ΟΔΥΣΣΕΙΑ

Γενικά-υπόθεση.

images 2

Η Οδύσσεια αντλεί το όνομά της από τον κεντρικό ήρωα Οδυσσέα και την δεκαετή επίπονη προσπάθειά του να γυρίσει στην Ιθάκη. Στο σήμερα, οποιαδήποτε επίπονη και μακρόχρονη προσπάθεια καταβάλλει κανείς, για να φθάσει στον στόχο του, λέγεται «οδύσσεια». Ο ηρωικός τόνος αντλείται από αυτήν την προσπάθεια, αλλά και από την υπερπήδηση φυσικών και ανθρωπογενών εμποδίων και δοκιμασιών. 

Ο τόπος συγγραφής είναι τα Μικρασιατικά παράλια ή τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και οι κάτοικοι είναι απόγονοι αποίκων-προσφύγων, Μυκηναϊκής καταγωγής, λόγω της Καθόδου των Δωριέων. Ο νόστος(η νοσταλγία) του Οδυσσέα είναι και δικός τους νόστος, για να πάρουν την πατρίδα και τον κόσμο τους πίσω. 

Ο Οδυσσέας, που, αρχικά, αρνούνταν να συμμετάσχει,  στο τέλος του πολέμου, η κινητήριος δύναμη ολοκλήρωσης του πολέμου. Η βλασφημία στον  Ποσειδώνα, ο οποίος έπνιξε, μέσω τέρατος, τον Λαοκόωντα, ώστε να μη βάλει ψύλλους στα Τρωικά αυτιά, κατά το κοινώς λεγόμενο, πυροδότησε όλη αυτήν την περιπέτεια. 

b13409620040 odysseia

Στο έπος συναντάμε τον Αίολο, που του δίνει σε ασκό όλους τους ανέμους, εκτός από τον ούριο για να πάει γρήγορα, την Κίρκη που, επίσης, προσπαθεί να τον κρατήσει δίπλα της, όπως και η Καλυψώ, αλλά η πρώτη, κατόπιν έμμεσης επέμβασης του Ερμή (δίνει στον Οδυσσέα χόρτο-αντίδοτο στα μάγια της), πείθεται να του δώσει οδηγίες αναχώρησης και οδηγίες για το πώς να πάει από τον Τειρεσία στον Κάτω Κόσμο (εκεί συναντά και τη μάνα του, που τον εμψυχώνει). Η Καλυψώ, από την άλλη, που τον θέλει και αυτή δίπλα της, απειλείται ευθέως από τους Ολύμπιους, μέσω του Ερμή, και αναγκάζεται να τον βοηθήσει.

Στο τέλος, ο Οδυσσέας ναυαγεί στην χώρα των Φαιάκων και, με εντολή του Αλκινόου, αποπλέει με δώρα και πλήρωμα για Ιθάκη. Καταφέρει να πείσει τον γιο του, Τηλέμαχο για την ταυτότητά του, φονεύει τους Μνηστήρες και συναντά την Πηνελόπη.

Copyright © 2023. Με την επιφύλαξη όλων των δικαιωμάτων.