Δημιουργικές εργασίες στην Ελένη του Ευριπίδη απο το Γ3

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΑΙ Η ΚΑΙΝΗ» ΕΛΕΝΗ ΤΟY ΕYΡΙΠΙΔΗ

 Σύμφωνα με την παράδοση η Ελένη, η γυναίκα του Μενέλαου, του βασιλιά της Σπάρτης, ήταν περίφημη για την ομορφιά της. Ο Πάρης, ο γιος του βασιλιά της Τροίας Πρίαμου, με τη βοήθεια της Αφροδίτης, την απήγαγε και την οδήγησε στην Τροία. Οι Έλληνες με επικεφαλής τον Αγαμέμνονα και το Μενέλαο εκστράτευσαν εναντίον της Τροίας και έπειτα από ένα δεκαετή πόλεμο κατέλαβαν την πόλη. Η Ελένη ταυτίστηκε με τον καταστροφικό πόλεμο και παρουσιάζεται συχνά ως υπαίτια για το θάνατο πολλών ανθρώπων.

Yπήρχε όμως και μια άλλη παράδοση λιγότερο γνωστή. Ο Στησίχορος,  ο λυρικός ποιητής, παρουσίασε μια άλλη εκδοχή στο ποίημά του Παλινωδία : η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία με τον Πάρη· οι θεοί την πήγαν στην Αίγυπτο, ενώ στη θέση της έπλασαν ένα είδωλο, που ο Πάρης απήγαγε νομίζοντας ότι είναι η Ελένη. Οι Έλληνες λοιπόν και οι Τρώες πολεμούσαν για δέκα χρόνια όχι για την πραγματική Ελένη, αλλά για το είδωλό της (απόσπασμα απο την εισαγωγή του σχολικού εγχειριδίου “Ελένη” του Ευριπίδη).

Το μύθο αυτόν αξιοποίησε  ο Ευριπίδης στην τραγωδία του Eλένη αλλά και οι μαθητές του Γ3 τμήματος του Βενετόκλειου σχολείου Ρόδου, οι οποίοι τοποθέτησαν τη δράση της σε τελείως διαφορετικό χωροχρονικό πλαίσιο, εμπλουτίζοντας την πλοκή της με πολλούς επώνυμους και μη ήρωες.

  1. Η ληστεία στο casa di Papel τελείωσε, όπως και ο τρωικός πόλεμος. Εχει εμφανιστεί ο Berlin και τώρα είναι όλοι μαζί . Η Ελένη μαζί με την Τόκιο βρίσκονται στην Αίγυπτο ενώ ο Μενέλαος με τον Μπερλίν Ρίο, τον Παλέρμο και τον προφεσόρ βρίσκονται στο πέλαγος. Ο Bogota μαζί με τον Τεύκρο φτάνουν στην Αίγυπτο και συναντούν την Ελένη με την Τόκιο. Ο Τεύκρος δεν αναγνωρίζει την Ελένη μα ο Μπογοτα αναγνωρίζει την Τόκιο και είναι τόσο χαρούμενος για αυτήν την επανασύνδεση.Ο  Μενέλαος με τους υπόλοιπους φτάνει στην Αίγυπτο με το είδωλο της Ελένης και τους ληστές φίλους του. Ο Μενέλαος μαζί με  τον Berlin και τον Ρίο συνάντούν τη γερόντισσα η οποία τους συμβουλεύει να φύγουν, γιατί ο Θεοκλύμενος σκοτώνει όποιον Έλληνα βρίσκει. Ενώ ο Μπογοτα, ο Τεύκρος και η Ελένη με την Τόκιο βρισκόνται στο προαύλιο του παλατιού και σκέφτονται  πώς να φύγουν,  εμφανίζονται οι υπόλοιποι, τους παίρνουν και φεύγουν. Τώρα γιορτάζουν τη ζωή τους όλοι μαζί με τα πολλά χρήματα που έχουν (Ξένια, Γ3).

  2. Ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει λήξει και ο Μενέλαος βρίσκεται στο ελληνικό στρατιωτικό σκάφος που επιστρέφει στην Ελλάδα. Η Ελένη έχει απαχθεί στην Αίγυπτο από μία εγκληματική οργάνωση. Ο Τεύκρος έρχεται τυχαία στην Αίγυπτο και απάγεται κι αυτός. Συναντά την Ελένη αλλά δεν την αναγνωρίζει. Ο Μενέλαος πηγαίνει διακοπές στην Αίγυπτο μαζί με το ομοίωμα της Ελένης. Εκεί συναντά έναν καλόκαρδο σεκιουριτά πού του λέει να φύγει αμέσως για να μην τον συλλάβει και δολοφονήσει ο αρχηγός της Αιγύπτου. Εκείνος όμως τον αγνοεί, πιάνεται κι αυτός αιχμάλωτος και συναντά την Ελένη  (Μιχάλης Δ., Γ3).

 

  1. Έτος  2134.   Ο πλανήτης βρίσκεται συγκλονισμένος με το αποτέλεσμα του Πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι  Έλληνες  μετά από τον ολέθριο δεκαετή πόλεμο κατάφεραν και βγήκαν νικητές. Ο πόλεμος έγινε λόγω ενός ολογράμματος της Ελένης το οποίο είχε σταλεί στον Τούρκο πρόεδρο από ένα αντιεξουσιαστικό κίνημα. Η πραγματική Ελένη βρισκόταν στην Αίγυπτο, όμηρος του Θεοκλύμενου. Ο Θεοκλύμενος  ήταν ο αρχηγός του κινήματος και ο στόχος του ήταν να παντρευτεί την Ελένη. Στην Ελένη έκαναν βασανιστήρια, για να την πέσουν να παντρευτεί τον Θεοκλύμενο. Ενώ ο Μενέλαος ταξίδευε με το προσωπικό του αεριωθούμενο, ο Μενέλαος, ο σύζυγος της Ελένης, έκανε μια στάση στην Αίγυπτο για ανεφοδιασμό του   αεροσκάφους του, όπου παρατήρησε ότι η Ελένη ήταν ένα ολόγραμμα. Εκείνη την στιγμή πήρε πίσω ό,τι  είχε πει και σκεφτεί για την αγαπημένη του. Για καλή του τύχη αντίκρισε στην αγορά μια γυναίκα ολόιδια με την Ελένη και έτρεξε  να της μιλήσει. Στην αρχή δεν πίστευε οτι  ήταν η Ελένη. Η Ελένη του διηγήθηκε όλη την ιστορία  και ο Μενέλαος γεμάτος θυμό, ήθελε να πάρει εκδίκηση από τον Θεοκλύμενο. Και αυτό έκανε. Μπήκε στο γραφείο του και τον  δολοφόνησε  μια δηλητηριώδες ένεση. Μετά γύρισαν στην Ελλάδα και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα ( Γιάννης Κ., Γ3).

 

  1. Ο πόλεμος της αιωνιότητας τελείωσε όπως και ο τρωικός πόλεμος. Η Ελένη μαζί με τον Ironman είναι στην Αίγυπτο ενώ ο Μενέλαος μαζί με τον Captain America, τον Spiderman, τον Hulk και τους υπόλοιπους βρίσκονται στο πέλαγος . Ο Thor μαζί με τον Τεύκρο φτάνουν στην Αίγυπτο και συναντάνε την Ελένη με τον Ιronman. Ο Τεύκρος δεν αναγνωρίζει την Ελένη όμως, όταν ο Thor βλέπει τον Ιron man που τόσο καιρό έψαχναν, είναι τόσο χαρούμενος για αυτή την επανασύνδεση. Ο Μενέλαος με τους υπόλοιπους φτανουν στην Αίγυπτο με το είδωλο και τους εκδικητές φίλους του. Ο Μενέλαος με τον Captain America και τον Spiderman συναντούν την γερόντισσα η οποία τους λέει να φύγουν γιατί ο θεοκλύμενος σκοτώνει όποιον Έλληνα βρίσκει. Ενώ η Ελένη, ο Τεύκρος, ο Iron Man και ο Thor βρισκόνται στο προαύλιο του παλατιού και σκεφτόνται πώς να φύγουν, εμφανίζονται και οι υπόλοιποι και ξεκαθαρίζουν την τεράστια παρεξήγηση που είχε δημιουργηθεί με την Ελένη.  Το ζευγάρι τα ξαναβρίσκει, ακολουθούν τους super heroes και όλοι μαζί γιορτάζουν την ζωή τους  (Μαρία Ζ., Γ3).

