοτοκάς, ο Τσαρούχης και άλλα σημαντικά ονόματα.
Αντιγόνη Τ.