korkouioan's blog

9 Οκτωβρίου 2015

Χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους

ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα του σήμερα, το φαινόμενο της έλλειψης στέγης μετρά ήδη τρεις δεκαετίες και περισσότερους από 20.000 συμπολίτες μας που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης,  βιώνοντας την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης στέγης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που πλήττει σχεδόν όλες τις ηλικίες και τις επαγγελματικές κατηγορίες.Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης , το πρόβλημα των αστέγων τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αναδεικνύοντας τώρα,  περισσότερο από ποτέ, το έλλειμμα κοινωνικών, στεγαστικών και προνοιακών  πολιτικών στην χώρα μας.

Οι άστεγοι στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα (Ν.4052/12) αναγνωρίσθηκαν θεσμικά ως ειδική – ευάλωτη κοινωνική ομάδα που χρήζει ειδικών μέτρων προστασίας. Ωστόσο μέχρι και σήμερα η πλειονότητα των παρεχομένων υπηρεσιών αφορούν φιλανθρωπικού τύπου παροχές ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει θεσμοθετημένη καμία δράση που να αφορά την πρόληψη του φαινομένου και κυρίως την ένταξη αστέγων στην αγορά εργασίας  και την αποκατάστασή τους στον κοινωνικό ιστό. Η εφαρμογή του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος  στη στέγη παραμένει ακόμα και σήμερα ζητούμενο από την ελληνική πολιτεία αφήνοντας χιλιάδες αστέγους εγκλωβισμένους στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού περιθωρίου.

Η εμπειρία μας με τους άστεγους υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αποτελείται κυρίως από ψυχικά ασθενείς. Επίσης από χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, αποφυλακισμένους, άτομα που έχουν ανατραφεί σε ιδρύματα, ευπαθείς ομάδες μεταναστών, προσφύγων, αλλοδαπών που δευτερογενώς και αυτοί παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές. Το ποσοστό αστέγων που δεν παρουσιάζει ψυχοπαθολογία είναι αμελητέο.
Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, παρουσιάζεται η “νέα γενιά των αστέγων”, ατόμων που μέχρι πρότινος είχαν ένα επαρκές -ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή κάποιας μορφής εξάρτησης.

 

Τα σχόλια δεν επιτρέπονται

©2024 korkouioan's blog Φιλοξενείται από Blogs.sch.gr

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση