Αποφευκτική-περιοριστική διαταραχή πρόσληψης τροφής .

Η αποφευκτική-περιοριστική διαταραχή λήψης τροφής αποτελεί μια επιπλέον διαταραχή λήψης τροφής σχετιζόμενη κατά κύριο λόγο με τις μικρές ηλικίες . Κύριο γνώρισμα της αποτελεί η αποφυγή – αυτοπεριορισμός των παιδιών από την κατανάλωση τροφής και επομένως συνεπάγεται την αδυναμία κάλυψης των επιτακτικών διατροφικών τους αναγκών .Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η διαταραχή δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε ένδεια αγαθών .

Όσον αφορά το διαγνωστικό κομμάτι , σύμφωνα με τα κριτήρια της DSM V η αδυναμία κάλυψης των διατροφικών αναγκών του παιδιού εξακριβώνεται -διαγιγνώσκεται μέσω κάποιων ενδείξεων  λ.χ (ανεπαρκής σωματική ανάπτυξη ,υποθερμία ,βραδυκαρδία αναιμία κλπ).Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη διαταραχή δεν έχει συγκεκριμένη συχνότητα εμφάνισης . Παρόλα αυτά συχνότερα προσβάλει τα νήπια .

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι πολλαπλοί . Για παράδειγμα η διαταραχή αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια γενική αδιαφορία του παιδιού για σίτιση αλλά και σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων όπως : ευαισθησία στην εμφάνιση , θερμοκρασία υφή , γεύση , οσμή ακόμα και χρώμα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τροφική διαταραχή σε νήπια

Κατηγορίες: Χωρίς κατηγορία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.