Οι έξι τρόποι για να αποκτήσει το παιδί οικολογική συνείδηση

Μπορεί να είναι σε ηλικία που πρακτικά δεν μπορεί να γίνει λάτρης της ανακύκλωσης, όμως είναι εφικτό να μπουν οι βάσεις να αποκτήσει οικολογική συνείδηση όταν μεγαλώσει.

Το πρώτο και πιο απλό που πρέπει να διδαχθεί από νωρίς το παιδί είναι να μην πετάει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια σκουπίδια, αλλά πάντοτε σε κάδο απορριμάτων ή ανακύκλωσης.

Εξηγήστε στο παιδί με απλά λόγια τι είναι η ανακύκλωση για να αρχίσει σταδιακά να μπαίνει στη σωστή νοοτροπία.

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για εισαγωγή στην έννοια της γενικότερης προστασίας του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης είναι να του μιλήσετε με συγκεκριμένα παραδείγματα από αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι.

Όταν είσαστε με το παιδί εκτός σπιτιού και θέλει να πετάξει κάτι στα σκουπίδια, ενθαρρύνετέ το να το πετάξει στον κάδο ανακύκλωσης. Με τη συνεχή επανάληψη θα μάθει να το κάνει κάποια στιγμή μηχανικά.

Είναι αυτονόητο ότι πρώτοι εσείς πρέπει να πετάτε τις άδειες συσκευασίες στους ανάλογους κάδους, για να πάρει το παιδί το καλό παράδειγμα.

Όποτε είναι εφικτό να κάνετε αγορές προϊόντων των οποίων, για παράδειγμα, η συσκευασία είναι από ανακυκλώσιμο υλικό και να το αναφέρετε στο παιδί.

9ο Παιδικό Φεστιβάλ 4-8 Ιουνίου 10-12 π.μ.

Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά το «Παιδικό Φεστιβάλ». Φέτος, για μία εβδομάδα, από τις 4 έως και τις 8 Ιουνίου 2018 και κάθε πρωί 10.00-12.00 στους χώρους του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η., 2000 παιδιά προσχολικής ηλικίας από τα Νηπιαγωγεία και τους Παιδικούς Σταθμούς του Νομού Αχαΐας θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δημιουργικές δραστηριότητες και να συμμετέχουν στα εργαστήρια που οργανώνουν οι φοιτήτριες/φοιτητές του Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η. σε συνεργασία με τους διδάσκοντες: «Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας», «Αφήγηση Ιστοριών», «Δημοτικά Τραγούδια και Χοροί», «Διαπολιτισμική Αγωγή», «Ερευνητές των Μαθηματικών», «Η Χώρα των Χρωμάτων», «Κινητικά Παιχνίδια», «Μουσικά Παραμύθια», «Παιχνίδια Τσίρκου», «Ρομποτεξερευνήσεις», «Συμμετέχω και Αποφασίζω», «Τέχνη της Γης» και «Χαρτοδιπλωτική».

Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν με τα παιδιά τους το Παιδικό Φεστιβάλ όποια μέρα θέλουν, χωρίς να συμπληρώσουν αίτηση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να περιηγηθείτε την ιστοσελίδα μας: www.childrenfestival.gr, ή να στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στο: festival@upatras.gr.