Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον

Μετά την κατάληψη, επίσκεψη στη ΓΑΔΑ

Του Αποστολου Λακασα

«Παρέλαση» καθηγητών και γονέων γίνεται αυτές τις ημέρες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Με βάση την προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Ανηλίκων Αττικής για τυχόν τέλεση ποινικών πράξεων κατά τη διάρκεια των σχολικών καταλήψεων τον περασμένο Οκτώβριο, οι διευθυντές και οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε σχολεία της Αττικής στα οποία έγινε κατάληψη, καλούνται στα γραφεία της ΓΑΔΑ για μία πρώτη έρευνα… μήπως υπήρξαν φθορές στο σχολείο.

Από το 1999

Την απαγόρευση των καταλήψεων προβλέπει νόμος, που κατετέθη από το υπουργείο Παιδείας από το 1999, ενώ από τις δικαστικές αρχές σχετικό θεωρείται και το άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα «για διακοπή και διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας» όπως και το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα, όπου προβλέπεται το ποινικό αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων και αφορά τη στάση των γονέων που δεν αποτρέπουν τους μαθητές από τις καταλήψεις.

Χθες ομάδα μαθητών συγκεντρώθηκε έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση. Υπολογίζεται ότι σε περίπου 200 γυμνάσια και λύκεια έγινε -έστω και ολιγοήμερη- κατάληψη, με αποτέλεσμα η ΟΛΜΕ να υπολογίζει ότι ανάλογος θα είναι ο αριθμός των διευθυντών που θα περάσει από τη ΓΑΔΑ.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται -με βάση τις δικές τους δηλώσεις- να υποδείξουν τους μαθητές που συμμετείχαν στην κατάληψη.

Πάντως, κατά τη διάρκεια των καταλήψεων καταστροφές έγιναν σε ένα σχολικό συγκρότημα στη Νέα Σμύρνη και σε ένα στην Καλαμάτα.

Η διαδικασία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονιών, από τους οποίους άλλοι μιλούν για… γραφικότητες, άλλοι για υπερβάλλοντα ζήλο του εισαγγελέα και άλλοι για επιστροφή σε… άλλες εποχές.

Αίτημα της ΟΛΜΕ

«Υπάρχει νόμος του 1999 που ποινικοποιεί τις καταλήψεις. Η ΟΛΜΕ ζητά ο νόμος να καταργηθεί. Ομως, αυτό είναι κάτι διαφορετικό από εκείνο που διαδραματίζεται αυτές τις ημέρες στη ΓΑΔΑ. Δεν γνωρίζω το λόγο της κινητοποίησης του Εισαγγελέα, όμως θεωρώ ότι στη συνείδηση του συνόλου των εκπαιδευτικών είναι εδραιωμένη η αντίληψη ότι η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων εμφανίζονται στη λειτουργία του σχολείου δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών» δήλωσε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Κώστας Μανιάτης, ο οποίος εκτιμά ότι οι δικαστικές ενέργειες έχουν την έμμεση κάλυψη του ΥΠΕΠΘ και της κυβέρνησης.

Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει μαζί με τους προέδρους των ενώσεων καθηγητών Αττικής για κλιμάκωση των αντιδράσεων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 13 Νοεμ. 2008



Αφήστε μια απάντηση