Τρισδιάστατη Συμφωνική Ορχήστρα

Μια τρισδιάστατη συμφωνική ορχήστρα ήταν η εργασία που έκαναν οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας στο αντίστοιχο μάθημα της μουσικής. 

Η εργασία ολοκληρώθηκε σε 2 διδακτικές ώρες. Την θεώρησα περισσότερο αποτελεσματική στο να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα τα παιδιά τα όργανα που συμμετέχουν στην ορχήστρα όσο και την διάταξη της, από άλλες εργασίες λόγω της τρισδιάστατης όψης της αλλά και γιατί όλα τα παιδιά της τάξης έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία της! 

Στο πρώτο στάδιο δημιουργήσαμε σε μια βάση από μαύρο χαρτόνι την διάταξη των οργάνων της ορχήστρας κατά ομάδες (πρώτα και δεύτερα βιολιά, βιόλες, τσέλα, κόντρα μπάσα, ξύλινα και χάλκινα πνευστά, κρουστά) με την μορφή παζλ. Στην συνέχεια κολλήσαμε τα κομμάτια της διάταξης πάνω στο χαρτόνι. 

DSC02647

 

Στη συνέχεια τα παιδιά χρωμάτισαν κι έκοψαν τις φιγούρες των μουσικών. Κάθε μαθητής ανέλαβε να κάνει περίπου 3 φιγούρες. 

DSC02656

 

Λίγο πριν κολλήσουμε του μουσικούς μας στην βάση έπρεπε να σταθούν όρθιοι! Τα παιδιά τσαλάκωσαν τις άκρες των φιγούρων και τις έστησαν στα θρανία σαν μουσικά στρατιωτάκια! 

DSC02666

 

Φτάνοντας στο τελευταίο στάδιο της εργασίας κάθε παιδί κολλούσε τον μουσικό που κρατούσε στην αντίστοιχη ομάδα πάνω στο χαρτόνι! Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για όλα τα παιδιά τα οποία συνεργάστηκαν πολύ σωστά προκειμένου να βάλουν στη σωστή θέση τους μουσικούς της συμφωνικής ορχήστρας! 

DSC02671

 

Στην παρακάτω παρουσίαση φαίνονται αναλυτικότερα τα στάδια της εργασίας.

Δείτε το στο slideshare.net

Κατά την διάρκεια της γνωριμία των μαθητών με τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας βοήθησε αρκετά και η προβολή των παρακάτω βίντεο του ραδιοφώνου του BBC στα οποία ο μαέστρος παρουσιάζει τις οικογένειες των μουσικών οργάνων που παίζουν στην ορχήστρα. (Η μετάφραση κατά την προβολή έγινε από εμένα!) 

Πηγή: η εργασία πραγματοποιήθηκε με βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο “Saint Louis Stundup Symphony” της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σεντ Λούις  http://www.stlsymphony.org/

 

Σχόλια (3)

    ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΤΣΗΣ11 Μαΐου 2015 στις 12:57       Απάντηση

    καταρχας συγχαρητηρια για τη δουλεια, θελω να ρωτησω τις φιγουρες πως θα τις βρουμε για να τις φτιαξουμε?

      Σας ευχαριστώ πολύ! Στο τέλος της δημοσίευσης έχω βάλει τον τίτλο του προγράμματος με βάση το οποίο υλοποίησα κι εγώ την εργασία! Εάν βάλετε αυτόν τον τίτλο (Saint Louis Standup Symphony) στο google (ή κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης) θα σας βγάλει, λογικά, στο αρχείο με τις φιγούρες σε μορφή pdf. Ελπίζω να βοήθησα.

    ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΤΣΗΣ4 Ιουνίου 2015 στις 11:03       Απάντηση

    ΟΚ σας ευχαριστω πολυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *