Ενδονοσοκομειακή θεραπεία των διαταραχών λήψης τροφής .

Η ενδονοσοκομειακή θεραπεία των διαταραχών λήψης τροφής αναφέρεται στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία ή και ιδρυματική φροντίδα των ασθενών . Η προαναφερθήσα θεραπεία συνιστάται για ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχές οι οποίες βρίσκονται σε στάδιο τέτοιο που να είναι απειλητικό για τη ζωή τους . Πιο συγκεκριμένα αρμόζει σε ανθρώπους με μειωμένο σωματικό βάρος,ψυχογενή ανορεξία ,συχνούς εμετούς και γενικότερα όταν ο ασθενής είναι ασταθής και απαιτείται ένα οριοθετημένο περιβάλλον σε συνδυασμό με τη λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής .

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Διαχείριση των διαταραχών λήψης τροφής .

Η θεραπεία των διαταραχών λήψης τροφής είναι αρκετά δύσκολη και αποτελεί ένα πραγματικό στοίχημα για πολλούς επαγγελματίες υγείας . Μέχρι σήμερα οι διαταραχές λήψεις τροφής φαίνεται να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 50 τοις 100 ενώ ένα ακόμα 25 τοις 100 θα πετύχει μερική ύφεση (μείωση των εκδηλώσεων διαταραχής ). Παρόλα αυτά ,σε κάθε περίπτωση ,εάν η διάγνωση της διαταραχής γίνει ήδη από την παιδική ηλικία η πιθανότητες για ίαση αυξάνονται σημαντικά . Καταληκτικά, η θεραπευτική προσέγγιση αυτού του είδους των διαταραχών διακρίνεται σε ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή προυποθέτοντας την απασχόληση πλήθους ειδικοτήτων του τομέα της υγείας λ.χ. διαιτολόγοι , ψυχίατροι , νοσηλευτές κ.α .

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Αποφευκτική-περιοριστική διαταραχή πρόσληψης τροφής .

Η αποφευκτική-περιοριστική διαταραχή λήψης τροφής αποτελεί μια επιπλέον διαταραχή λήψης τροφής σχετιζόμενη κατά κύριο λόγο με τις μικρές ηλικίες . Κύριο γνώρισμα της αποτελεί η αποφυγή – αυτοπεριορισμός των παιδιών από την κατανάλωση τροφής και επομένως συνεπάγεται την αδυναμία κάλυψης των επιτακτικών διατροφικών τους αναγκών .Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η διαταραχή δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση σε ένδεια αγαθών .

Όσον αφορά το διαγνωστικό κομμάτι , σύμφωνα με τα κριτήρια της DSM V η αδυναμία κάλυψης των διατροφικών αναγκών του παιδιού εξακριβώνεται -διαγιγνώσκεται μέσω κάποιων ενδείξεων  λ.χ (ανεπαρκής σωματική ανάπτυξη ,υποθερμία ,βραδυκαρδία αναιμία κλπ).Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη διαταραχή δεν έχει συγκεκριμένη συχνότητα εμφάνισης . Παρόλα αυτά συχνότερα προσβάλει τα νήπια .

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτή τη διαταραχή μπορεί να είναι πολλαπλοί . Για παράδειγμα η διαταραχή αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια γενική αδιαφορία του παιδιού για σίτιση αλλά και σε οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων όπως : ευαισθησία στην εμφάνιση , θερμοκρασία υφή , γεύση , οσμή ακόμα και χρώμα.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για τροφική διαταραχή σε νήπια

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Διαταραχή μηρυκασμού .

Η διαταραχή μηρυκασμού αποτελεί μια ιδιαίτερη διαταραχή λήψης τροφής που εντοπίζεται κυρίως στα μικρά παιδιά αν και υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί και σε ενήλικες . Η προαναφερθήσα αναφέρεται στην παλινδρόμηση της τροφής ,η οποία μπορεί να αναμασάται και να καταπίνεται ξανά και ξανά χωρίς όμως το παιδί να είναι ικανό να ελέγξει τις διεργασίες αυτές . Η διαταραχή αυτή διαγιγνώσκεται έπειτα από έντονη εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων όπως παλινδρόμηση της τροφής κλπ.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες  πιο επιρρεπή στην διαταραχή μηρυκασμού είναι τα παιδιά με διανοητικές ακόμα και αγχώδεις διαταραχές . Τα παιδιά που εμφανίζουν διαταραχή μηρυκασμού αναφέρουν πως πεινούν κατά τα μεσοδιαστήματα των στιγμών μηρυκασμού .Συνεπώς ο οργανισμός τους ακουσίως ζητά περισσότερη ποσότητα τροφής από την πραγματικά αναγκαία . Ωστόσο αυτή η παραπάνω ποσότητα τροφής αποβάλλεται και με το παραπάνω οδηγώντας έτσι πολλές φορές αδυναμία κάλυψης διατροφικών αναγκών με αποκορύφωμα την υποθρεψία και την αναστολή σωματικονοητικής ανάπτυξης .

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τα συμπτώματα

 • Τραυματισμός του πεπτικού συστήματος
 • Μηχανική απόφραξη
 • Διάτρηση του γαστρεντερικού σωλήνα
 • Λοιμώξεις
 • Δηλητηριάσεις
Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Η πίκα

Η πίκα αποτελεί  μία διαταραχή της παιδικής κυρίως  ηλικίας του χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση μιας ή περισσότερων μη  βρώσιμων και μη θρεπτικών ουσιών , η οποία είναι τόσο σοβαρή ώστε να χρήζει κλινικής προσοχής . Ο όρος μη βρώσιμες και μη θρεπτικές ουσίες μπορεί να περιλαμβάνει μια πληθώρα ουσιών που ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη διαθέσιμότητα τους στο περιβάλλον του, όπως το χαρτί,  το σαπούνι, τα διάφορα υφάσματα, οι τρίχες, η κιμωλία. Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως στα άτομα με ειδικές διανοητικές ανάγκες.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Οι συνέπειες της διαταραχής

Οι συνέπειες αυτής της διαταραχής είναι τεράστιες. Αρχικά, ο οργανισμός δεν λειτουργεί σωστά. Προκαλεί ενδοκρινολογικές διαταραχές και διαταραχές των ζωτικών σημείων. Τελος, εινα αυξημένο το ποσοστό θνησιμότητας και δημιουργεί στο άτομο καταπληκτικά συμπτώματα.

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Διαταραχή αδηφαγίας

Η διαταραχή αδηφαγίας χαρακτηρίζεται από την απώλεια ελέγχου κατά την ατανάλωση τροφής σε συνδυασμό μεμια ακατανίκητη ανάγκη για υπερφαγία, η οποία ωστόσο δεν ακολουθείται από αντισταθμιστικές συμπεριφορές. Διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:

 1. Απουσία αντισταθμστικών συμπεριφορών
 2. Αδηφαγικά επεισόδια από την ταχεία κατανάλωση τροφής.
 3. Κατανάλωση τροφής έως ότου το άτομο να αισθάνεται δυσφορία λόγω υπέρμετρου κορεσμού
 4. Κτανανάλωση τροφής χωρίς το άτομο να αισθάνεται ότι πεινά.
 5. Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβεία και στα πρώτα έτη ενηλικίωσης.
Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Τα θύματα της ψυχογενής διαταραχής

Τα κυριότερα θύματα αυτής της διατροφικής διαταραχής είναι οι γυναίκες. Επίσης, εμφανίζεται σε κορίτσια που ασχολούνται με το modelling καθώς και σε αθλήτριες. Τέλος, πλήττει την Λευκή φυλή και τις ανώτερες κοινωνικοοικονομικά τάξεις.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε

Κατηγορίες ατόμων με αυτή την διαταραχή

Τα άτομα που διαθέτουν αυτή την διαταραχή χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, οι οποίες είναι:

 • Ο περιοριστικός τύπος, ο οποίος για να χάνει βάρος, επειδή επιδίδεται σε εξαντλητική δίαιτα ή άσκηση και
 • Ο τύπος κάθαρσης, ο οποίος αφού καταναλώσει τροφή προσπαθεί να αυτοπροκαλέσει εμετό ή χρησιμοποιεί καθαρτικά και άλλα φάρμακα.

 

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε