Διονύσιος Σολωμός (1798-1857) – ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΉ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Διονύσιος Σολωμός

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
1798 Γέννηση στη Ζάκυνθο (8 Απριλίου). Πατέρας του ο κόντες Νικολάος Σολωμός και μητέρα του η Αγγελική Νίκλη, υπηρέτρια στο σπίτι του κόντε. Από την ερωτική σχέση τους θα γεννηθεί το 1802 και ο αδερφός του, Δημήτριος. Εκτέλεση του Ρήγα και των συντρόφων του.
~ Πατρική διδασκαλία. Αδ. Κοραής,Αδελφική διδασκαλία.
Γέννηση του Giacomo Leopardi (-1837).
1807 Γάμoς των γονιών του. Θάνατος του πατέρα του. Δεύτερος γάμος της μητέρας του. Γέννηση του ετεροθαλούς αδερφού του, Ιωάννη Λεονταράκη. Καταλύεται η Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807). U. Foscolo, Dei Sepolcri. G.W.F. Ηegel,Phänomenologie des Geistes.
1808 Αναχώρηση για την Ιταλία, με συνοδό τον Don Santo Rossi. Γράφεται στο Λύκειο της Αγίας Αικατερίνης στη Βενετία. Οι Άγγλοι καταλαμβάνουν τη Ζάκυνθο και ώς το 1815 και τα υπόλοιπα Επτάνησα.
Ίδρυση της Ιονικής Ακαδημίας στην Κέρκυρα (-1815).
Ο Πάπας Πίος Ζ´ αφορίζει τον Ναπολέοντα.
Μπετόβεν, Πέμπτη συμφωνία(Ποιμενική).
1809 Εγκαθίσταται στην Κρεμόνα, κοντά στον Don Santo Rossi, και φοιτά στο Λύκειο της Κρεμόνας (-1815).
1815 Γράφεται στο πανεπιστήμιο της Παβίας όπου παρακολουθεί μαθήματα νομικής επιστήμης. Πρώτα ιταλόγλωσσα ποιήματα («La Distruzione di Gerusalemme» και ώς το 1818 «Ode per prima messa», δύο σονέτα στο ίδιο θέμα, και τα σονέτα «In lode d’un fabbricatore d’organi» και «Per Nozze»). Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων (ώς το 1864) υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας. Μάχη του Βατερλό.
~ A. Manzoni, Inni Sacri.
1817 Λαμβάνει το πτυχίο του Δοκίμου από τη Νομική Σχολή της Παβίας. Σύνταγμα του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων, από τον πρώτο άγγλο Αρμοστή στα Επτάνησα Thomas Maitland.
~ M. Περδικάρης, Προδιοίκησις εις τον Eρμήλον. περ. Φιλολογικός Tηλέγραφος(Βιέννη 1817-1821).
Ανοίγει στο κοινό η αίθουσα του Βρετανικού μουσείου με τα ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα.
1818 Επιστρέφει στη Ζάκυνθο. Αρχίζει να συνθέτει τα πρώτα του ελληνόγλωσσα γυμνάσματα και αυτοσχέδια. Συγχρόνως, γράφει στα ιταλικά αυτοσχέδια ποιήματα. Σε ισχύ το νέο Σύνταγμα των Iονίων νήσων.
~ Z. Δαούτης, Διάφορα ηθικά και αστεία στιχουργήματα.
Byron, Childe Harold (IV). Μ. Shelley,Frankenstein. P.B. Shelley, «Ozymandias».
1820 Γράφει το σονέτο «Alla Sra Stella Macrì». Εκφωνεί στα ιταλικά επικήδειο λόγο για τον φίλο του Σπυρίδωνα Γρυπάρη. Ο Guilford πρόεδρος του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Απελευθερωτικά κινήματα ξεσπούν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Μετά την αποτυχία τους στην Ιταλία, πολυάριθμοι πρόσφυγες φθάνουν στα Επτάνησα.
~ Lamartine, Méditations poétiques. J. Keats, Lamia.
1821 Συνυπογράφει αναφορά προς τον βασιλιά της Αγγλίας για αναθεώρηση του Συντάγματος του 1817. Συνθέτει τα ποιήματα (-1822) «Τα δύο αδέλφια», «Η τρελή μάνα», «Η σκιά του Ομήρου», «Ωδή εις τη Σελήνη», «Η Ευρυκόμη», «Η Αγνώριστη», «Η Ξανθούλα», «Η Ψυχούλα». Παράλληλα, συνεχίζει να γράφει ιταλόγλωσσα αυτοσχέδια ποιήματα και συνθέτει τo σονέτo «Preghiera al Santo Dionisio».
Ο Δημήτριος Σολωμός παντρεύεται την Έλενα Αρβανιτάκη.
Έκρηξη της ελληνικής επανάστασης. Άλωση Τριπολιτσάς (Οκτώβριος). Α’ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου.
~ Σπ. Τρικούπης, Ο Δήμος. Ποίημα κλέφτικον (Παρίσι). Ο Κάλβος κατηγορείται στην Ιταλία για καρμποναρισμό και καταφεύγει στη Γενεύη.

Διαβάστε το υπόλοιπο αφιέρωμα εδώ