Η Ψηφιακή Αφήγηση – Ελληνική Περιφέρεια

Το επιμορφωτικό πρόγραμμα της ψηφιακής αφήγησης με τον τίτλο “Ψηφιακή Αφήγηση για την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Παραγωγής Λόγου και Συνεργατικών Δεξιοτήτων” εφαρμόστηκε τα έτη 2015-2018 σε ποικίλες περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας: Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μακεδονία, Θράκη, κ.ά. μετά από πρόσκληση για συνεργασία με τις/τους αντίστοιχες/ους Σχολικούς Συμβούλους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπ/σης κλάδων ΠΕ06 Αγγλικής γλώσσας, ΠΕ70 δασκάλων, ΠΕ60 νηπιαγωγών, ΠΕ02 φιλολόγων, κ.ά.

Οι επιμορφούμενοι εμπνεύστηκαν το γραπτό τους σενάριο, το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ψηφιακή αφήγηση, από μια εικόνα της επιλογής τους στον τοίχο Padlet εδώ.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών ποικίλων ειδικοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στην επέκταση του προγράμματος στην Ελληνική Περιφέρεια, αξιοποιήθηκαν με εθελοντική πρωτοβουλία ως επιμορρφωτές και βαθμολογητές/γήτριες των εργασιών των επιμορφουμένων εκπαιδευτικοί που είχαν ήδη συμμετάσχει ως επιμορφούμενοι στο πρόγραμμα. Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε αρχικά στο πρόγραμμα της Ηλείας και καθιερώθηκε σε όλες τις επιμορφωτικές διοργανώσεις.

Ιδιαίτερες και θερμές ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν στον εκπαιδευτικό ΠΕ86 Βασίλη Νταλούκα, ο οποίος διαχειρίστηκε αποτελεσματικά οργανωτικά, συντονιστικά και τεχνολογικά όλες τις διαδικασίες του προγράμματος, της εξ αποστάσεως φοίτησης, της τεχνικής υποστήριξης και της απρόσκοπτης ροής κάθε επιμορφωτικής διοργάνωσης από την έναρξη έως την ολοκλήρωσή της, εισάγοντας καινοτόμες επιμορφωτικές πρακτικές, όπως η εκπαίδευση μέσω ομοτίμων, η ενίσχυση της κοινότητας πρακτικής, η συμμετοχή σε συνέδρια κ.ά.

Ο ιστότοπος φιλοξενεί τα κύρια προϊόντα (γραπτό σενάριο/γραπτή ιστορία, storyboard, ψηφιακή ιστορία και σχέδιο μαθησιακής δραστηριότητας ή μαθήματος) τα οποία παρέμειναν αναρτημένα στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και δεν διαγράφηκαν από τους δημιουργούς τους.

Η περιήγηση σε αυτά και η χρήση του υλικού εμπίπτει στους κανόνες δεοντολογίας και προτείνεται μόνο με γνώμονα την ατομική ενημέρωση και επιμόρφωση,  την άντληση έμπνευσης για ενσωμάτωση της Ψηφιακής Αφήγησης στο σχολικό περιβάλλον και την μεταφορά της συγκεκριμένης εφαρμοσμένης εμπειρίας σε αυτό.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση