Αντιμετώπιση του Εκφοβισμού στην Ελλάδα

Ο εκφοβισμός, γνωστός και ως bullying στα αγγλικά, αποτελεί μια σοβαρή κοινωνική πραγματικότητα, που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Και γνωρίζουμε όλοι ότι ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί άμεση απειλή για την ασφάλεια και την ψυχολογική υγεία των μαθητών. Συνεπώς, επιβάλλεται ως γονείς να αναγνωρίζουμε τα σημάτα μπούλινγκ στο σχολείο. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πιο αποτελεσματικά. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ως εργαζόμενοι και τον εκφοβισμό στον εργασιακό χώρο, γνωστό ως εργασιακό bullying ή mobbing. Που πολλές φορές οδηγείται και από το ψυχολογικό bullying.

Μια άλλη σύγχρονη μορφή εκφοβισμού που διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην σημερινή εποχή είναι και ο κυβερνοεκφοβισμός ή αλλιώς cyberbullying. Είναι σημαντικό να κατανοούμε τι ακριβώς είναι το cyberbullying. Και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί με τους Haters του διαδικτύου. Η αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού απαιτεί στρατηγικές που πρέπει να προστατεύουν την ασφάλεια των νέων. Και να διδάσκουν την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στον ψηφιακό χώρο, για όλους.

Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού απαιτεί συνεργασία από πολλούς φορείς. Και στο σχολικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να υιοθετηθούν αποτελεσματικές πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού, καθώς και να δοθεί η δέουσα προσοχή στον ρόλο των “θεατών” στο bullying. Γι αυτό σας γνωστοποιούμε και τις διάφορες μορφές bullying και είδη εκφοβισμού. Για να κατανοήσουμε όλοι τον εκφοβισμό. Από το σχολικό εκφοβισμό και τον εκφοβισμό της ΛΟΑΤΚΙ Κοινότητας, μέχρι τον εκφοβισμό στα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε καλά τον ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο και τις συνέπειες-επιπτώσεις του bullying στα θύματα του. Μόνο έτσι θα εκπαιδευτούμε με ευέλικτες στρατηγικές, ώστε να μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά αυτό το κοινωνικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που δυστυχώς επηρεάζει πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρουσιάζονται συνοπτικά στοιχεία για τέσσερεις δείκτες που αφορούν την εμπλοκή σε περιστατικά εκφοβισμού (bullying)(1)(στον χώρο του σχολείου και εκτός) και βίαιων καυγάδων μεταξύ των εφήβων-μαθητών στην Ελλάδα, όπως αυτά προκύπτουν από την «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων-μαθητών» (Έρευνα HBSC/WHO) του ΕΠΙΨΥ(2).

Ακολουθεί ο σύνδεσμος για την έρευνα:

https://www.epipsi.gr/images/Documents/imera-kata-bulling/HBSC2018_06_Bullying.pdf

Ακολουθεί μια ενδεικτικη συλλογη φωτογφαφιών με cc για δημοσίευση σχετική με το θέμα μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση