Φιλαναγνωσία

“ Πάντα φανταζόμουνα ότι ο παράδεισος θα ήταν ένα είδος βιβλιοθήκης”,  Χόρχε `Λούις Μπόρχες 

Αν και η ταμπλέτα, ένα ψηφιακό εργαλείο, αποτελεί το βασικό εργαλείο μάθησης και δημιουργίας στην Ανοιχτή Τάξη, η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας κατέχει κυρίαρχο ρόλο, γιατί κυρίαρχος στόχος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η προαγωγή του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της μάθησης. 

O εκπαιδευτικός αποτελεί τον κύριο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο παιδί και το βιβλίο  και οφείλει να γνωρίζει την τεράστια σημασία της λογοτεχνίας στην καλλιέργεια της γλωσσικής έκφρασης, στον εμπλουτισμό των γνώσεων του μαθητή και στην ανάπτυξη της φαντασίας του. 

Η υλοποίηση της δράσης “Ένας μήνας, Ένας συγγραφέας, Ένα βιβλίο”    μεταξύ άλλων δράσεων – στοχεύει στην καλλιέργεια του επιπέδου πολιτισμού και κουλτούρας που πρέπει να διαθέτουν οι σημερινοί μαθητές, οι αυριανοί πολίτες τούτης της χώρας. 

Με κατάλληλη επιλογή βιβλίου, ώστε να είναι προσιτό στα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του παιδιού, με ποικιλία δραστηριοτήτων (αφιέρωματα στους συγγραφείς, παρουσιάσεις, κόμικς, κριτική βιβλίου, ταινίες, αφίσες, κ.ά) έως τη συνάντηση με τους συγγραφείς, επιδιώκεται η σφυρηλάτηση μιας δια βίου σχέσης με τη λογοτεχνία.