ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΛήψη αρχείου

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Γλυκαντικές ουσίες

Οι γλυκαντικές ουσίες χωρίζονται σε φυσικές (π.χ.στέβια) και σε τεχνίτες (π.χ. σακχαρίνη). Κάποιες από αυτές εμφανίζουν υψηλό επίπεδο γλυκύτητας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται σε μικρή ποσότητα. Αυτές οι ουσίες στην πραγματικότητα αντικαθιστούν τα λίπη των τροφίμων. Τα οφέλη αυτών σχετίζονται άμεσα με την ποσότητα κατανάλωσης και δεν είναι ανεξάρτητη από αυτή. Έτσι τα οφέλη της κατανάλωσης των γλυκαντικών ουσιών προϋποθέτουν μια ισότοπα αντικατάσταση των συμβασικών τροφίμων στην δίαιτα του ανθρώπου.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τρόποι Παρασκευής

Τέτοιου είδους τρόφιμα παρασκευάζονται με δύο τρόπους. Αρχικά, με την αφαίρεση ενός μέλους των συστατικών του τροφίμου μέσω κάποιας επεξεργασίας κατά την παρασκευή του. Επίσης, με την χρήση διαφόρων υποκατάστατων συστατικών, τα οποία χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης ή του λίπους.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Διατροφικοί ισχυρισμοί

  • Τρόφιμα «μειωμένης περιεκτικότητας»  είναι τα τρόφιμα που η περιεκτικότητα τουςσε ενέργεια ή και σε θρεπτικά συστατικά πρέπει να έχει τουλάχιστον μειωθεί κατά το 30% σε σχέση με το αντίστοιχο συμβατικό. Μια ειδική κατηγορία αυτών αποτελούν τα ανόργανα στοιχεία.
  • Τρόφιμα «χαμηλής περιεκτικότητας» είναι τα τρόφιμα που η περιεκτικότητα τους σε ενέργεια ή και σε κάποιο άλλο θρεπτικά συστατικά είναι χαμηλότερη κατανάλωση απόλυτο αριθμό από κάποια καθορισμένη τιμή.
  • Με την φράση «χωρίς» ή «ελεύθερο» δηλώνει ότι το προϊόν αποδίδει ελάχιστες θερμίδες ή ότι περιέχει αμελητέες ποσότητες από το κάποιο θρεπτικό συστατικό.

Σε αυτούς τους διατροφικός ισχυρισμούς εμπίπτουν οι κατηγορίες τροφίμων «μειωμένης ενεργειακής θερμιδικής αξίας» ή «light» που στοχεύουν στην διατήρηση του σωματικού βάρος καθώς και το τρόφιμα «μειωμένων λιπαρών».

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Στόχος

Στόχος των τροφίμων που αποτελούν μια πιο ελαφριά εκδοχή κάποιου συμβατικού τροφίμου είναι να δώσουν λυση ή ακόμη να περιορίσουν το φαινόμενο του υπερσιτισμού,το οποίο προέρχεται κυρίως από την υιοθέτηση μια καθιστικής ζωής.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Πως απέκτησαν τις ιδιότητες τους και γιατί δημιουργήθηκαν

Σε σχέση με τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας αποκτούν τις ευεργετικές τους ιδιότητες αφού μειωθεί η συγκέντρωση ή αφαιρεθούν πληροφορίες τα θρεπτικά συστατικά από αυτά .

Οι λόγοι που οδήγησαν στη δημιουργία των τροφίμων αυτών ήταν κυρίως εξαιτίας του υπερσιτισμού αλλά και της τεράστιας αύξησης της διαθεσιμότητας των τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. Αυτό όμως οδήγησε στην ανάγκη ενημέρωσης τον καταναλωτών για την σημασία της ισορροπημένης διατροφής.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τρόφιμα που αποτελούν μια πιο ελαφριά εκδοχή κάποιου συμβατικού τροφίμου

Αυτά τα τρόφιμα έχουν δημιουργηθεί, ώστε να αντικαταστήσουν τα συμβατικά τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου. Πρόκειται για τρόφιμα μειωμένης και χαμηλής περιεκτικότητας σε ενέργεια ή σε κάποιο θρεπτικό συστατικό, καθώς και τρόφιμα  χωρίς  θερμίδες.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τρόφιμα με προστιθέμενη αξία .

Ως (τρόφιμα με προστιθέμενη αξία  για την υγεία) θα μπορούσαν να θεωρηθούν τρόφιμα, τα οποία πέρα από τη συμβολή τους στην κάλυψη των βασικών διατροφικών αναγκών του ανθρώπου διαθέτουν ακόμα ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του .

Ο όρος  (προστιθέμενη αξία για την υγεία ) αναφέρεται στην πρόληψη της υποβάθμισης της υγείας του ανθρώπου π.χ πρόληψη της εμφάνισης νοσημάτων που απειλούν την υγεία αλλά και στην προαγωγή αυτής λ.χ προώθηση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού.

Αποτέλεσμα εικόνας για superfoods

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Συμπέρασμα

Τέλος σύμφωνα με μελέτες δεν έχει αποδειχθεί ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο υγιή και πιο χρήσιμα για τον άνθρωπο σε σχέση με τα συμβατικά τρόφιμα. Η αντίληψη υπεροχής των βιολογικών προϊόντων απορρέει από το γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες χώρες όλο και πιο πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Εξέλιξη βιολογικής παραγωγής

Στις μέρες μας με την εξέλιξη την εξέλιξη της βιολογικής παραγωγής πολλές χώρες συμμετέχουν στην διαδικασία της παραγωγής βιολογικών προϊόντων με σημαντικότερες  την Αυστραλία και την Λατινική Αμερική. Από τις ευρωπαϊκές χώρες ακολουθεί Αυστρία, η Σουηδία, η Εσθονία,η Ισπανία που κατέχει την μεγαλύτερη έκταση καλλιεργήσιμης γης, η Ιταλία,  η Γερμανία και η Ελλάδα. Οι χώρες αυτές παράγουν  μεγάλες ποσότητες  φρούτων με κυριότερα το σταφύλι καί  τις ελιές.

 

 

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε