Σε σχέση με τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας αποκτούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες αφού μειωθεί η συγκέντρωση ή αφαιρεθούν πληροφορίες τα θρεπτικά συστατικά από αυτά .
Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία των τροφίμων αυτών ήταν κυρίως εξαιτίας του υπερσιτισμού αλλά και της τεράστιας αύξησης της διαθεσιμότητας των τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Αυτό όμως οδήγησε στην ανάγκη ενημέρωσης τον καταναλωτών για την σημασία της ισορροπημένης διατροφής.