Ιαν 23 2019

Άρθρα του/της koukisn

Παρουσιάζουμε όλες τις δυνατότητες της αναβαθμισμένης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-me

Τι είναι η e-me;

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me είναι μια σύγχρονη, κοινωνική και επεκτάσιμη ψηφιακή πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε για να αποτελέσει το προσωπικό περιβάλλον εργασίας κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον που υποστηρίζει τη μάθηση, την επικοινωνία, τη συνεργασία και τη δικτύωση των μελών της σχολικής κοινότητας. Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και παρέχει έναν ασφαλή, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτό χώρο συνεργασίας, επικοινωνίας, ανταλλαγής αρχείων και περιεχομένου.

Η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me αναπτύχθηκε για να αποτελέσει:

  • το προσωπικό περιβάλλον εργασίας κάθε μαθητή και εκπαιδευτικού
  • έναν ασφαλή χώρο συνεργασίας, επικοινωνίας, ανταλλαγής αρχείων και περιεχομένου
  • έναν χώρο για κοινωνική δικτύωση μαθητών και εκπαιδευτικών
  • ένα πλαίσιο για υποδοχή εξωτερικών εργαλείων και εφαρμογών (apps)
  • έναν χώρο για τη δημοσιοποίηση και ανάδειξη της δουλειάς των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των σχολείων

Πώς λειτουργεί

Για την είσοδο στην e-me χρειάζεται να έχετε έναν προσωπικό λογαριασμό χρήστη. Όταν θα ζητήσετε να δείτε μία σελίδα της e-me, ο περιηγητής αυτόματα θα σας οδηγήσει στη σελίδα ταυτοποίησης χρήστη, όπου θα χρειαστεί να δώσετε σωστά τα στοιχεία του λογαριασμού σας: το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας. Εφόσον διαθέτετε λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επίσημη έκδοση της e-me. Πατώντας στο κουμπί «ΕΙΣΟΔΟΣ» θα μεταβείτε στη σελίδα πιστοποίησης χρηστών του ΠΣΔ, όπου μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας στο ΠΣΔ και να εισέλθετε στην e-me. Ενναλακτικά, η υπηρεσία διατίθεται και όλους όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό στο ΠΣΔ. Στην «e-me για όλους» η είσοδος των χρηστών γίνεται με απλή εγγραφή, επιτρέποντας έτσι και σε άλλους ενδιαφερόμενους (ερευνητές, φοιτητές, προσωπικό φορέων, μαθητές/τριες) που δεν διαθέτουν λογαριασμό Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) να αξιοποιήσουν την e-me.

 

Αρχική σελίδα χρήστη

Η κεντρική σελίδα της e-me περιέχει την αρχική σελίδα χρήστη, έναν κεντρικό δηλαδή χώρο για την πρόσβαση στις επιμέρους λειτουργίες και εφαρμογές της που αποτελείται από τρία μέρη:

  • την πάνω οριζόντια μπάρα, που περιλαμβάνει το λογότυπο της e-me, μια μικρογραφία της εικόνας προφίλ του συνδεδεμένου χρήστη με το όνομά του, καθώς και τα εικονίδια των ενεργών ειδοποιήσεων. Το λογότυπο της e-me είναι πάντα ένας ενεργός σύνδεσμος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα σημεία της e-me για επιστροφή στην αρχική σελίδα. Η μικρογραφία της εικόνας προφίλ του χρήστη προσφέρει πρόσβαση σε ένα μενού επιλογών από όπου παρέχεται η δυνατότητα i) επεξεργασίας του προσωπικού προφίλ, ii) προσαρμογής των προσωπικών ρυθμίσεων, iii) διαχείρισης των προσωπικών επαφών, iv) μετάβασης στις οδηγίες χρήσης, v) προβολής των στοιχείων επικοινωνίας με την ομάδα υποστήριξης, καθώς και vi) η δυνατότητα αποσύνδεσης από την e-me.
  • την κεντρική περιοχή εφαρμογών, με όλα τα εικονίδια που οδηγούν στις επιμέρους λειτουργίες και εφαρμογές. Η κεντρική περιοχή μπορεί να περιλαμβάνει επιπλέον σελίδες καθώς και φακέλους για την ομαδοποίηση των εικονιδίων, όταν δεν επαρκεί ο διαθέσιμος χώρος. Σε κάθε σελίδα μπορούν να εμφανίζονται μέχρι οχτώ (8) εφαρμογές, ενώ κάθε φάκελος μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι έξι (6).
  • την σταθερή περιοχή εφαρμογών, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και πέντε (5) εφαρμογές ή/και φακέλους, τα οποία παραμένουν σταθερά, ανεξάρτητα από την επιμέρους σελίδα που είναι επιλεγμένη στην κεντρική περιοχή.

 

Λειτουργίες και εφαρμογές

Μέσα από ένα περιβάλλον σύγχρονο και φιλικό, που προσομοιάζει τη μορφή σύγχρονων έξυπνων συσκευών, και ταυτόχρονα ασφαλές, επιτρέποντας μόνο πιστοποιημένους χρήστες (εκπαιδευτικούς και μαθητές), η e-me παρέχει:`

  • προσωπικό χώρο αρχείων μαθητών και εκπαιδευτικών σε περιβάλλον υπολογιστικού νέφους,
  • δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικού δικτύου μαθητών και εκπαιδευτικών,
  • δυνατότητα δημιουργίας χώρων (συν-)εργασίας και από μαθητές και από εκπαιδευτικούς (κυψέλες). Οι «κυψέλες» είναι οι βασικοί χώροι συνεργασίας στην e-me. Η κάθε κυψέλη (δημόσια ή ιδιωτική) έχει τα δικά της μέλη, «τοίχο» γι επικοινωνία των μελών, κοινόχρηστα και προσωπικά αρχεία μελών, εφαρμογές (apps), προσαρμόσιμη επιφάνεια εργασίας κ.ά.,
  • εύχρηστο εργαλείο για ανάπτυξη ψηφιακού περιεχομένου, όπως διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων ή διαδραστικών εκπαιδευτικών πόρων γενικότερα (e-me content) (ΝΕΟ),
  • ασύγχρονη επικοινωνία (messages),
  • σύστημα ηλεκτρονικού πορφόλιο (e-portfolio),
  • περιβάλλον δημιουργίας και διαχείρισης ιστολογίων (blogs),
  • διασύνδεση με τα Αποθετήρια Φωτόδεντρο για αξιοποίηση ψηφιακού περιεχομένου,
  • αποθήκη «μικροεφαρμογών» e-me AppStore για υποδοχή εργαλείων και εφαρμογών (apps),
  • ένα σύνολο μικροεφαρμογών (e-me apps) που συνεχώς θα επεκτείνεται και θα εμπλουτίζεται (περιλαμβάνονται «Λεξικό νοηματικής γλώσσας», «πλάνο τάξης», «ηλεκτρονική ψηφοφορία»).

H Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα «e-me» επεκτείνεται συνεχώς. Σύντομα θα περιλαμβάνει σύγχρονη επικοινωνία με βίντεο και διαμοίραση οθόνης καθώς και εφαρμογή ανάθεσης και παρακολούθησης εργασιών (e-me assignments).

Επίσης, η e-me επεκτείνεται και με μικροεφαρμογές (apps) που προτείνονται ή/και υλοποιούνται από την εκπαιδευτική κοινότητα μέσω ανοιχτών διαδικασιών. Η ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή ιδεών και προτάσεων για e-me apps είναι εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας εδώ

 

Φίλιππου Τζόρτζογλου Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου στο edtech.gr

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στην αρχική του δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια




Σχόλια (RSS)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *