Ο Σωματοφύλαξ

 

Ο Σωματοφύλαξ (Bodyguard)

 

Αχ! Θα σε σκοτώσω! Τον φώναζε η μάνα του, καθώς του έπλενε τις πληγές από τα τσακισμένα του γόνατα.

Σε βάζουνε οι άλλοι και συ τους ακούς!

Αλήθεια, ποτέ του δεν είχε πρωτόβουλη δράση, εκτός από το να ανοίγει την κατσαρόλα. Ένας σωματοφύλακας της κατσαρόλας, με εκπληκτικό μεταβολισμό φαγητού σε μυϊκή δύναμη.

Πάνω σε αυτή τη μυϊκή δύναμη στήριξε και αυτό τον υποτυπώδη ιδεαλισμό του. Έννοιες όπως αλήθεια, φιλία, ανδρισμός είχαν μια μονοδιάστατη, ακατέργαστη ερμηνεία. Η αλήθεια είναι αλήθεια και το ψέμα είναι ψέμα. Ο φίλος είναι φίλος και δίνει και τη ζωή του γι αυτόν. Όσο για τον ανδρισμό, ή φοράς παντελόνια και είσαι άνδρας μπεσαλής ή είσαι πούστης.

Μ΄αυτές τις ιδέες και με τη βοήθεια του μπάρμπα του, τον έκαναν αστυνομικό. Ένας ακόμα για να κρατιέται η Κρήτη σταθερά πρώτη στην παραγωγή χωροφυλάκων. Θες η Κρητική καταγωγή, θες οι ιδέες του, θες λίγο το ψώνιο του με την παλικαριά τον επέλεξαν σαν τον έκτο κατά σειρά σωματοφύλακα του Μητσοτάκη. Οι τέσσερις προηγούμενοι συγχωρέθηκαν, πλήρεις ημερών και ο πέμπτος συνταξιοδοτήθηκε κατά τον κανόνα.

Τον πρώτο καιρό ήταν ωραία. Δεν τον ένοιαζαν οι ατέλειωτες ώρες που περίμενε, χωρίς υπερωριακή αμοιβή. Για την Πατρίδα το έκανε. Εξ΄άλλου όλα τα παλιά κοστουμάκια και οι γραβάτες που του έδινε η Μαρίκα άξιζαν μια περιουσία. Χώρια που είχε την υποψία ότι επίτηδες ράβει πιο κοντά τα παντελόνια του ο επίτιμος. Για να του ταιριάζουν στο ύψος.

Καμάρωνε τον εαυτό του όταν τον έβλεπε στην τηλεόραση. Ο σωματοφύλακας με την τέλεια ευθύγραμμη χωρίστρα. Σημειολογική απεικόνιση της ακατέργαστης εθνικοφροσύνης του.

Τα πρώτα ερωτηματικά γεννήθηκαν μαζί με την κόπωσή του. Βαρύ και κουραστικό να ανεβοκατεβαίνεις τον Ψηλορείτη. Βαρύ και ανθυγιεινό και εξόχως αγχωτικό να επιτηρείς τα μακροβούτια του, έστω και αν είσαι σίγουρος ότι δεν θα πνιγεί, ούτε βέβαια θα αρρωστήσει.

Τυχερός ο συνάδελφός του. Πήρε σύνταξη και επιδόματα αφού παρέμεινε στη θέση του για 16 χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. Μέγας πατριώτης κι αυτός.

Και τώρα που άρχισε να σκέπτεται, τώρα που άρχισε να βλέπει την άλλη μεριά του φεγγαριού, έγινε ευάλωτος απέναντι στα ίδια του τα συναισθήματα, που τώρα ανακάλυπτε.

Το τόνισε στον Επίτιμο, ότι δεν νοιαζότανε για τα λεφτά. Δεν έχει σημασία πόσο ακριβή είναι η βαφή. Το μαλλί το βολεύει, να μην βγαίνει τόσο καροτί. Αυτό είναι θεωρητικό όμως. Πρακτικά δεν μπορεί να τον προστατέψει. Αυτή η θέση θέλει νέους ανθρώπους.

-Αγάπη θέλει και αφοσίωση, του αντέτεινε ο Επίτιμος.

Ποιος να το πίστευε. Αυτός που αγνοούσε τους θεωρητικούς συναισθηματισμούς, έφτασε να είναι αιχμάλωτός τους.

Τώρα κατάλαβε ότι η αλήθεια εμπεριέχει το ψέμα, η φιλία την προδοσία, το επίδομα την προσποίηση, η θεωρία την πράξη, η παλικαριά τον φόβο.

Και το κυριότερο πιστεύει ακράδαντα ότι ο Μητσοτάκης θα τον γηροκομήσει.

 

 



Αφήστε μια απάντηση