 

  1. Έτος 3.673 – 5ος παγκόσμιος πόλεμος. Ο 5ος Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε επειδή ο Πάρης, ένας απλός πολίτης έκλεψε την Ελένη, την γυναίκα του πρωθυπουργού της Ελλάδας, της ισχυρότερης χώρας όλου του κόσμου, διότι κέρδισε τον 3ο και τον 4ο Παγκόσμιο Πόλεμο και πήρε πάρα πολλά εδάφη. Ο Μενέλαος ήταν πολύ ερωτευμένος με την Ελένη και εκείνη τον αγαπούσε πολύ. Αλλά ο Πάρης με τη βοήθεια της Αφροδίτης, που ήταν κόρη ενός πολύ πλούσιου άντρα, του Δία, έκλεψε την Ελένη επειδή ήταν η πιο όμορφη γυναίκα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι ξέσπασε αυτός ο δεκαετής πόλεμος. Τελικά κέρδισε ο Μενέλαος και πήρε την Ελένη μαζί του. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε. Η Ήρα, που ήταν γυναίκα του Δία και μητριά της Αφροδίτης, οργίστηκε πολύ που η Αφροδίτη βοήθησε τον Πάρη και έκλεψε πρώτη την Ελένη, δίνοντας έτσι στη θέση της ένα ρομπότ, το οποίο ήταν ολόιδιο εμφανισιακά και έκανε ο, τιδήποτε μπορούσε να κάνει η Ελένη. Την πραγματική Ελένη, την έστειλε στην Αίγυπτο στο τεράστιο σπίτι του Πρωτέα που ήταν και πρωθυπουργός της Αιγύπτου και θα σεβόταν το γάμο της με το Μενέλαο. Ο Μενέλαος, αφού τελείωσε ο πόλεμος, περιπλανιόταν αρκετά χρόνια στη θάλασσα, διότι το καράβι του είχε καταστραφεί. Μετά από μερικά χρόνια, έφτασε στην Αίγυπτο. Παράλληλα, ο Πρωτέας πέθανε και έτσι πρωθυπουργός της χώρας θα γινόταν ο γιος του, ο Θεοκλύμενος, ο οποίος ήθελε να παντρευτεί την Ελένη, αν και ήξερε πως εκείνη ήταν ήδη παντρεμένη με το Μενέλαο. Έτσι, φοβόταν πως κάποια στιγμή θα ερχόταν να την πάρει πίσω και για αυτόν τον λόγο είχε διατάξει τους στρατιώτες του, να σκοτώσουν όλους τους Έλληνες που πλησίαζαν το σπίτι του. Όταν ο Μενέλαος έφτασε στην Αίγυπτο, δεν ήξερε πού βρισκόταν και για αυτό πήγε στο πρώτο σπίτι που βρήκε, για να ρωτήσει πού βρίσκεται. Την πόρτα την άνοιξε μία κυρία μεγάλης ηλικίας και του είπε, καθώς μιλούσαν, πως πρέπει να φύγει, επειδή ο άντρας του σπιτιού έχει δώσει εντολή να σκοτώσουν όλους τους Έλληνες που πλησιάζουν το σπίτι του, επειδή εκεί βρίσκεται η Ελένη, κόρη του Δία, από τη Σπάρτη. Όταν του το είπε αυτό η γερόντισσα, ο Μενέλαος ξαφνιάστηκε, και σκέφτηκε πώς είναι δυνατόν να υπάρχει μία δεύτερη Ελένη, κόρη του Δία που να είναι από τη Σπάρτη, αλλά μετά συμπέρανε πως μπορεί να πρόκειται για μία απλή συνωνυμία χωρίς όμως, να είναι απόλυτα σίγουρος. Ύστερα, όταν ο Μενέλαος βρισκόταν στα προπύλαια του παλατιού, είδε την Ελένη και άρχισε να την κυνηγάει και εκείνη έτρεξε φοβισμένη. Έτσι συνάντησαν ξανά ο ένας τον άλλο, μετά από τόσα χρόνια. (Αντζελα Κ., Γ3)

 

  1. Πολύ παλιά, όταν ο 4ος παγκόσμιος πόλεμος ξέσπασε, που ήταν ισχυρός και δυνατός, ο Πάρης ένας κανονικός κάτοικος μιας πόλης απήγαγε την Ελένη, γιατί τον τράβηξε η ομορφιά της παρά πολύ και την ερωτεύτηκε. Η Ελένη όμως ήταν δεσμευμένη με έναν πλούσιο και δυνατό άνθρωπο που τον έλεγαν Μενέλαο. Ο Μενελαος με την Ελένη ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι και πολύ ερωτευμένο αλλά κάτι ήθελε να τους χωρίσει. Ο Πάρης με την βοήθεια μιας κοπέλας που την έλεγαν Αφροδίτη κατάφερε και πήρε την Ελένη. Του είχε μπει στο μυαλό πως η Ελένη ήταν η ωραιότερη στον κόσμο και δεν υπάρχει καμία άλλη που να της μοιάζει. Ο ενθουσιασμός της Αφροδίτης και του Πάρη έφερε οργή στην Ήρα, γυναίκα του Δια. Για να μην αναζητήσουν την Ελένη κατασκεύασαν ένα άγαλμα που μπορούσε να κινείται. Ήταν ίδιο με εκείνη και εμφανισιακά. Το άγαλμα έμεινε πίσω, η Ελένη όμως πήγε στην Αίγυπτο σε ένα σπίτι που ανήκει στον Πάρη. Ήταν σχεδόν άδειο, κανείς δεν έμενε εκεί παρά μόνο εκείνος. Ο Μενέλαος, αφού είδε ότι η Ελένη λείπει, δεν μπορούσε να την βρει πουθενά. Πήρε μια βάρκα και άρχισε να ταξιδεύει προς την Αίγυπτο με την ιδέα πως θα πάρει πίσω την Ελένη. Όταν ο πόλεμος τελείωσε ο Μενέλαος κατάφερε και έφτασε στην Αίγυπτο, στο μέρος που νόμιζε ότι βρισκόταν η Ελένη. Μετά από καιρό ο Πάρης πέθανε, έτσι ο γάμος του με την Ελένη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Μενέλαος συνάντησε μια φτωχή κυρία στον δρόμο και την ρώτησε αν ξέρει πού έχει πάει η Ελένη. Εκείνη του αποκρίθηκε πως έχει πάει στο σπίτι του Πάρη, ο οποίος  πέθανε πριν λίγους  μήνες. Ο Μενέλαος σκέφτηκε ποιος θα μπορούσε να έχει φτιάξει το άγαλμα της. Τέλος, πήγε στο παλιό σπίτι του Πάρη, βρήκε την Ελένη μετά από χρόνια και με δάκρυα στα μάτια έτρεξε να την αγκαλιάσει  (Ολυμπία Κ., Γ3).

 

  1. Μονο στο Netflix.Gr. Όνομα Σειράς: ” Όλα για την Ελένη”Πρωτο επεισόδιο: “Πιλοτος”Περιληψη επεισοδίουΒρισκόμαστε στην περίοδο της γαλλικής Επανάστασης, οπότε και λήγει ο Τρωικός πόλεμος. Ο Μενέλαος περιπλανιέται στη Θάλασσα με το είδωλο της Ελένης και τους συντρόφους του και προσπαθεί να επιστρέψει στην Σπάρτη. Η πραγματική Ελένη, εντωμεταξύ, βρίσκεται στην Αίγυπτο ( ο τι να ναι δηλαδή). Περνούν λίγοι μήνες και ένας συμπολεμιστής του Μενελάου, ο Τεύκρος φτάνει στη Αίγυπτο, συναντά την Ελένη αλλά δεν την αναγνωρίζει. Η Ελένη τον προτρέπει να φύγει, γιατί ο βασιλιάς Θεοκλυμενος  σκοτώνει όλους του Έλληνες, γιατί θέλει να την παντρευτεί – Ναι καλά!Μετά από περίπου δύο μήνες εμφανίζεται και ο Μενέλαος στην Αίγυπτο θαλασσοδαρμένος με τους συντρόφους του και το είδωλο- ομοίωμα της Ελένης. Βλέπει έκπληκτος στο ανάκτορο του Θεοκλύμενου μια γυναίκα που μοιάζει στην Ελένη, αλλά  δεν την αναγνωρίζει….Τι θα γίνει άραγε; Θα πειστεί ότι πρόκειται για την πραγματική αγαπημένη του σύζυγο τελικά ή θα επικρατεί για πολύ καιρό ακόμα η πλάνη στο μυαλό του Μενέλαου; Όλα αυτά στο επόμενο επεισόδιο, που θα είναι στην διάθεση σας από τις 20 Φεβρουαρίου (Αναστασία Κ., Γ3)ΕΛΕΝΗ        

 

Οι  Βασίλης Αναστασιάδης, συγγραφέας – εκπαιδευτικός και Γιάννης Αντωνόπουλος, σκιτσογράφος μετέφερε την τραγωδία του Ευριπίδη σε χιουμοριστικό κόμικ.